Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TILSYNELATENDE NYTT (14.01.07 )

Det første Pondus-heftet fra Egmont Serieforlaget byr ikke på overraskelser. Her er det en hovedserie med god kvalitet og flere utmerkede biserier i et blad som i praksis er svært likt Schibsted Forlagenes Pondus-utgivelser.

Av: Kristian Hellesund

Frode Øverli har skiftet forlag, og i morgen inntar det aller første Pondus-heftet fra Egmont Serieforlaget bladhyllene. Gamle Pondus-lesere har ikke noe å grue seg til. Det meste er ved det samme gamle. Frode Øverli tegner en utmerket stripeserie, og både vitser og tegninger holder kjent, høy standard. Det spesielle denne gangen er at Øverli gir Pondus ny jobb, og det er en videreføring av serieskaperens vilje til hele tiden å drive serien videre. Mens serier som Billy og Pusur i realiteten er på stedet hvil, våger Øverli til stadighet å forandre på persongalleriet sitt. I dette tilfellet betyr det at Pondus går fra buss-sjåføryrket til å bli pubeier. Det skal bli spennende å følge dette videre.

Rocky følger heftet i overgangen fra Schibsted Forlagene til Egmont Serieforlaget. Det samme gjør redaktør Tom Ostad, mens den tidligere Pondus-redaktøren Tormod Løkling er tilbake i redaksjonen. Miksen i utgivelsen er rimelig lik det man fant før. Noen redaksjonelle artikler, leserbrev og en blanding av norske og utenlandske humortegneserier og enrutere er stoffet som skal utfylle Frode Øverlis bidrag. Piray av Karine Haaland fyller den norske kvoten sammen med Øyvind Sagåsens Radio Gaga, Tom Ostads MAD-aktige bidrag og Øverlis alltid like herlige Rutetid. Haalands serier er helt klart i norgestoppen, og stripene i heftet er både morsomme og veltegnet. Syv striper i et slikt hefte er for øvrig lite. Gi oss mye mer Piray, Egmont!

Radio Gaga er ikke like morsom, men Sagåsen kan by på et greit miljø med artige karakterer. Ellers er Rocky i storslag i dette heftet, og Egmont har gitt den svenske tegneserien tre sider mer enn det som var vanlig i Schibsted Forlagenes siste Pondus-hefter. Vitsetegningene til skotske Kieran Meehan er et ellevilt og artig bekjentskap. Det samme gjelder svenske Niklas Eriksons Carpe Diem. Senere i år skal serieutvalget utvides med Lars Lauviks Eon, og det vil bli et pluss for Pondus-bladet.

Alt i alt er Pondus nr. 1/07 et hyggelig bekjentskap med mange gode tegneserier og enrutere. Dessverre videreføres tendensen med å dra mest mulig ut av Frode Øverlis bidrag. Rutetid gjengis over hele sider, mens en stripesekvens på 12 striper redigeres til å ta nettopp 12 sider. Her kunne man trykt stripene på 3 sider og gitt rom for mer lesestoff. Gjerne mer Øverli, men det er sikkert andre gode humortegneserier som kan settes inn. Hva med et gjensyn med Sirkus, for eksempel?

Pondus nr. 1/2007
52 sider
32,50 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Hadde håpet på en oppgradering til Nemi-standard, med større format og bedre papir.


  Øyvind Braaten    15. January 2007, 16:44    #
 2. Pondus er et blad som pusher mange ganger flere hefter enn Nemi og til helt andre folk. Nemi har en identitiet i formatet sitt og ingen historie med eget blad i annet format (det var bare album før). Å endre format på Pondus tror jeg hadde blitt feil for hele målgruppen. Det hadde dessuten blitt mye dyrere produksjonsmessig og for et slikt massemarkedsblad så gjelder det å suge til seg hver krone man man få inn for å holde prisen nede.


  Jon Løvstad    15. January 2007, 23:15    #
 3. Er det noen andre enn meg som synes det er bitte littegrann flaut med alle oppblåste ruter i Pondus? Juleheftet 2006 var et skrekkeksempel, men det ser altså ut til at dette også er blitt normen for bladet nå.

  Finn fram et Pondus fra et par år tilbake, og sammenlign sideinntrykket med den siste utgaven.

  Kjempesvære ruter (ikke bare Rutetid) fyller sider som før hadde fulle striper i bredden.
  Det er ganske åpenbart, og litt pinlig.
  Synes nå jeg.


  Spacedog    20. January 2007, 12:05    #
 4. Ja, det er dumt at de skal bruke en hels ide på bare èn stripe, da de kunne fått plass til 3 til.


  Edderkoppen    6. February 2007, 20:38    #
 5. Det er dessverre ikke bare ruteformatet som er flaut, spør du meg. Pondus selv er fortsatt forholdsvis morsomt, men jeg synes likevel jeg har sett det meste før. Det har kanskje blitt litt færre stygge damer, men når Øverli kjører Hårek-lignende “gjenkjennelig samlivshumor” hos både Jokke og Pondus, samtidig som han innimellom legger inn noen skekvenser med de Cola-korksamlende Jokke-wannabe-bussjåførene… det kjennes litt slitt ut, etter hvert.

  Et inntrykk som blir forsterka av at det evinnelige “Pondus-språket”, som var morsomt og stilig for noen år siden, nå har forfalt og blitt til en klisjé.

  Biseriene er heller ikke noe å hoppe i taket for, synes jeg. Hverken Meehan, Carpe Diem eller Radio Gaga er noe mer enn resirkulerte formelstriper, og Rocky-stripene har stort sett vært trykt en tre-fire ganger før. Piray er jo morsomt som alltid, men det er ikke nok til å få meg til å kjøpe bladet mer.

  Hvilket er trist, siden jeg har fulgt Pondus nesten siden starten. Men jeg kjøper heller Nemi, LGV og M, så kan jeg spare de 30+ kronene Pondus koster på andre typer serier.


  Terje B.M.    19. February 2007, 13:57    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)