Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SPIDER-MAN LEGGES NED (12.03.09 )

Det er slutt for Spider-Man som månedsblad i Norge. Spider-Man nr. 3/2009, som kommer i salg neste uke, er siste nummer med tegneserieheftet til edderkopphelten.

Av: Kristian Hellesund

Spider-Man har vært den viktigste amerikanske superhelten på det norske tegneseriemarkedet de siste årene. Med unntak av perioden 1994 til 1998 har superhelten fra Marvel Comics hatt et fast, norsk månedsblad helt tilbake til 1978. Men nå er det nok en gang stopp for Spider-Man-bladet. Schibsted Forlag legger nemlig ned månedsheftet med Marvel-superhelten. Det er forlaget som opplyser dette på egne nettsider.
-Salgstall har gått ned, vi skylder hardnakket på den slemme finanskrisa, skrives det fra redaksjonelt hold.

Schibsted Forlag overtok den norske Marvel-lisensen fra Egmont Serieforlaget i 2007. Siden den gang har forlaget basert seg på de to månedstitlene Spider-Man og Marvel Spesial, der Marvel-helter som X-Men og Wolverine har boltret seg. I tillegg har forlaget gitt ut månedlige Spider-Man Kids-magasiner med superhelttegneserier for barn i småskolealder og enkelte Marvel-album med avsluttede historier.

Mens den vanlige Spider-Man-tittelen forsvinner, vil Schibsted Forlag fortsette med Spider-Man Kids. I tillegg kjører forlaget videre med albumserien med Marvel-superhelttegneserier. Akkurat nå er det X-Men-actionalbumet Truet art som er i salg, mens et Wolverine-album kommer i salg 11. mai. Det blir også et gjensyn med Spider-Man i albumserien i juni.

Les mer hos Schibsted Forlag:
http://www.schibstedforlag.no/tegneserier/blader/87327.o2

divider
  1. Dette var triste nyheter, og ekstra trist er det at det skjer nå som Spider-man-historiene endelig var blitt litt friskere og mindre pretensiøse.

    Men fullstendig uventet var det ikke. Siden midten av 80-tallet har superserier alltid slitt for å overleve på det norske markedet. Ingen norskspråklige superhelthefter kan tas for gitt.


    Trond Sätre    13. March 2009, 12:09    #
  2. Dette var en begredelig situasjon.
    Jeg var ikke helt fornøyd med Marvel “albumene” heller, papiret er for tynnt og trykken for dårlig. De amerikanske heftene med “Truet art” var mye lysere og friskere i trykken enn den norske utgaven.


    Øyvind B    13. March 2009, 15:04    #
  3. Nå kan man virkelig undre seg over hvorfor det var så om å gjøre for Schibsted å gå så tøft ut, og proklamere at deres opplegg med Spider-Man var bedre enn Egmonts? Egmont Serieforlaget gjorde en meget solid jobb i de åtte årene de fikk holde på, og Marvel burde vært fornøyd med jobben som ble gjort (hvis dét var årsaken til skifte av rettigheter).
    Men rett skal være rett: Schibsted med Gøran Karlsvik i spissen har også lagt sin sjel i produktet, ingen tvil om det, selv om de første heftene var for dominert av historielinjer på kryss og tvers.
    Spider-Man er ellers “overalt” i det norske samfunnet.
    Han finnes på filmlerretet, caps, frisbee, ball, T-skjorter, penner, skoleransler, penal, viskelær, puslespill, drikkebeger, tannbørster(?), you name it (det er nesten en sport i seg selv å observere hvor fantasifulle Spider-Man produktene er), men likevel selger ikke bladet til hans nok til å holde det spinnende. Merkelig…


    jostein hansen    13. March 2009, 19:56    #
  4. Skifte fra Egmont til Schibsted kan ha vært at salget allerede da var ganske dårlig. Senere har vi også fått Spiderman Kids, et blad med leke, som også har lagt beslag på noen lesere.
    Jeg vurderte å droppe Spiderman da Mary Jane forsvant , men i og med finanskrise og sviktende salg så måtte jeg ha med de siste bladene av serien.


    Øyvind B    13. March 2009, 22:37    #
  5. Spiderman Kids ble lansert av Egmont ca. 1 år før skiftet. Siden dette bladet selger mer enn det vanlige bladet, vil dette fortsette som før.

    Og Schibsted vil satse på større blader med superhelter, slik at de ikke fortsette i neste nummer hver gang. Kanskje en bedre løsning for alle untatt blodfans.


    Frank Flæsland    14. March 2009, 01:24    #
  6. Er redd at de større bladene kun er et krampaktig forsøk på å fortsette med marvel utgivelser. Min krystallkule sier at disse også vil forsvinne snart. At Spiderman Kids selger mer enn det vanlige bladet skyldes nok leken som følger med. Spidermanboken “The Other” er nå forøvrig på mammutsalg.


    Øyvind B    14. March 2009, 09:05    #
  7. Spider-Man har neppe vært noen toppselger de siste årene, og spørsmålet er hva man setter som smertegrense. En oppkonstruert finanskrise kan ramme større forlag hardere, siden de beregner så og så stort overskudd, for at topplederne fortsatt skal kunne gi seg mer topplønn (i steden for å gå ned i lønn, som de har god råd til, for å bidra til å berge skuta).

    Marvel-utgivelsen “Shanna” finnes forøvrig også på mammumtsalget.
    Schibsted Forlag har tross alt rukket å få ut en god del forseggjorte Marvel-serier den korte tiden de har holdt på.


    jostein hansen    14. March 2009, 10:35    #
  8. Spider-Man er dagens helt!

    Se på nyhetssiden:

    www.abcnyheter.no

    Det er på tide med noen virkelige helter…


    jostein hansen    24. March 2009, 10:50    #
  9. Se heller denne linken:

    http://www.abcnyheter.no/node/85895

    da saken kan være forsvunnet fra forsiden når du leser dette….


    Frank Flæsland    25. March 2009, 05:36    #
  10. En ting jeg synes er skuffende er at bladet sluttet med det som ser ut til å være Amazing Spider-Man nr. 563. Hele føljetongen kalt Spider-Man: Brand New Day, går som kjent fra nr. 546 til 564. Altså var det kun et eneste stakkarslig nummer igjen for at det skulle bli en mer verdig og komplett avslutning. Hvorfor ikke skvise inn de få ekstra sidene, og gjøre det siste nummeret til en spesialutgave litegranne tykkere enn ellers? Om man i tillegg hadde plassert ordene “siste nummer” på forsiden, hadde det sikkert også hjulpet litt på salget.


    Spindler    13. April 2009, 10:17    #
  11. Et blad med “siste nummer” på vil nok ikke selge mer i Norge. Og Spider-man kommer jo tilbake i større format senere i år, på samme måte som “Tommy og Tigeren”.

    Og hvis et blad selger dårlig, ville det nok ikke være et sjakktrekk å lage et utvidet nummer som ville gjøre underskuddet større…


    Frank Flæsland    18. April 2009, 18:17    #
  12. Det medfører i alle fall ikke at bladet selger mindre. Dette er ikke en uvanlig taktikk i USA. Når folk får vite at dette er siste sjanse til å kjøpe et måndetsblad, er det nok flere som hadde kjøper enn vanlig. Første og siste nummer av en serie er alltids noe spesielt.

    Dessuten er det forskjell på underskudd og lavere inntekt. Selv ser det ut til at det var pga for lavt overskudd, og ikke reelt underskudd, som er grunnen til at bladet gikk inn. Om en ekstra historie i den siste utgaven var blitt tilføyd, noe som ikke hadde betydd de mange ekstra sidene (spesielt ikke om man i tillegg hadde kuttet ut den korte X-Men historien), ville det neppe hatt altfor stor innvirkning på den totale inntjeningen. Riktignok er det forretninger man driver med, men et bittelite innslag av fanmentalitet kan umulig skade. Noe som i dette tilfellet ville innbære muligheten for en smule lavere inntekt (var det snakk om underskudd, hadde vi ikke engang fått se noen numre i det hele tatt i 2009), men samtidig fullbyrdelsen av den tråden som ble påbegynt i fjor.


    Spindler    12. May 2009, 07:21    #
  13. Helt på linje med Spindler her.

    Kan en mulig årsak være at samarbeidspartnerne på Spider-Man ikke tillater at den norske utgaven blir utvidet (serien fortsetter meg bekjent ihvertfall i Sverige)?.

    Kan ikke få meg til å tro at så oppegående folk som finnes i den norske red. ikke ønsker å fullføre den nevnte Spider-Man-tråden.

    Vi har hatt altfor mange serier som har gått inn uten å ha blitt fullført, det skaper ikke akkurat tillit, og det burde være helt unødvendig.


    jostein hansen    12. May 2009, 09:43    #
  14. Schibsted legger ned alle kontorer i Sverige, eventuelle utgivelser vil bli redigert i Norge.


    Øyvind B    12. May 2009, 09:47    #
  15. Spider-Man legges også ned i Sverige. Siste blad er Spider-Man nr. 5/2009. Det er shazam.se som opplyser dette etter å ha fått opplysninger fra den svenske forlagssjefen Anna Lawrence:

    http://www.shazam.se/2009/05/05/spiderman-i-sverige-laggs-ner/

    Barnebladet Spider-Man Kids fortsetter både i Sverige og Norge, selv om heftet skal redigeres fra Oslo.


    Kristian Hellesund    12. May 2009, 10:08    #
  16. Spider-Man og Schibsted svikter ikke sine lesere helt. Nye Spider-Man spesial-album er i salg nå og får med seg hele avslutningen på den ettterlyste Brand New Day. Så her er det bare for fansen å storme bladsjappa og kjøpe to eksemplarer hver av dette gigantbladet med den utrolige nettspinneren. Her nytter det altså ikke å sitte på gjerdet og komme med kritiske innspill. Handling må til skal bladmarkedet for tegneserier overleve!


    jostein hansen    21. June 2009, 17:42    #
  17. Jeg tillater meg allikevel å komme med et kritisk innspill. Fint at Schibsted ikke helt har gitt opp, men papirkavliteten på dette Spiderman-”albumet” er for dårlig, trykken blir for grumsete og fargene for mørke.


    Øyvind B    21. June 2009, 17:55    #
  18. Dette var enda mer merkbart i “Wolverine” heftet, der det som skulle vært dystre skygger bare ble en eneste stor blekklatt.

    Dersom de skal bruke denne papirkvaliteten bør de justere fargemetningen så den passer bedre.

    Dette er litt av den samme effekten som i superseriene på 80-tallet, der fargene ble skikkelig glorete. Men i dag kan dette justeres digitalt.

    Men det beste vil være å bruke papir som utgivelsene er beregnet på i utgangspunktet.


    Frank Flæsland    21. June 2009, 18:50    #
  19. Takk for nyttige innspill (selv om de var kritiske!).
    Håper rette vedkommende leser de to siste innleggene og juster fargemetningen i kommende utgivelser…


    jostein hansen    22. June 2009, 21:00    #
  20. Spider-Man legges altså IKKE ned i Sverige. Bladet utgis fortsatt annenhver måned hos broderfolket, med helt nye serier fra Spider-Man-universet.
    Dermed finnes det fortsatt Marvel-serier i toppklassen både i Norge og Sverige. Har mest sansen for de tykke norske heftene i Graphic Novel-format, de gjør det lettere å plukke opp både for faste lesere, og de som er mer sporadisk innom Marveluniverset.


    Jostein Hansen    11. April 2012, 12:05    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)