Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BEST FOR TIDEN (25.10.09 )

Norske tegneseriehyller bugner over av hefter der humor står i fokus. Best av dem akkurat nå er Eon.

Av: Kristian Hellesund

Da Lars Lauvik fikk eget tegneserieblad tidligere i år, var det absolutt på tide. Eon har vært en av Norges beste tegneserier gjennom flere år, og det skulle bare mangle at også en av landets dyktigste serieskapere fikk lov til å slå seg løs i eget hefte.

Mye har vært gjort riktig med tegneserieheftet Eon. Først og fremst har Lars Lauvik fått lov til å boltre seg ut fra egne tanker om utgivelsesfrekvens og innhold. Dernest har man valgt ut spennende biserier, som i det store og hele gir utgivelsen et interessant spenn. I tillegg har heftet fått magasinformat, flott papir og pappomslag. Det er noe som kler utgivelsen sammen med en ekstra, rød tråd. Alle tegneseriene tar utgangspunkt i dyr, og det passer ekstra godt i forhold til Lauviks egne serier Eon og Wildlife.

I forbindelse Eon nr. 4/2009 bør forlaget gi seg selv en ørefik over at utgivelsen ikke var i salg før stortingsvalget. Lars Lauvik er i storform og ironiserer over både norsk politikk, norske politikere og valgkamp. Strengt tatt må dette være en av Lauviks beste Eon-sekvenser, og serieskaperens bruk av satire og kobling av Eon-figurene med politikere er både dyktig og humoristisk utført. Glimrende, Lauvik! Ellers presenteres også årgangsgods med Eon. Klassikerne har ikke alltid blitt fart like godt med av tidens tann, men her og der er det enkelte gullkorn. I tillegg har Lauviks egne kommentarer alltid noe ekstra og interessant å gi stripene.

Lauvik er dessverre ikke like spennende i Wildlife og Oppgulp i dette heftet. Joda, vi finner et og annet å le av, men når enruterne og ensiderne sammenlignes med Eon i kjempeslag må de nesten falle gjennom. Og det til tross for at to av Oppgulp-rutene bør være klare kandidater til en eventuell “Best of Lauvik”-samling.

Høydepunktet blant biseriene er Blacksad av Juan Díaz Canales og Juanjo Guarnido. I Eon presenteres den hardkokte krimserien i kronologisk rekkefølge med et halvt album av gangen. I Eon nr. 4/2009 publiserer man siste del av albumet “Arctic Nation”, som er en meget lesverdig tegneserie. Blacksad ble utgitt samlet på norsk i Serieverket for et par år siden, og dette er et meget velkomment gjensyn. Samleboken er utsolgt fra forlaget, og den glimrende tegneserien fortjener et større publikum her på berget – og gjerne gjennom tegneserieheftet Eon.

Andy Rileys Kamikazekaniner kan være både morsom og motbydelig, men den er ofte det i en slags kombinasjon. Tegneserien er en flott motvekt mot Blacksads action, og den fungerer som en god del av Eon-heftets helhet. Det gjør ikke Ralph Hagens stripeserie Låven, som er lavmålet i denne utgivelsen.

Norge har for tiden flere gode humortegneseriehefter, som alle har sitt særpreg. Denne anmelder mener at Eon for tiden er best av dem alle, og heftet byr på en unik og interessant miks av tegneserier fra ulike genrer. Eon-heftet fortjener å bli lest, og selv om Lars Lauviks tegneserier har hovedfokuset gir Blacksad en ekstra grunn til å ta med utgivelsen selv om du ikke liker det Lauvik vanligvis leverer.

Eon nr. 4/2009
60 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)