Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

UFERDIG JULEHEFTE (24.12.08 )

Serieskaperne skulle brukt mer tid på årets versjon av Ingeniør Knut Berg.

Av: Frank Flæsland

I fjor kom det første nye juleheftet med Knut Berg, laget av Bing, Bringsværd og Westad, og Fonna kommer i år med fortsettelsen, der erkefienden Dr. Panga dukker opp igjen. Han vil forsterke jordas oppvarming, slik at han og hans havmenn kan herske over jorda. En tidsriktig utfordring for Ingeniør Berg, men totalt sett virker historien litt for enkel, speiselt når det går ett år mellom hver utgivelse.

Samtidig blir tegningene denne gang altfor skisseaktige, og fargeleggingen altfor tam, med mange enstonede ruter og for få skikkelig spennende layouts. Selv om det er en del morsomme poeng, som Oslo og New York delvis under vann, fiskepirater med fiskebein i stedet for menneskeknokler i flagget og en Stonehenge-liknende portal på Mars (i det alternative universet Knut & Co kom fra i fjor…) blir det totalt sett for lite av den slags i historien som helhet. Spesielt når tre av de fire tingene finnes på ett sideoppslag!

“Bonusmaterialet” med to oppslag fra bladet “Tekna” blir nesten bedre enn hovedserien, noe som er synd og skam. Juleheftet må selsagt anskaffes av Knut Berg-fans som vil ha historien komplett, men ellers er det å håpe at Ingeniøren kommer sterkere igjen til neste år.

Ingeniør Knut Berg: Ein fiende frå fortida
Av: Bing, Bringsværd og Knut Westad (tegninger)
36 sider
39 kroner
Fonna forlag

divider
 1. Ja, virkelig trist at denne utgivelsen ble såpass svak. Denne nye versjonen har alle tegn på å kunne bli en moderne norsk tegneserieklassiker, og da er det dobbelt synd å se hvordan det godt uttenkte konseptet er blitt slett utført, sannsynligvis pga. tidspress. For ingen skal påstå at Knut Westad er en herre som tar lett på tingene.

  Med all respekt for det gode arbeidet han gjorde på Fantomet for en tid tilbake, og en del eminente illustrasjonsprosjekter som kanskje ikke alle seriefans har sett (Peer Gynt) så trenger denne serieskaperen en seriebauta nå. For han er en av de store norske serieillustratørene, det er det ikke tvil om.

  IKB på nye eventyr hadde alle ingredienser til å kunne bli denne seriebautaen. Selv om jeg er en av dem som ikke faller i staver når navn som Bing & Bringsværd nevnes som manusforfattere skjønner jeg godt verdien av kjendisnavn i forbindelse med lanseringer og salg.

  Men ingen kan påstå at B&B har laget gode nok manus her. Og er det slik som jeg frykter, at manuset ikke har kommet Knut i hende i tide (bare spekulasjon fra min side) er det forståelig at han ikke har hatt tid til å gjøre godt nok arbeide med serien. For her har Westad gått på akkord med seg selv, det mener jeg ganske så sikkert.

  Bare en tanke – hva om B&B hadde levert et “Stan Lee”-manus tidlig på året, og overlatt Knut å gjøre resten av jobben “Marvel method”? Han er mer enn nok kapabel (spesielt innen SF) til å snekre en skikkelig SERIEFORTELLING ut av dette. Men det hadde sjølsagt devaluert B&B’s bidrag…

  Rammefortellingen (mannen fra Fortiden, som egentlig var en mann av Fremtiden) møter et futuristisk teknobasert Norge. Så lempes en billig hovedfiende inn (Panga) og historien fortsetter i samme forløp som i gamle dager. Bare at det er uttværet og utvasket til en kjedelig graut.

  Aimas rolle er besynderlig, dette er en klisjé av Gerd Arden-modellen, for slik “hjelp meg Knut!”-sidekick trodde jeg vi hadde vokst fra for lenge siden.

  Tusj/fargelegging har Flæsland beskrevet så det kommer jeg ikke mer inn på her, bortsett fra å understreke at dette er bare trist å se på.

  Hvis ikke IKB tar seg opp neste år spår jeg prosjektets snarlige død.


  Spacedog    24. December 2008, 14:11    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)