Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

STEINKJERS HÅPEFULLE (28.10.08 )

Den såkalte Steinkjer Serieliga utgir et antologialbum som har fått tittelen Hærverk. Tittelen passer, men kanskje ikke på den måten som tegnerne hadde ønsket.

Av: Trond Sätre

”Hærverk” er en veldig fin utgivelse på 44 sider i stort format og med en litt artig forsidetegning av Arne Bye, Serieligaens mest prominente medlem. Men om du rammer inn pinnefigurer og krusseduller og kaller det kunst så er det likevel bare pinnefigurer og krusseduller.

Og dessverre ligger mye av ”Hærverk” nesten på dette nivået. Ja, serien til den første tegneren ut, Ida Eriksen, består faktisk for det meste av faktisk pinnefigurer. Hun bidrar med ”Fubar Bundy”, en absurd og makaber serie som er litt inspirasjon og en god del meningsløshet. Vaskeseddelen bakpå albumet forteller oss overraskende nok at ikke bare har Ida kunstutdanning, hun har også holdt utstillinger. Så da er det kanskje meningen at ”Fubar Bundy” skal se ut som rabbel? Beklager, men det hjelper ikke.

Den andre serien er ved Torgeir Trapnes, som allerede har vært på trykk i flere antologier og et eget album, ”Ferden”. I motsetning til Ida Eriksen er det tydelig at han prøver å tegne så godt han kan. Ikke at han tegner noe bra – han tusjer for tjukt, og streken hans virker usikker. Men Trapnes er den yngste bidragsyteren, så vi kan godt si at han er under trening og la tvilen komme han til gode. Historien hans har ikke noe navn, men vi kan godt kalle den for ”37”, ettersom den handler om en mann som blir hjemsøkt av tallet 37 i alle sammenhenger. Det er i grove trekk plottet, men Trapnes gjør ikke noe interessant med det.

Tredje serie er ”Jakten” av Per Arne Kulstadvik, en ikke-humoristisk funny animal serie om ei jente som blir forfulgt av en psykopatisk jeger. Kanskje det skal være et ironisk poeng at både jegeren og den forfulgte er dyr i menneskeklær. For hvis ikke så har ikke denne historien noe nevneverdig ved seg i det hele tatt. Heller ikke tegnemessig, for Kulstadviks strek er enda mer haltende enn Trapnes’.

Endelig har vi Arne Byes bidrag, som er et avsnitt av den nye (vel relativt nye) serien hans, ”Mira”. Forskjellen mellom dette bidraget og resten av albumet er slående. Etter å ha øvd seg på ”Holger og Hagbart” i årevis har Arne Bye nå atskillig mer talent som serietegner enn resten av bidragsyterne til sammen. Både på tegning og historiefortelling er han svært så stødig, og Mira-historien ”Neste Stopp Steinkjer?” er det eneste som rettferdiggjør at noen andre enn lojale slektninger og venner av tegnerne skulle kjøpe ”Hærverk”.

Jeg har ikke noe imot at amatører får slippe til i tegneserieantologier, det er en flott måte å la nye talenter få vise seg på, men de pleier faktisk å ha litt mer talent. Med unntak av Arne Bye er nivået i ”Hærverk” forbløffende lavt.

Hærverk
44 sider
40 kr.
Egenutgivelse
www.serieligaen.com

divider
 1. Haha, dette var jo i grunn litt flaming av tegnerene og jeg ser at du ikke har noe humor eller fantasi i det heletatt :)
  Kjøpte tegneserien og ga litt ekstra fordi jeg syntes de fortjente det ;D

  Deres ‘usikre streker’ kan ha noe med det at de hadde ikke noe mye tid på å tegne deres bidrag til denne antologien.


  Logen Felxon    29. October 2008, 11:59    #
 2. At dei ikkje hadde mykje tid. Logen? Dersom det stemmer, er det ei forbløffande dårleg unnskyldning. Då kunne dei jo berre ha tatt seg betre tid. For all del, eg ser fordelen med å ha albumet klart til Steinkjerfestivalen og Raptus, men heile poenget med selfpublishing er jo at ein kan flytte på tidsfristane dersom ein ikkje har eit bra resultat den dagen ein har satt deadline.

  Eg er på nokre måter einig med anmeldar, for Hærværk innfridde ikkje heilt forventningane. Men då var det kanskje forventningane som var for høge? Hugs at to av bidragsytarane debuterer på trykk her, og den tredje er frykteleg ung. Og personleg likte eg teikningane i Fubar Bundy. Eg aner ikkje kvifor, men det er eitt eller anna ved dei som eg ikkje klarer å la vere å like.

  Men så kjøper eg ikkje Hærværk for å få Pondus/Nemi/Jason-kvalitet heller. Eg kjøper Hærværk for å få eit innblikk i kva som rører seg i teikneseriemiljøet i Steinkjer. Og i den forstand er Hærværk eit veldig godt album.

  Og det er tydeleg at det er mange som har tenkt på den måten, med tanke på at Hærværk allereie er så godt som utsolgt hos alle som har tatt det inn.


  Olaf Moriarty Solstrand    29. October 2008, 15:57    #
 3. Bortsett fra Fubar Bundy er jeg enig med Olaf at Hærværk et veldig godt album!


  Aleksander Dokkeberg    30. October 2008, 17:11    #
 4. Og det syns ganske tydelig at anmelderen har noe imot alle tegerne bortsett fra Arne Bye.


  Aleksander Dokkeberg    30. October 2008, 21:46    #
 5. Og det syns ganske tydelig at du har noe imot Ida Eriksson bortsett fra resten.


  Tomte    30. October 2008, 22:12    #
 6. Ventvent. Dette blir for dumt, Aleksander. Skal ikkje ein anmeldar få lov til å kritisere seriar utan å bli kritisert for å ha noko personleg imot teiknarane? Korleis i alle dagar kan du seie at Sætre heilt tydeleg har noko imot Eriksson, Trapnes og Kulstadvik?

  Ærleg talt.

  Eg sa forsåvidt aldri at Hærværk er eit veldig godt album, så ikkje feilsiter meg.


  Olaf Moriarty Solstrand    30. October 2008, 22:57    #
 7. Jeg har i alle fall ikke noe personlig imot tegnerne. Torgeir Trapnes hadde jeg bare såvidt hørt om før, og Eriksen og Kulstadvik kjente jeg overhodet ikke til.


  Trond Sätre    31. October 2008, 09:30    #
 8. Olaf: Jeg feilsiterte deg da ikke! “Og i den forstand er Hærværk eit veldig godt album.”


  Aleksander Dokkeberg    31. October 2008, 15:04    #
 9. Selvgjort er ikke alltid velgjort. Det er ikke trykkferdig ennå.


  Andreas Hansen    31. October 2008, 20:50    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)