Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

OVER TIL RØDT ( 5.03.07 )

Spider-Man får ny drakt og gjør seg klar til krig i det Schibsted Forlagene overtar de norske Marvel-utgivelsene.

Av: Trond Sætre

Når jeg nå har fått den første Schibsted-utgaven av Spider-Mans månedsblad, kan jeg først bekrefte ryktene: Ja, Schibsted har hoppet over resten av ”The Other”-føljetongen som Egmont begynte på i høst. De nøyer seg med å oppsummere historien i en redaksjonell leder. Jeg forstår at det er irriterende, men jeg forstår det også hvis Schibsted ønsket å begynne med blankest mulige ark. Kanskje er de ivrige etter å komme i gang med Civil War-føljetongen som har dominert hele Marveluniverset det siste året? På lederplass snakkes det nemlig også mye om en forestående ”borgerkrig”.

Uansett, Spider-Man nr. 1/2007 inneholder to klart atskilte historier. I ”Mr. Parker drar til Washington” (Schibsted skal ha honnør for at de, i motsetning til Egmont, gidder å oversette historietitlene) får Spider-Man en ny og forbedret drakt av Tony Stark (alias superhelten Iron Man). Den er tydelig modellert etter Iron Mans egen rustning, med gullfarge og ekstra mye rødt. Blodfansen hatet selvsagt denne nye drakta. Norske fans som skulle føle det samme, kan trøste seg med at den ikke kommer til å vare. I den nærmeste tida er det lite som kommer til å vare i Spider-Mans verden, ikke en gang den hemmelige identiteten. Men det er en annen historie som vi skal komme tilbake til litt seinere.

Den aktuelle historien er et forspill til ”Civil War”, og den handler for det meste om at Peter prøver den nye drakta for første gang. Men noe langt større er på gang. Peters vennskap med den rike og mektige Tony Stark har ikke bare skaffet ham en ny drakt, det er også i ferd med å dra ham inn i et politisk spill på høyeste nivå.

Manus er av J. Michael Straczynski, som balanserer ypperlig mellom humor, action og underliggende uhygge. Bladets andre historie er skrevet av Roberto Aguirre-Sacasa, men han er ikke på langt nær en like solid forteller. Historien hans, ”Kaldblodig” er en fragmentarisk sak om galskap hos dyr, og Spider-Mans gamle fiende Kurt ”Lizard” Connors er involvert. På den annen side er historien tegnet av Angel Medina, og om dere unnskylder meg klisjeen: Han kunne illustrert telefonkatalogen og fått den til å se bra ut. Tegningene hans er så detaljrike og dynamiske at de ser ut som de vil sprette ut av bladet når som helst. 22 sider med Angel Medina er alene verdt pengene. Straczynskis tegner, Ron Garney, er kun kompetent i sammenlikning

På det redaksjonelle plan tillater Schibsted seg å komme med en noen hint til de uinnvidde, ikke bare på lederplass men også ved å legge redaksjonelle fotnoter inn i historien. Dette synes jeg er et greit tiltak; ikke alle lesere vet uten videre at ”Steve” er Captain America, for eksempel.

Schibsted inntreden i Marveluniverset begynner bra, med et kvalitativt godt utvalg og god timing i forhold til de aktuelle Marvel-begivenhetene. Jeg gleder meg til å lese videre.

Spider-Man nr. 1/2007
52 sider
34,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  1. Litt for glossy papir for min smak, men dere vet jo hvor jeg står akkurat der…


    Jon Løvstad    5. March 2007, 22:18    #
  2. Helt enig med at Spider- man bladet var flott. Og telefonkatalogen hadde hatt godt av flere tegninger…


    KongMarvel    6. March 2007, 04:49    #
  3. Da er blekka fortært og det var litt vel sparsommelig med redaksjonelt, kjipt papir og kjip teksting (lærer de aldr?i). Ellers godkjent. Dessverre får ikke norske lesere/kjøpere nyte godt av CVs temmelig godt synkroniserte draktgreie med filmen, men det skal bli spennede å se hvordan de håndterer crossoveren her.


    Jon Løvstad    6. March 2007, 20:46    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)