KLASSIKERE I KØ ( 6.02.06 )
En av trendene i det norske tegneseriemarkedet er forseggjorte utgivelser med stive permer. En slik bokserie er Klassikerserien. Hva kan man vente seg derfra i 2006?
Av: Kristian Hellesund
Tegneserier gjør seg i bokhyllen. Det er et av mantraene fra norske tegneserieforlag for tiden. Forlag etter forlag satser på tegneserier mellom stive permer, og hos Egmont Serieforlaget kan man blant annet finne bokserier som Fantomets Krøniker, Donald Duck & co: De komplette årgangene, Alle tiders superhelter og Klassikerserien.
Hva er Klassikerserien? Serienett stilte spørsmålet til Egmont-redaktør Egil Lyder.
-Klassikerserien er en bokserie som vil presentere en rekke av de store klassikerne innen action og eventyr-tegneseriene. Hovedvekten har ligget på avisseriene. Hvert bind tematiserer en bestemt serie og velger ut et utvalg historier med utgangspunkt i det valgte temaet. Typisk kan det være en bestemt tegners eller forfatters bidrag til serien. Således kan det godt komme flere bind med samme serie, men med ulike vinklinger, forteller Lyder til Serienett.
-I tillegg til tegneseriene har bøkene artikler med solid omtale av serien og dens opphavsmenn, legger han til.
Så langt finnes det elleve bind av Klassikerserien. Her er Modesty Blaise, Mandrake tegnet av Phil Davis, Alex Raymonds Rip Kirby og Lyn Gordon representert. Det er også Fantomet tegnet av Ray Moore, Milton Caniffs Steve Canyon, Will Eisners Spirit og Agent X9 Corrigan av Alex Raymond. De fleste av tegneseriene er kommet med ett bind.
-Modesty Blaise har vi valgt å presentere i sin fulle bredde i kronologisk orden, forklarer Lyder og viser til at tegneseriehelten til Peter O’Donnell så langt er på plass med fire bind.
I 2006 kommer det fem bind i Klassikerserien. I følge Egil Lyder planlegges det nye bøker med Rip Kirby og Fantomet. Fantomet får også følge av en annen jungelhelt, Tarzan. Fantomet-bindet er tegnet av Wilson McCoy, mens Tarzan-boken er fra Hal Fosters epoke. I tillegg planlegger en å gi ut klassiske skrekkserier fra det amerikanske forlaget EC i form av et bind med Iskalde grøss.
MANGLER GAPSKRATTENE <- Eldre | Nyere -> SJEFEN KOMMENTERER FANTOMET-SALG
Men hva er egentlig vitsen med dette? Er det noen som LESER disse bøkene? Så lenge forlaget velger å pakke serier som har vært utgitt før, appellerer man hovedsaklig til folk ed penger som ønsker noen hyllebrekkere med serier.
Dete har vi lest før, vi har det i hylla, i skapet, på loftet og i kjelleren allerede, så NOK er NOK: – Iskalde Grøss (komplett utgitt av SEMIC i flotte s/h hefter, de fleste tematiserte) – Modesty Blaise. Jeg skal ikke gå i detaljer, utgivelsene står oppå hverandre, dessverre.-Fantomet, både Moore og McCoy. Med fare for å banne i kjerka påstår jeg at det er stor sjans for at mye av dette har vært utgitt før. Men jeg håper jeg tar feil. Uansett, det er ikke uanseelige mengder med d’herrer som har vært trykket i album, hefter, krøniker og samlebøker tidligere! – Rip Kirby, Corrigan og Mandrake. Vi som har lest Agent X9 noen år har vel fått med oss det beste herfra? Og det er sannsynligvis oss Klassikerserien er myntet på. – Spirit. Overrask meg med en bok som ikke har vært trykket på norsk eller dansk fra før! Vi som liker Spirit har alle disse utgivelsene.
Da står vi igjen med Foster og Caniff. Bra serienavn det, men står altså litt alene av “det man må ha” her. Jeg skulle ønske at utvalget ikke hadde vært så forbaska tradisjonelt og forutsigbart.
Det er en fysisk (og ofte også økonomisk) grense for hvor mye seriebøker en samler kan fylle huset sitt med.
— Arild 8. February 2006, 23:45 #
Nok er IKKE nok. En god del av de seriene som nå utgis i Klassikerserien har IKKE vært utgitt på norsk i album, hefter, krøniker og samlebøker tidligere. De fleste bøkene inneholder historier som IKKE har vært på norsk før (med unntak av MB). Spirit-boken har f.eks. hele 9 “ukjente” historier. Agent X9 Corrigan-boken har to Alex Raymond serier ALDRI tidligere utgitt i Norge, en serie som er svært viktig og sentral både historisk og for å samle en mesters første verk komplett. Tiden går og mange av seriene i bøkene er obskure selv for godt voksne lesere. Det er godt å få samlet og verdsatt favorittene mellom to stive permer. Dessuten har disse bøkene eminent trykkvalitet og i mange tilfeller kommer stripene i nyoversatt, komplett og restaurert form, noe som selvsagt er med på å gi disse historiene et nytt liv. Det gir respekt til serieskaperne og viser hvilke mesterverk i håndtverksklassen som ble laget i gullalderen. Det finnes ennå MANGE upubliserte historier med Steve Canyon, Rip Kirby og de andre heltene som bør hentes frem og presenteres i nye bind. Steve Canyon er en GENIAL serie med uslåelig dialog som vi har fått FOR LITE av her i Norge. Dessuten, og det er viktig, trenger vi idag VIRKELIGE helter å se opp til, ikke disse drapsmaskinene som ødelegger moralen og gjør verden til en utrygg og trist plass å leve. (Voldelige og ekstremt umoralske tegneserier påvirker like mye som dito filmer og bøker, enten vi liker å tro det eller ikke). Årets beste bokutgivelse i Norge kan dermed bli: Wilson McCoys Fantomet i Klassikerserien. Seks historier fra 40- og 50-tallet for aller første gang i komplett og uredigert form på norsk, slik at
Det bør virkelig være mange andre serieutgivelser å kritisere fremfor et slikt prisverdig tiltak. Ikke bare er det serier som overgår dagens, men det viser også at de tåler å leses om og om, i stive bind. Du skulle bare visst hvor godt fornøyd leserne er med disse flotte verkene. Et stort pluss oppå det hele er velskrevne artikler om serien og serieskaperne, samt indeks over utgivelsene der dette er passende.
— jostein hansen 12. June 2006, 00:33 #
Jag håller med Arild om att de “förutsägbara” serierna borde kompletteras med mer okända alster. Det saknas knappast material som förtjänar att repriseras och läsas av en ny publik. Milton Caniffs Steve Canyon i all ära men hans Terry and the Pirates från slutet av 30-talet är enligt mig det överlägset bästa han producerat, med lysande personlighetsskidringar, komplicerade händelseförlopp och dynamiska teckningar. Visst utspelar sig serien i ett fiktivt 30-tals-Kina men den känns ändå betydligt mindre daterad än den senare Steve Canyon. Även V.T. Hamlins underbara och intelligenta stenålders/såpa-drama Alley Oop borde ha en läsekrets, och naturligtvis min personliga favorit, Roy Cranes sorgligt bortglömda Captain Easy ca 1928-38. Detta är den enda äventyrsserie som (återigen enligt mig) är i klass med Carl Barks och Floyd Gottfredson (och som den senare i praktiken baserade 30-talets Mikke Mus-strippar på). Det är sorgligt att den är nästan okänd utanför avsseriesamlar- och serietecknar-kretsar idag. Som sagt, lite “nya” namn i Klassiker-serien hade inte skadat!
— Germund von Wowern 20. July 2006, 12:00 #
Helt enig i at “nye” navn bør finne sin plass i Klassikerserien. Det ligger mange skatter skjult, som bør opp i dagen. F.eks. On Stage med Mary Perkins, med sine intelligente intriger og uovertrufne tegner-teknikk. Håper Leonard Starrs eminente story-strip vinner årets Eisner-pris, det er mer enn fortjent.
— jostein hansen 12. July 2007, 20:37 #