EN UENDELIG REKKE REPRINTS ( 3.11.09 )
Men TEX i farger fra begynnelsen er ikke det verste som kan skje. Dette er selve grunnfjellet som et av verdens største serieforlag er bygget på, og vi får være med fra starten av.
I det siste har det vært en del diskusjon her på Serienett om reprints og gjenopptrykk, både positivt og negativt, og rett skal være rett: den uendelige rekken av gjenopptrykk fra de to store serieprodusentene i Norge er for det meste rein melking av en stadig mindre (og aldrende) kundemasse. Tryggheten i å utgi kjent materiale avdi man vet at folk vil ha det som folk kjenner til gjør at markedet oversvømmes av serier man har sett før, om det er Tommy & Tigern/Modesty Blaise for n’te gang eller Pondus/Nemi i hardcover osv. Jeg skulle ønske de redaksjonelle kreftene kunne se litt lenger fremover, selv om de sjølsagt er bevisst farene ved å gjengi gammelt materiale er dette mye på bekostning av å utgi nye spennende serier som kan vinne NYE lesere og kjøpere. Hadde Bladkompaniet for 20 år siden tenkt slik, ville de kanskje aldri utgitt det nye bladet Tommy & Tigern!
Nåvel, la det bli med dette hjertesukket. Sjøl er jeg en sucker for reprints med mening, som i det minste tar seg godt ut på hylla eller presenterer stoff jeg ikke har sett før. I sistenevnte kategori finner vi Serieforlagets nysatsning “Tex Willer kronologisk i farger”. Det er i alle fall blurblinja nederst på omslaget, ellers er det ingenting som skiller forsiden fra tilsvarende Tex Willer-utgivelser. Nåja, bortsett fra det som den skarpsynte kjenner kan observere som en riktig “old school” presentasjon av helten på omslaget, der den gule skjorta til og med er forsynt med frynser! Forsida er også forsynt med en STØGG prisskriker “INTROPRIS! som de godt kunne ha spart seg…
Softcover-boka på over 250 sider presenterer Tex Willer helt fra starten av for seksti år siden. Nyfargelagt i flotte, jordnære toner. Den eneste primærfargen i boka er den gule skjorta, ellers er alt korrekt avdempet i brente jordtoner, noe som høver seg Texas/Arizona-ørkenstrøkene historiene utspiller seg. Vi får være med den unge rytteren Tex Willer før han blir innrullert som Texas Ranger, på hans første eventyr, der han i starten blir ansett som “lovløs” (noe som gjaldt svært mange datidens mytehelter). Boken er en lang rekke sammenhengende eventyr av klassisk mønster, nydelig ført i pennen av den første tegneren Galep (Aurelio Galleppini). Streken er tidstypisk med tusjpenselskravering, eminent anatomi og forholdsvis enkle bakgrunner (dette var dag/natt-produksjon, så resultatet er over all forventning).
Forfatteren Sergio Bonelli skriver forordet og forklarer en del omkring seriens tilblivelse i den tumulte etterkrigstidens Italia. Seriens suksess gjorde at det nystartede forlaget endte opp som “Sergio Bonelli Editore” og avfødte et mylder av dramaserier innen all verdens sjangre; western, horror, mystikk (Dylan Dog og Martin Mystere som de fremste eksemplene) Science Fiction m.m. – kanskje verdens største produsent innen et vidt spekter av dramaserier). Alfredo Castelli, forfatteren av Martin Mystère, holdt et interessant foredrag om forlaget og Tex Willer på Raptus 2004.
Personlig har jeg aldri hatt særlig sans for de tradisjonelle TW-heftene, som har kommet i svart-hvitt siden tidlig syttitall, historiene i sin særs tradisjonelle Old West-mytologiske action har ikke tiltalt meg noe videre. De eneste jeg plukket opp av og til var de store TW-bøkene. Men denne serien med de aller første historiene i farger kommer jeg nok til å plukke opp i fremtiden. Selv om prisen skulle stige en del fra intro-prisens kr. 99.-...
TEX – Det mystiske totemet
256 sider (farger)
99 kroner
Egmont Serieforlaget
SERIER PÅ KRIGSSTIEN <- Eldre | Nyere -> I EN ANNEN VERDEN LIK VÅR
Regner med at Jostein har en del kommentarer nå, men jeg skal prøve å komme han i forkjøpet.
Dette var en lekker utgivelse, formatet er for stort til å kalles pocket og må vel betegnes som “bok”. Papirkvaliteten er mye bedre enn i de vanlige Tex Willer og gir utgaven en mye bedre leseopplevelse.
Jeg hadde fått med meg at den første boken skulle ha “intropris” og var litt spent på hva den skulle bli, og lurte litt på om jeg skulle kjøpe et par stk. dersom det var riktig billig. Da jeg fikk se introprisen på kr 99,- ble det en spontan latterkule, og da noen med et glimt i øyet sa at introprisen betydde at man hadde satt prisen opp , ble det enda mer latter. Nå i ettertid er det litt spennende å se hva den egentlige prisen blir – kr 150? eller kr 200? Uansett så kommer jeg til å kjøpe flere av disse bøkene. Da neste utgivelse er annonsert til slutten av januar tyder det på at vi kan få fire bøker i året.
Nå kjøper jeg også de månedlige utgavene av Tex Willer og mange av dem er riktig flott tegnet av tegneere som vi ikke tidligere har sett på TW. Tradisjonelt er det mange pratescener mellom Tex og Carson, og jeg begynt å “spole” over disse. Men etter at man økte formatet til 16×21 synes jeg at TW har blitt veldig lesbart. Vil anbefale flere å ta en nærmere titt på også disse. Nr 523 fra mars 2009 var en jubileumsutgave i farger.
Tex Willer 2009
— Øyvind B 3. November 2009, 09:37 #
Nå vet jeg ikke helt om det er riktig å kalle dette for “reprint”, når seriene meg kjent ikke har vært utgitt i Norge før.
Jeg har såvidt kikket på boken, og vil komme tilbake til innholdet om jeg finner noe å skrikve om.
Uansett, det kommer 5 bøker i 2010, med litt høyere sidetall og en pris på rundt kr 120,-
Ivan
— IpComics 4. November 2009, 21:17 #
Kjøpte boka idag, og for meg som ikke har lest så mye Tex Willer så er det veldig kjekt at jeg nå kan lese serien kronologisk fra starten. Og i farger tilogmed. :)
Og 120 kroner høres ut som en grei pris.
— Chrisron 4. November 2009, 22:15 #
Dersom kr 120 stemmer så er det en grei pris. Men da blir introprisen enda mer latterlig. Når jeg runder av kr 99 og kr 120 så blir begge kr 100,-
— Øyvind B 5. November 2009, 09:51 #
Kun de fem første Tex Willer-historiene har tidligere vært utgitt i Norge i Seriemagsinet i 1951-54, og allerede fra neste bok er det kun tidligere uutgitt materiale å spore. Denne utgaven er eksemplarisk på flere måter, men først og fremst er det formatet og antall sider som topper det hele. Serien ble i tjue år utgitt i stripeformat, og her kommer disse til sin rett, med 8-9 bilderuter per side. Med såvidt mange sider pr utgave får seriene også en bedre flyt, og vi slipper å vente i tjue år før alt uutgitt materiale foreligger på norsk. Det er nettopp et slikt format Thule forlag burde satset på med Davy- og Mike-bøkene, men siden disse var i albumformat med kun 5-6 bilderuter per side, skred utgivelsen for langsomt fremover (og dermed mindre lesestoff for pengene i hver bok). Westwind forlag har også forsøkt seg på Bonelli-formatet, med Svartebøkene i hardcover. Kanskje softcover i tykke bind passer Bonelli-seriene best, og siden de har så mange titler å by på: Er det bare Tex Willer og Pionér som slår an her på berget, eller finnes det andre passende kandidater? Sitter med en følelse av at det her ligger muligheter som ennå ikke er utprøvd.
— jostein hansen 5. November 2009, 11:29 #
Personlig har jeg sansen for Dylan Dog. Jeg har alle de norske og alle de danske utgivelsene, og de har gitt meg mersmak. En spillefilm med Dylan Dog, “Dead of Night” med Brandon Routh i hovedrollen, skal ha premiere neste år, og det burde kunne skape et marked for tegneserien også her til lands.
Westwinds hardcovers var bra, de, men jeg tror også at tykke softcovers som farge-Tex og fjorårets Dragonero kan være veien å gå.
— Kristian Hellesund 5. November 2009, 11:47 #
En del spreke Dylan Dog- episoder ble utgitt i svenske Seriemagasinet omkring år 2000 (da bladet var utvidet til over 200 sider).
Hvis jeg hadde hatt 200 000 (?) i engenkapital ville jeg nok satset på Bonelli-seriene “Mister No”, “Julia” eller “Martin Mystère”.
— jostein hansen 5. November 2009, 15:02 #
Takk for infoen om førsteutg. Øyvind, der kan man se!! :)
Uansett gleder jeg meg til å få gått gjennom første bind av Tex!
— IpComics 5. November 2009, 22:02 #
Ja, serien “Julia” ville kanskje også treffe Agent X9-kjøperne, med sin Audrey Hepburn-inspirerte heltinne og svart-hvitt tegninger av klasse.
Det jeg har sett av Martin Mystere er kanskje litt sært for norske kjøpere, uten at jeg vet hvordan responsen var for de korte episodene i AX9 for en del år siden.
Ellers skal det bli litt spennende å se om de to nye Tex Willer-seriene kommer til å vare en stund, nå som Egmont har sparekniven klar og har kuttet lekene på flere av sine serier (til og med Donald!), noe jeg synes er helt greit, mens småungene kanskje vil gripe etter andre utgivelser…
— Frank Flæsland 10. November 2009, 10:30 #
Wow! Er det derfor DD&Co kunne ÅPNES i butikken forrige uke? Den der gikk meg hus forbi :)
Det må ha vært litt av en kammersdiskusjon på forlaget ettersom de nå kutter utgiften til en artikkel som beviselig har ført til mersalg på alle slike blader, NB! kun for de minste altså, vi andre har vel alltid syns dette var noe herk.
Personlig ønsker jeg sparetiltaket velkommen, og kommer def. til å kjøpe DD oftere nå ettersom jeg kan sjekke innholdet først.
— Arild Wærness 10. November 2009, 10:39 #
Ellers er jeg enig i at JULIA burde være et godt alternativ på norsk. Martin Mystere har noe udefinerbart over seg som jeg ikke liker/får helt tak på, og er nok en serie jeg ikke ville ha satset på nå.
Det som forlagene nå helt misser båten på, så overveldende totalt at jeg bare måper, er at de ikke får ut en fet vampyr/mysterieserie mens hele den oppvoksende generasjon er oppslukt av temaet.
Dylan Dog, med sin Neil Gaimanpene helt er midt i blinken for de som like det okkulte. Vi i Westwind mente at den hadde vært forsøkt nok, og satset derfor på den mye mer brutale/”ekte” Dampyr. Men markedet for Dylan Dog er nå større enn noensinne, kanskje også for Dampyr.
I tilegg har Bonelli et kobbel lignende serier som dabler innom mystikk/spenning/okkultimse, så det er bare å velge. Men man må tørre å satse, og det er der den nå velkjente sparekniven skjærer helt feil.
Løsningen er sjølsagt å utgi et plastpakket teen/angst/Hollywood heroes Twilight bildemagasin m/plastedderkopper.
— Arild Wærness 10. November 2009, 10:48 #
Jeg tror at de “manglende” lekene i DD&Co kun er et eksperiment. Her i Sarpsborg er det ihvertfall frr\emdeles leker med. En annen ting er at Bladcentralen har byttet leveringsdistribusjon og kjører bladene ut med VG. En av følgene var at denne ukes Donald kom noen steder allerede i forrige uke, men med leke.
Pondus og Nemi har jo nå slippedag på fredager, og noen butikker har ikke skjønt systemet og setter ut alt på fredag.
— Øyvind B 10. November 2009, 20:59 #
Tex Willer fargespesial har vist seg å bli meget populær, ihvertfall å dømme etter en rekke butikker som har gått tom her i Trøndelag.
Så her gjelder det å være kjapp med å sikre seg et eksemplar…
— jostein hansen 12. December 2009, 17:19 #
Tex fargeutgave nummer 2 er ute nå, og siden prisen var i fokus hos enkelte debattanter, kan vi stoppe der et lite øyeblikk. Nummer 2 koster den nette sum av kr. 149,50, men (og det er et stort men) til gjengjeld er pocketen/heftet/albumet (?) på over 300 sider, omkring 50 sider mer enn eneren. Det skulle vel tilsi valuta for pengene?
— Jostein Hansen 28. January 2010, 11:32 #
Ja, her får du mye for pengene. For dette er virkelig stor forteller- og tegnerkunst.
Dette er vel noe av det mest ypperste som er laget av europeisk tegneserie, og det at Tex også fenger og blir hyllet av norske lesere, det forteller alle utgivelsene som i det siste som er blitt han til del.
I en tid der spennings- og eventyrserien, for ikke å snakke om westernserien, ikke når opp, viser Tex’ stigende popularitet nye blant oppegående entusiaster at serien er god, og det er jo helt sant.
For dem som ikke har oppdaget denne karen, som egentlig er den ekte tegneserie, løp og kjøp, og ta utfordringen, med å få opp lese- og tegneforståelsen, altså tegneserieforståelsen.
For ærlig talt – gags – som markedet oversvømmes av, altså vitser, kan vel ikke gi særlig utvikling mellom ørene over tid?
Tex er nå i:
1. det ordinære heftet, som kommer hver måned.
2. Tex ekstra, kom med 10 bøker i 2008-2009, fortsetter i 2010.
3. Tex, album, stort og tjukt format.
4. Disse nye Tex-bøkene, der serien kommer i kronologisk rekkefølge i farger.
Tex – en ekte tegneserieopplevelse!
— 1066 28. January 2010, 20:57 #
De nye TEX-bøkene i farger med de aller første episodene har et tydelig episk fortellergrep som er fascinerende å studere. I bok nummer 2 og 3 (ute nå) i serien er dette mer markert. Den rike teksten har en fin flyt og rytme, noe som virker å være tatt godt vare på i oversettelsen. Tex—serien var ganske voldsom på den tiden, og det er verd en debatt omkring den brave rangerens moral og gode navn og rykte. Samtidig skal det sies at dette var før han etablerte seg som ranger.
— Jostein Hansen 25. April 2010, 20:36 #
I sammenligning med andre italienske stripeserier som er samlet i bokutgaver (Kaptein Miki og Davy Crockett fra Thule forlag) fremstår Tex Willer med en helt annen voksen profil, med fyldige dialoger og et variert og rikt språk. Er serien så mye bedre enn de to ovenfornevnte eller er oversettelsene fra gamle Vill Vest og Præriebladet så forenklet og så lite vektlagt at seriene fremstår som mye dårligere enn de egentlig er (burde være)? Jfr. Tex fargebok nummer 4 som er ute nå, med nesten 400 sider!
— jostein hansen 31. August 2010, 15:33 #
Hell! og Blood n’ Guts! Har lige modtaget Tex i Farger bind 7, og nu er Egmont Norge gået over til at trykke serien på noget rædderligt hvidt bøttepapir, der slet ikke står mål med den høje kvalitet vi er vant til fra de først seks bind.
ØV BØV, EGMONT NORGE!!!
— Bjarne 3. April 2011, 10:29 #
Denne sommeren er TEX fargebok nummer 9 i handelen, med herlige farger og klassiske serier fra femtitallet, bl.a. om den mystiske “Sjøhesten”. Og ikke nok med det, for å tilfredsstille alle leserne er bøkene nå tilbake med det gode papiret som Bjarne etterlyser. Så nå kan du gjerne kjøpe minst to eksemplarer Bjarne, disse utgavene er slitesterke nok til å komme også neste generasjon til gode.
— jostein hansen 12. July 2011, 12:05 #
Yes! Egmont Norge lytter til læserne! Tak for det!!
— Bjarne 13. July 2011, 10:39 #
Egmont Serieforlagets satsing på klassiske Tex-serier i farger har vært ubetinget vellykket.
Denne høsten foreligger bok nr. 15, der hovedhistorien er den mer fantasy-pregede “Steintigeren”, opprinnelig fra årgangene 1956-57. Det betyr at utgivelsene snart har gjennomgått ti årganger av stripeserien “Collana del Tex”.
Gledelig nok har serien med de siste tre-fire bindene fått en mer “voksen” profil på historiene. Dette på tross av (slik det fremgår av artikkelen av Sergio Bonelli i samme bok) den utbredte tegneserie-sensuren som gjorde seg gjeldende i Italia på midten/ slutten av 50-tallet.
— Jostein Hansen 22. September 2012, 18:13 #
Neida, dette er ikke det verste som kan skje (for å sitere innledningen til denne tråden).
Serien er nådd frem til bind nummer 20 (et aldri så lite jubileum) og årgangen 1958. Historien som innledes i siste del av heftet er “Skjelettmesaen”, hvor den virkelige Mefisto gjør sin inntreden.
Selv om serien også på et tidligere tidspunkt (Steintigeren i bind 15) beveget seg i mer fantasy-landskap, dreier eventyrene nå oftere mot mer science fiction og overnaturlige hendelser. Fra 1959 og noen år fremover får vi noen av de beste plottene som er laget i westernsjangeren. Husk at vi skriver omkring 1960 og hvilke andre westernserier på den tiden var like spennende og utradisjonelle?
Tex kronologisk i farger,“Ildens sønn” anbefales til nye og gamle lesere.
— Jostein Hansen 8. October 2013, 11:37 #