Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

THE BITCH IS BACK (22.05.12 )

Rune Borviks antihelt Fia Mia i bokform er et tilbakeblikk på en av 90-tallets mest markante norske serier, både i form og innhold.

Av: Frank Flæsland

Her ser vi hennes debut i ensideren “Utro”, egentlig ment som en vignett, men ble starten på nesten et tiår med ulike historier om senpunkeren som levde fra hånd til munn på trygd og “lån” fra alle som kunne overtales til dette. For som Fia Mia selv sier det: “Jeg skal bare spelle og drekke! Jeg skal faenmeg aldri jobbe!”

Her får vi 13 utvalgte historier, der to ikke har vært på trykk før, ensideren “En Julefortelling” og en spesialskrevet 14-siders historie som forteller hvordan rabiate Fia Mia og den heller streite Knut Q ble venner. Boken gir også et godt innblikk i Borviks utvikling både med tegning og som historieforteller, fra de første vignettene og kortseriene, til de lengre seriene når Fia Mia fikk et eget blad å boltre seg i.

Blant disse finner jeg noen av mine favoritter, som “roskildehistorien” fra Fia Mia #1, historiene om bandet “Aschera”s fødsel og død, og Fia Mias kulturkollisjon med studentmiljøet på Blindern. Jeg er ikke like begeistret over de siste historiene i boken, sannsynligvis en kombinasjon av endringer i tegnestilen, mindre bruk av svart og at enkelte sider virker overlesset med handling, den rake motsetningen til de “stumme” historiene i starten av boken.

Boken anbefales både til fans av serien, som i tillegg til klassiske serier med kommentarer får et par nye avsnitt, og til de som ikke har lest serien før, benytt anledningen til å lese en av 90-tallets undergrunnshelter. Her kan du le og more deg, samtidig som du håper at ingen du kjenner BLIR slik…

Fia Mia (1993 – 2011)
Av: Rune Borvik
ISBN 978-82-92226-33-9
180 sider
200 kroner
Jippi Forlag A/L

divider
  1. Sorry at jeg kommer med spørsmål urelatert til serien, men jeg har prøvd å sende epost til dere uten å få svar. Har dere endret adresse og glemt å nevne det eller hva er problemet?


    Alex    23. May 2012, 16:54    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)