Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SLUTTEN PÅ BEGYNNELSEN (14.04.09 )

Sigbjørn Lilleeng avslutter Nebelgrad Blues med boken Eksossolo. Nok en gang oppfyller Lilleeng de høye forventningene satt i de første Nebelgrad Blues-heftene.

Av: Kristian Hellesund

Avslutningen av Sigbjørn Lilleengs epos om bygdenorge, Nebelgrad Blues, finner vi i boken Eksossolo. Her vender Bernard og vennene tilbake, og tiden er inne for nye frustrasjoner og ungdomsproblematikk i overgangen til det virkelig voksne liv. Bernard spiller fortsatt gitar i Nebelgrad Blues, og i Eksossolo tar bandet veien ut i den digitale hverdag på internett. På hjemmebane har ekskjæresten Marie flyttet inn til Bernard. Bernard sliter med dette, og det topper seg siden Marie har stilt opp lettkledd i et kulørt magasin for menn. Opp i dette fortsetter intrigene internt i bandet, i videobutikken der Bernard jobber og mellom de ulike fraksjonene i bygden.

På mange måter er Nebelgrad Blues en slags såpeopera i tegneserieformat, men samtidig er den mye mer enn det. Oppbyggingen, der hovedpersonene skildres gjennom både indre og ytre handling, viser at persongalleriet ikke bare er sjablonger. Det er liv i dem, og de er troverdige skikkelser i dagens Norge. Lilleeng skildrer dem gjennom angst, savn, håp og glede, og resultatet er en bok som skal kunne bevege leseren. Vi får rett og slett lyst til lese mer om Bernard og og de andre personene i Nebelgrad Blues!

Tegneren Sigbjørn Lilleeng boltrer seg i svart/hvitt. Han har en egen og lett gjenkjennelig stil der svarte og hvite flater kontrasterer mot ekstra karikerte skikkelser. Øyne gjøres ekstra uttrykksfulle gjennom overdrivelser, og godt oppbygde sider skaper godt driv for leseren. Det er mye liv og bevegelse i stilen til Lilleeng, men her og der hadde nok mer detaljerte bakgrunner gitt sidene mer flyt og hvilepunkter.

Nebelgrad Blues har vært et av de mer lesverdige, norske eposene i tegneserieform de siste årene. Avslutningen Eksossolo skuffer ikke, og den viser at Sigbjørn Lilleeng er en solid forteller. Ryktene forteller at persongalleriet skal graves frem igjen av serieskaperen i nye utgivelser. Det er bra, for å bruke Eksossolo som coda på historien om Bernard og omgangskretsen, blir som å høre på en ufullstendig symfoni. Lilleeng har skapt et persongalleri vi trenger å følge videre.

Nebelgrad Blues bok 2: Eksossolo
Av: Sigbjørn Lilleeng
ISBN 978-82-92226-16-2
128 sider
140 kroner
Jippi forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)