Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

I EN ANNEN VERDEN LIK VÅR ( 6.11.09 )

Muren er ingen tegneserie, men siden den viser Flu Hartberg i storslag ser Serienett nærmere på utgivelsen.

Av: Kristian Hellesund

Flu Hartberg står bak flere interessante tegneserieutgivelser, men han er også aktiv som bokillustratør. Muren, der Hartberg samarbeider med forfatteren Markus Midré, er en bilderoman. Hartbergs tegninger er integrert i teksten og gir både utdypning og videreføring av handlingen.

Muren er ytre sett en science fiction-historie. Den foregår på Misantropolis i det ytre rom, der en stor mur er bygget opp og deler planeten. Hovedpersonen Dag arbeider som renholder, og en dag begynner han å grunne på hvorfor muren faktisk står der. Dermed starter Dag med politisk arbeid, og han melder seg inn i en undergrunnsbevegelse.


Dag og Skrotten.

Sentralt i bilderomanen står Dags maursluker Skrotten, som livnærer seg av tomater. Muren skygger for tomatplantene Dag dyrker, og det ender med at Skrotten blir syk. Dermed er dette også historien om Dags jakt for å skaffe mat til Skrotten. Opp i dette får vi også en sidehandling der Dags kjærlighetsliv står i sentrum.

Man kan ikke kalle Muren spesielt banebrytende. Den går inn i mengden av fortellinger om fremmedgjøring, politisk undertrykkelse og empatiske handlinger. I stedet er Muren i første rekke en roman rettet mot et tenåringspublikum, og der lykkes den. Tema som demokrati, politisk aktivisme og miljøvern tas opp på en utmerket måte, men uten spenningen og drivet som finnes i for eksempel Brødrene Løvehjerte, som har noe av den samme tematikken. Persongalleriet i Muren blir aldri spennende siden man egentlig aldri blir kjent med dem. I tillegg lider enkelte kapitler av boken av treg fremdrift.

På mange måter er det tegningene til Flu Hartberg som er det spennende. I Muren finner vi referanser til både Moebius og Bilal i det grafiske, og Hartberg er absolutt på hjemmebane der han blander karikaturaktige ansikter med overdetaljerte bakgrunner og godt utførte futuristiske apparater og farkoster. Vi får mange flotte splashpagesider, og de er i hovedsak meget godt utført.

Muren er nok mest en bok i mengden, men Hartbergs tegninger gjør den verdt å se nærmere på. Samtidig hadde det vært interessant å se Muren tegnet ut som fullverdig tegneserie. Denne anmelder tror manuskriptet ville tjent på det. Samtidig sendes det ut en utfordring: Hva med mer science fiction, Hartberg?

Muren
Av: Markus Midré og Flu Hartberg
ISBN 978-82-04-14273-3
174 sider
249 kroner
Cappelen Damm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)