Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FRA HOVEDPERSON TIL BIFIGUR (18.12.09 )

Med årene har det blitt litt mindre tæl i Smørbukk-figuren, noe som årets julehefte demonstrerer på en overbevisende måte.

Av: Trond Sätre

For andre året på rad står Egmont som medutgiver for Norsk Barneblad sine julehefter, og for andre året på rad bruker de gjenopptrykk for å fylle opp sidetallet. Dette har avgjort sine fordeler.

Men i SMØRBUKK har det også den ulempen at det illustrerer effektivt hvor tam selve hovedpersonen har blitt med årene. Årets nye historie av Haakon Aasnes heter ”Det Game Fyrtårnet”, og konflikten dreier seg jakten på et dokument som vil gi den hyggelige enkefrua rett til å bli boende på et gammelt fyrtårn. Historien inkluderer selvsagt også en klisjé av en rik oppkomling som snerrer av miljøvernere (selv om historien ikke handler om miljøvern), og for øvrig blir Smørbukk redusert til å være medhjelper.

Opptrykkshistorien fra 1959, med manus av Johannes Farestveit, har derimot Smørbukk selv i sentrum, og den er påfallende handlingsmettet i sammenlikning. Historien er en utforutsigbar farse der tempoet alltid er høyt, og du aldri vet hva som kommer til å skje i neste scene – Ofte ikke i neste bilde en gang. La oss bare si at den begynner med at Smørbukk vinner en diger damekjole på basar og ender, etter en lang rekke fantasifull innfall, med at han tar hyre på båten til Amsterdam! Tegningen er av Jens H. Nilsen, den norske serieveteranen Jens R. Nilsens sønn. Nilsen senior var begynt å trappe ned, men stilen i denne historien er så lik hans egen at det er godt mulig far og sønn samarbeidet. Uansett så er også tegningene preget av mer dynamikk enn tegningene i den nye historien.

Begge historiene har for øvrig en grundig tekstlig presentasjon.

Smørbukk Jula 2009: Det Gamle Fyrtårnet
36 sider
Kr. 41
Egmont/Norsk Barneblad

divider
  1. Smørbukk er et fenomen, ved at det er en tidligere morosam-serie som er blitt en av de få dramaseriene innen juleheftene. Drama er et sært ord å benytte om Smørbukk, men action/eventyr høres litt mer rart ut – men det går ut på ett. Blant juleheftene våre kommer jeg igrunnen bare på 6 mer eller mindre rene dramaserier: Ingeniør Knut Berg på Eventyr, Smørbukk, Vangsgutane (men dette er opptrykk), Aukrust/Flåklypa, Spider-Man, Jessy og Scooby Doo. Savnet av en mer rendyrka og tøffere actionserie er påtagelig her, og et bra Fantometalbum til jul hadde ikke vært av veien. Tarzan har vel forlengst gått ut på dato, og zombier eller aliens er vel umulig å få som julehefte, dessverre.

    Når så mye er sagt, må jeg få avslutte med at “dramaet” i årets Smørbukk er lovlig tynt, og passer nok best for de aller yngste. Ellers er det interessant å merke seg i hvor stor grad Nadia (introdusert i 2001) markerer seg i heftet nå.


    Arild Wærness    27. December 2009, 19:23    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)