Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

IRSK ANTI-POTTER (19.06.09 )

Leprechaunenes store hodepine, Artemis Fowl, får sin egen tegneserieroman.

Av: Trond Sätre

Artemis Fowl av den irske forfatteren Eoin Colfer må sies å være en av de mer originale fantasy-bokseriene som dukket opp i kjølvannet av Harry Potters suksess. Tittelpersonen er ikke selv magisk, og han er ingen helt; han er en fullstendig menneskelig rikmannsgutt som har satt seg fore å stjele de underjordiskes hemmeligheter og rikdommer. Mot ham står den underjordiske spesialstyrken med det kløktige navnet LEP-rekogn.

Moderne irer har gjerne et litt anstrengt forhold til leprechaun-mytene, men Colfer løser dette problemet ved å modernisere leprechaunene og gjøre dem til et slags underjordisk politi som ikke lenger går med firkløvere i jakkeslaget eller med grønne hatter.

Artemis Fowl-bøkene er sterkt actiondrevet, noe som ville gjort dem velegnet for filmatisering. Men siden filmen lar vente på seg, har Colfer fått to italienske Disney-tegnere til å lage en tegneserie av den første boka (som for øvrig er påfallende mørk og paranoid til såkalt ”barnebok” å være). Tidligere Raptus-gjest Giovanni Rigano har jobbet på serier som Monster Allergy og den franske manga-vampyrserien Daffodil, og er således velegnet til å illustrere en historie der mesteparten av persongalleriet består av alver og monstre. Stilen hans er denne gangen en blanding av manga (en stil han tidligere har rendyrket) og realisme, noe som kan minne om tegneserieversjonen av Nancy Drew. Også ganske viktig for det endelige resultatet er fargeleggeren Paolo Lamanna. Han er temmelig konsekvent i sin bruk av mørkeblå og sjøgrønne nyanser, og skaper dermed en kledelig mørk og urolig stemning.

Noen nyanser fra boka (som undertegnede har lest) går riktignok tapt, men Colfer, som selv har tilrettelagt manus i samarbeid med Andrew Donkin, greier å overføre mange av disse til dialogen, eller til de hemmelige filene som er lagt innimellom hvert kapittel. Sluttresultatet er derfor et godt alternativ til boka, som også kan anbefales. Eneste innvending mot denne adapsjonen at Riganos figurer faktisk framstår som en smule statiske, selv i de mer actionpregete sekvensene.

Artemis Fowl tegneserieroman
ISBN 9788204156280
128 sider
Kr. 199
Cappelen Damm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)