Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VETERANENES JULEHEFTER (21.12.09 )

Joe Staton. Al Milgrom. Dave Hunt. Tre veteraner innen amerikanske superhelttegneserier. Denne julen er serieskaperne aktuelle i norske julehefteutgivelser.

Av: Kristian Hellesund

Det svinger i amerikansk tegneseriebransje. Serieskaperen som var “hot” for ti år siden trenger ikke nødvendigvis være det nå lenger. I tillegg finner vi en rekke navn som alltid har vært der i rekken av serieskapere som ikke nødvendigvis kommer frem fra skyggen av stjernenavnene. Noen er ordentlige håndverkere som kanskje hadde fortjent et større renommé, mens andre gjerne mangler det lille ekstra som kunne gjort dem like markert som en John Byrne, en Neal Adams eller en Walt Simonson. Tre slike serieskapere er aktuelle i årets julehefter. Vi ser derfor nærmere på Joe Staton, Al Milgrom og Dave Hunt og deres bidrag til Archies julealbum 2009 og Scooby Doo julen 2009.

Al Milgrom var en som kunne blitt en stor stjerne. Han viste tidlig store ferdigheter som tegner, og han fikk seg en Shazam-pris som beste amerikanske tegnertalent på syttitallet. På åttitallet var Milgrom etablert som redaktør på forlaget Marvel. Han hadde bak seg tegneroppdrag på datidens viktige hefter som DCs Firestorm, Spider-Man-bladet Peter Parker og Avengers. I tillegg var Al Milgrom også manusforfatter og tusjer. Som tusjer fikk han et noe frynset rykte, siden en rekke av arbeidene hans ikke nødvendigvis var av høyeste standard. Ettertiden har gitt ham noe oppreisning, siden Milgrom i praksis fungerte som Marvels hustusjer. Som redaktør var Milgrom alltid tilgjengelig på huset når ulike hefter nærmet seg deadline, og gang på gang måtte han sette inn ekstragiret for å få ulike hefter til trykkeriet i tide. I tillegg viste Marvel ved flere anledninger at Milgrom ble sett på som en av forlagets store talenter. På åttitallet fikk han både manus- og tegneransvar for hefter som Hulk og Peter Parker i perioder da disse bladene solgte meget godt.

Joe Staton er også en veteran i tegneseriebransjen. Han ble først lagt merke til som tegner på forlaget Charltons tegneserie E-Man på syttitallet. Senere gikk ferden til Marvel og etter hvert DC, der han blant annet var tegner på serien Justice Society of America og Green Lantern. På åttitallet var Staton kunstnerisk leder for tegneserieforlaget First. Senere kom han tilbake til DC, der han arbeidet mer med ulike Green Lantern-relaterte hefter.

Dave Hunt har arbeidet både for DC og Marvel gjennom flere år, der han både har vært tusjer og fargelegger. Han ble kanskje best lagt merke til arbeidet sitt på Amazing Spider-Man på begynnelen av syttitallet. Hunt var involvert i heftet gjennom flere år, og han var mest profilert da han sammen med Frank Giacoia tusjet Ross Andrus tegninger. Blant annet var han med på å lage Amazing Spider-Man nr. 129, der tegneseriefiguren The Punisher gjorde sin første opptreden.

I Archie julehefte 2009 kan vi lese fem historier. Tidligere i år prøvde Schibsted Forlag seg med et eget Betty & Veronica-blad. Det gikk inn etter heller få utgivelser, og det er nok derfor man satser på hovedserien Archie som blikkfang ved denne anledningen. Archie har vært en gjenganger i norsk tegneserieverden, men bortsett fra Betty & Veronica-bladene har figuren vært lite sett i Norge de siste femten årene.

I utgangspunktet burde Archie og vennegjengen hans ha en målgruppe i tweenerspublikummet som ser på Disney Channel, digger Hannah Montana og har sett High School Musical-filmene opptil flere ganger. Også i Archie møter vi en gjeng amerikanske ungdommer i gymnasiastalder, og vi kommer ut for deres erfaringer med skole, venneforhold, kjærlighet og moter. Men slik Archie og vennene fremstår i dette julealbumet, faller persongalleriet gjennom i forhold til Hanna Montana og Disney-kollegene. Veronica er en endimensjonal, guttegal snobb, mens Betty er nesten like sjablogaktig i sin delvis snusfornuftighet ispedd en dose forelskelsesiver. Historiene er preget av overdrevne reaksjoner på replikker og hendelser, lite morsomme slapstickelementer og forsøk på kjønnsrollemønstervitser som aldri kommer lengre enn humrestadiet.

Al Milgrom er tusjer på åpningshistorien “Betty og Veronica på glattisen”. Streken er mer enn kompetent over skissene til Jeff Schultz, og vi får en helt grei Dan DeCarlo jr-stil som på en måte er idealet for hvordan et Archie-hefte skal se ut. Resten av julealbumet er preget av tegnerne Dan Parent (skisser) og Jim Amash (tusj), som viser til en mer spennende lay-out. Men det er ikke på tegnersiden dette julealbumet faller gjennom. Det er kjedelige, uinteressante og forutsigbare manuskripter som blir utgivelsens bane.

I Scooby Doo julen 2009 har Joe Staton og Dave Hunt det kunstneriske ansvaret for åpningshistorien “Skrekkelig jul”, der Frank Strom står for manus. Manusmessig er denne historien (og det meste av Scooby Doo-juleheftet) mye mer interessant enn julealbumet med Archie. Scooby Doo-utgivelsen kan faktisk by på noen ordentlige morsomheter og et og annet spenningselement. I tillegg er utgivelsen mer tilrettelagt for sitt bestemte publikum, som først og fremst er gutter i alderen 7 til 11 år.

Staton og Hunt har en cartoon-stil som er mer karikaturaktig enn den opprinnelige tegnefilmserien med Scooby Doo. Men likevel føles den statisk og forenklet. Det samme kan sies om de to andre historiene i juleheftet. Det er lite liv over tegningene, selv om enkeltsider har spennende fremdrift i handlingen og tendenser til god oppbygning.

Scooby Doos julehefte er det mest interessante av disse utgivelsene, og det vil uten tvil finne en interessert og takknemlig lesergruppe blant gutter på småskolen. Julealbumet med Archie er ikke like interessant, og jeg tror dessverre ikke det vil fenge norske tweeners. Guttene vil neppe ta med seg juleheftet, da fokus mer eller mindre er på Betty og Veronica selv om tittelen er Archie julealbum 2009. Kanskje dette er et av Betty & Veronica-bladene som egentlig skulle vært utgitt tidligere i år, men som er redigert om til et julehefte?

Serieskaperveteranene arbeider videre, og det er greit å se at Al Milgrom mestrer mer enn superhelter. Joe Staton har tegnet mye bra i cartoonstil, men samarbeidet med Dave Hunt i Scooby Doo julen 2009 blir ikke noe spennende. Etter å ha lest dette fikk jeg faktisk mest lyst til å grave frem Huntress-historiene Staton tegnet for DC på åttitallet. Der var Staton i toppklasse.

Archie Julealbum 2009
ISBN 978-82-516-3378-9
36 sider
44,50 kroner
Schibsted Forlag

Scooby Doo julen 2009
ISBN 978-82-516-3372-7
36 sider
44,50 kroner
Schibsted Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)