Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NY STIL, KLASSISK HISTORIE (19.04.09 )

Christophe Blain gjør sin norske debut med samlingen Piraten Isaac, en klassisk røverhistorie i Daniel Defoes tradisjon.

Av: Trond Sätre

”Piraten Isaac” er ikke noen sjørøverserie i vanlig forstand, og hovedpersonen Isaac Sofer er slett ingen pirat. Han er en kunstner som får hyre på et skip. Ekspedisjonen skal kun vare ”noen dager”, men Isaac oppdager snart at ferden vil bli mye lenger enn som så. Etter hvert havner han i tjeneste hos en sjørøverkaptein som reiser mot Amerika, og har ambisjoner om å erobre det landet han tror befinner seg bortenfor Sydpolen. Parallelt med Isaacs opplevelser på verdenshavene, følger vi Isaacs forlovede som ble igjen hjemme.

Som så mange tidligere utgivelser fra Serieverket, samler denne tre europeiske seriealbum i ei bok. Boka ender midtveis i historien, men det var uunngåelig. Piraten Isaac er tydelig ment å henge sammen som en historie, og den historien er bare halvveis ennå. Når så mye er sagt: Som historie henger ”Piraten Isaac” temmelig løst sammen. Den går litt fram og tilbake, og selv om den røde tråden alltid er underforstått, virker det meste som skjer litt tilfeldig.

På manussiden er dette er en klassisk, europeisk eventyrserie (litt grov i språket kanskje, men det er vel heller ikke så uvanlig for europeiske eventyrserier?). Tegnestilen er det som skiller den fra tradisjonelle fransk-belgiske serier. I likhet med Joann Sfar (en kjenning av Blain), legger Blain seg på en enkel, knudrete og naivistisk strek som uttrykker sterke personligheter og en handlingsmettet historie med bare noen få streker. Forskjellen er at Blain er enda mer minimalistisk enn Sfar. Men Blains styrke er at han, faktisk i enda større grad enn Sfar, greier å formidle et rikt utvalg av stemninger, hendelsesforløp og personligheter med til dels latterlig enkel streker. Figurene hans virker dessuten realistiske, enda så stilistiske de er (Unntaket er Isaacs ”velgjører” Henri, som ser ut som en deigklump med et kosteskaft på). Blain har også det litt mer unike trekket at han bruker mange små ruter for å formilde historien mest mulig i detalj, på en nærmest cinematisk måte. 12-16 ruter på ei side er ikke uvanlig i ”Piraten Isaac”.

Jeg har delte meninger om denne. På den ene siden er det en spennende og besnærende historie tegnet i en god og original strek. På den andre siden hender det at historien roter den seg litt bort og driver formålsløst omkring, særlig i del tre. Utgivelsen virker dessuten kommersielt dødfødt ved at den blir lansert uten noe synlig publisitet, og med en utsalgspris som vil avskrekke de fleste – Om de i det hele tatt greier finne et eksemplar av boka.

Piraten Isaac
ISBN 978-82-429-4046-9
144 sider
359 kr.
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Og skriften er så liten at det er påkrevd med lupe. Boka er satt på vent til ny og større lupe formodentlig blir innkjøpt.


  Øyvind B    20. April 2009, 08:29    #
 2. Hvor er den i salg? Bokhandlere? Ingen i Bergen fører den – og dette er kjedebutikker (Norli(Ark) så da tar de vel inn til alle?


  Spacedog    20. April 2009, 20:30    #
 3. Det pleier å ta en stund fra en utgivelse kommer i Serieverket til den finnes i bokhandlerne. Jeg vet ikke om dette er bare treghet i bestillingssystemet eller om Egmont vil la Serieverket selge disse en stund før de er i generelt salg. Ellers kan jo alle disse bøkene bestilles på “univers.no” i tillegg til mye annet.


  Frank Flæsland    21. April 2009, 18:44    #
 4. Det virker som ihvertfall bokhandlere i Trondheim er blitt flinkere til å lage en nisje til tegneserier i bok- og albumformat. Både Ark, Brun og Øksendal tar jevnlig inn de nyeste bokutgivelsene, fra en rekke ulike forlag, og de får stadig utvidede (om enn begrensede i den store sammenheng)og pene hylleseksjoner å boltre seg på. F.eks. “Ankomsten” er blitt fremhevet med en plakat som sier: “Årets vakreste bok?”
  Det nytter altså, men her er det også opp til seriefansen å gjøre en innsats, med konstruktive og jevnlige innspill til butikkene.


  jostein hansen    22. April 2009, 09:47    #
 5. Piraten Isaac er observert på Norli Galleriet i Bergen. De har den sikkert også på Outland.


  Erik    23. April 2009, 09:16    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)