Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TVEEGGET SVERD (28.07.07 )

Mye spenning, gode manuskripter og godt tegnearbeid er stikkord for tegneserieheftet Spider-Man. Dessverre krever heftet at man er fast leser og godt bevandret i Marveluniverset.

Av: Kristian Hellesund

Kvalitet beskriver Spider-Man akkurat nå. Dyktige manusforfattere som J. Michael Straczynski og Mark Miller leverer sammen med tegnere som Ron Garney, Angel Medina og Steve McNiven moderne superhelttegneserier som det er verdt å lese.

Dessverre stopper det der. Redigeringen av historiene er ikke like godt utført. Akkurat nå leveres det tre ulike fortsettelsesfortellinger på en gang. I Spider-Man nr. 7/2007 begynner det med fjerde del av den syvdelte historien “Krigen hjemme”. Dette følges opp av første del av tre av “Peter Parkers dødelige fiender”, før fjerde del av miniserien Civil War avslutter ballet. Det Schibsted Forlagene har valgt å gjøre, er å trykke tre Spider-Man-relaterte historier som opprinnelig ble publisert i USA i oktober 2006. Dermed får man følelsen av å lese superhelttegneserier på amerikansk vis med stadige fortsettelser på en gang.

For en norsk leser er dette et klart brudd med den vanlige måten å presentere Spider-Man på. Siden SEMIC overtok Marvel-lisensen i 1984 har Spider-Man-historiene fra ulike amerikanske hefter vært redigert sammen til lange historierekker som presenteres i kronlogisk rekkefølge i heftet. Når man får flere fortsettelser på en gang, er det lite leservennlig. En av de mange Spider-Man-interesserte som likte Spider-Man 3-filmen vil i alle fall slite med et hefte der første historie avsluttes med at Spider-Man kastes gjennom en vegg av Iron Man for så å dukke opp i fritt fall sammen med superskurken Scarecrow. Ja, det står “fortsettes i neste nr.” som avslutning av den første historien, men det finnes ingen redaksjonell forklaring på at man går videre til en ny historie som foregår på et annen punkt i Spider-Mans kronologi.

I tillegg er det merkelig at redaksjonen velger å kjøre Civil War-historien bakerst i heftet. Hendelsene foregår før hendelsene i fjerde del av “Krigen hjemme”, og for å få best utbytte av sistnevnte historie bør man lese Civil War-avsnittet først.

Civil War er ikke en lett historie for en tilfeldig Spider-Man-interessert å sette seg inn i. Det kryr av superhelter, og mange av dem er ikke så veldig godt kjent i Norge. Et lite forslag: Hva med presentasjoner av karakterene, slik at det er lettere å få utbytte av lesningen? Da vil Spider-Man bli et mye mer brukervennlig hefte, og sannsynligvis vil et slik grep skape enda større interesse for genren superhelttegneserier hos en tilfeldig leser.

Spider-Man nr. 7/2007
84 sider
39,50 kroner
Schibsted Forlagene

divider
  1. Det som blir litt dumt med at de trykker Civil War, er jo at det som er interresant med fortellinga, er å se hva slags virkninger det har på Marveluniverset etterpå. De skal vel ikke trykke Initiative og slikt i Norge, siden dette ikke angår Spider-Man så mye.


    Edderkoppen    28. July 2007, 15:13    #
  2. Sparer lesingen av Spiderman til jeg kan lese flere historier sammenhengende. Men plutselig kom nr. 7 og jeg rakk såvidt å kjøpe nr. 6.


    Øyvind Braaten    28. July 2007, 22:14    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)