Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

CHRIS' WILD YEARS ( 7.12.08 )

Et fabelaktig tilbakeblikk på en stor serieskapers karriere. En oppvisning i hva som skjer når man virkelig har det gøy med tusjpenn.

Av: Arild Wærness

Overskriften henviser til musikken/lyden JEG hører inne i
mitt hode når jeg leser Christopher Nielsen: Tom Waits. Ingen annen serieskaper gir meg slike assosiasjoner til menneskets nattsider og dystre skygger som CN, og Waits er det perfekte motsvar innen musikk. Her er kviser og arr, mensblod og rødsprit, lim og murerpils. Men det er også kjærlighet, sex, kunst, polemikk, debatt, politikk og punk.

Den svære boken (softcover i oversize A4 som de andre CN-samlingene) inneholder 24 års utvikling som forteller og beskriver av den norske virkeligheten 1980-2005. En norsk folkesjel solid forankret i det urbane Oslo. Dette er Christopher Nielsens selvbiografi, bind 1. Vi får servert noe av de aller første stripene hans, fra Gateavisa og musikkaviser – striper fra den tiden CN ble omtalt som “han som ikke kunne tegne”. Midt på 80-tallet får vi se striper og sider der han tester ut nye måter å fortelle på, og for meg er noe av bokens sterkeste innslag å finne her; sider med sprudlende, kreativ galskap der CN prøver alle mulige måter å fortelle sine historier på. For det er nettopp DET Nielsen er, en stor forteller med mye på hjertet.

Gjennom andre samlebøker har vi fått historiene om hans mer eller mindre faste figurer og deres liv og utvikling gjennom flere år. De er for det meste holdt i en “typisk” CN-stil, en form han har beholdt helt siden “Fettsugeren/Jazzbasillen”-dagene og utviklet og finslepet over tid.

Denne boken er en personlig reise i Nielsen univers, der han tar for seg ting som ligger hans eget hjerte nærmest: musikk, sex, politikk og kunst – alt i en rabulistisk, radikal og surrealistisk setting. Nye tegnestiler prøves og forkastes, inspirasjonene fra andre store serieskapere ligger tykt over en del av sidene – det er en fryd å se hvordan CN kanaliserer Caza, Moebius og andre helter fra denne perioden. Men alt sammen med en suveren fortellerglede og ekte innlevelse. Det er tankevekkende, ettersom CN er en klok og tenksom kunstner, men like ofte er det underholdende så det hyler, ettersom CN er en meget morsom fyr i tillegg.

Flere sider med personlige betraktninger over perioden gjør boken enda mer interessant, som nok en gang beviser at dette på en måte er Nielsens selvbiografi. For lesere (som kjenner tiden og liker Nielsens strek) er dette en konfekteske med godbiter man kan både sluke og småsmatte på.

Mens vi venter på dommedag – bind 1
Av: Christopher Nielsen
ISBN 978-82-91187-79-2
192 sider
280 kroner
No Comprendo Press

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)