Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DEN NESTE GENERASJONEN? (11.10.08 )

Serieferie er det fengende navnet på et nytt antologiblad bestående av serier fra unge amatører.

Av: Trond Sätre

Dette er selve innbegrepet på serier for skrivebordsskuffen – et begrep som tidligere var helt bokstavelig ment, men som etter hvert er blitt stadig mer anakronistisk. Og tyder ikke egentlig det på at verden ennå går framover på visse områder?

Ikke at disse seriene er noe spesielt bra – det ville være å ta for hardt i. De er ikke laget av vidunderbarn, men de ER laget av unge tegnere som kan bli noe stort. De har noen originale ideer (og en som er helt uoriginal, men det kommer jeg straks tilbake til), og er i ferd med å utvikle sin egen stil.

Første serie ut, ”Krutt” av Bernhard Græsdal, en humorserie om en toårig bleieunge som er kløktig og ressurssterk – men som bare bruker evnene sine til hærverk og rene forbrytelser. Serien er ikke helt på det jevne ennå, men det er tegn til lovende utvikling både når det gjelder manus og tegninger.

”Edderkoppmannen” av Julian Paulsen Blytt er enten en vennlig parodi på, eller et rent plagiat av, Spider-Man. Historien er vaklevoren og meningsløs, men streken til Blytt er både spenstig og stilsikker. Med noen mer original ideer og bedre manus kan Blytt komme langt i tegneseriebransjen.

”Hybellivet” av Aleksander Dokkeberg er en humorserie i stripeformat (eller noe nær stripeformat), tegnet i mangastil. En humorserie om to rare kompiser er langt fra et originalt konsept, men ”Hybellivet” har noe av den samme underfundige og absurde komikken som “Arild” er blitt kjent for med, og lykkes langt på vei med den.

Mindre forhåpninger har jeg til Andreas Pettersens ”Super-Gisse”, en nonsensaktig superheltserie som burde blitt i skrivebordsskuffen. Historien virker improvisert, og gutten har mye å lære. Aller først bør han lære seg betydningen av å tegne bakgrunner.

Det største talentet i bladet er Gard Helset, selv om han bare bidrar med ei enkelt, navnløs stripe. I likhet med Dokkeberg prøver han seg på en stripeserie i mangastil. Streken hans er kraftfull og langt på vei utviklet.


”Serieferie” er bare et lite pust i den norsk tegneseriefloraen, men så lenge det finnes nok entusiasme til i det hele tatt å gi ut slike hefter, er det grunn til optimisme. Med mulig unntak av Gard Helset er ingen av Serieferie-tegnerne klare for å trykkes på et ”ordentlig” forlag, men gi dem bare litt mer tid…

Serieferie # 01/2008
50 Sider
Egenutgivelse

Web: http://serieferie.tk (under utvikling)

divider
 1. Må bare endre en liten feil her, hjemmesida er på
  http://serieferie.agilityhoster.com/
  Ble desverre trykket feil i bladet :/


  Bernhard G    12. October 2008, 19:46    #
 2. Åh. Vel, den adressa jeg gjenga førte til akkurat samme webside.


  Trond Sätre    12. October 2008, 20:00    #
 3. Hehe, var egentlig fornøyd over det som ble sagt om Hybellivet. ”Hybellivet” har noe av den samme underfundige og absurde komikken som “Arild” er blitt kjent for med, og lykkes langt på vei med den.” Haha, didn’t see that coming!


  Aleksander Dokkeberg    12. October 2008, 21:43    #
 4. Seriøst sludder og pølsevev, hva gjør du her Gard..prøver og ødelegge ryktet ditt?


  Alfred Hansen    13. October 2008, 06:42    #
 5. Ødelegge rykte og ødelegge rykte. At jeg støtter dem har lite negativt å si for mitt rykte som tegneserietegner. Alle fortjener en sjanse, og jeg har ingen problemer med å gi gutta her litt ryggstøtte, om det så er med kun en stakkars stripe.


  Gard    16. October 2008, 01:48    #
 6. Jaja, liker ikke å få Edderkopp-Mannen tiltalt som “plagiat” når det er tydelig at jeg laget den som en parodi og absurditet er hele poenget med serien. Ellers er det flott å høre at stilen min er “spenstig og stilsikker”


  Julian Paulsen Blytt    16. October 2008, 23:29    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)