Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

DET FORSØMTE TIÅR (28.12.08 )

Ambisjonsnivået er stadig like høyt i Tor Ærligs andre tegneserieroman, 90’s Love Song

Av: Trond Sätre

Den første tegneserieromanen til Tor Ærlig (Tor Erling Naas) var som kjent Ser du meg nå? i 2006. ”Oppfølgeren” 90’s Love Song fikk æren av å være den første tegneserieroman som har verdenspremiere i Serieverket.

Historien i ”90’s Love Song” er i utgangspunktet en typisk oppvekstroman som følger to ungdommer – Joril og Knut – gjennom ulike forhold idet de begge to er i ferd å bli voksne. Men allerede før vi er kommet til det punktet gjør Ærlig oss oppmerksom på at det er noe mer ved historien enn dette. Boka starter med en samtale mellom spåkona Marjeta og den forfyllete gamle hypnoseartisten Valemon. Vi aner at sistnevnte er en nøkkelperson når Joril og Knuts historie viser seg i flashbacks frambrakt av Marjeta.

Komposisjonen er altså viktig for å gjøre 90’s Love Song til noe mer enn en tegnet oppvekstroman/
tidskoloritt. De to tivoliarbeiderne gir en ekstra dimensjon til historien, men Ærlig tilfører den også en ekstra visuell dimensjon ved at han forlater den konkrete og filmatiske fortellerstilen i sjette til åttende kapittel av boka. Denne delen forteller det som muligens er historiens egentlige klimaks, dels med symbolske svart-hvite motiver og dels med barnetegninger som blir kommentert skriftlig og muntlig av betrakterne.

Disse grepene er bare delvis vellykte. Poenget er formodentlig at Knut må få orden på tilværelsen sin igjen, men Ærlig forklarer dette ved hjelp av tidvis overtydelig og litt klisjépreget symbolikk som kuliminerer med at Knut dreper det symbolske ”dyret” (sjalusien?). I den påfølgende epilogen greier han riktig nok å gi fortellingen en mer konkret og ørlite grann overraskende konklusjon.

Tor Ærligs sterkeste sider som forteller er de enkle, men uttrykksfull tegningene – ikke minst ansiktsuttrykkene – og de gode, til dels saftige dialogene. Som et epos fungerer denne boka mindre bra for meg, fordi symbolikken blir litt for pompøs. Ærlig er på sitt beste når han er mer direkte i sin fortellerform. Men i 90’s Love Song er han heldigvis det også.

90’s Love Song av Tor Ærlig
ISBN 13: 978-82-429-3396-6
224 sider
289 kroner
Egmont Serieforlaget

divider

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)