Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

- NOK MED EN TEGNESERIEFESTIVAL ( 9.02.06 )

Karstein Volle ønsker en ny tegneseriefestival i Oslo. Trondheimstegneren Arne Bye mener at det holder med Raptus.

Av: Kristian Hellesund

Det var i forrige uke at Karstein Volle gikk ut i Aftenposten og la frem ønsker om en ny tegneseriefestival i Oslo. Det er flere som ikke støtter Volle. En av dem er Holger og Hagbart-skaperen Arne Bye.
-Jeg tror ikke et så lite land som Norge trenger enda en stor tegneseriefestival. Jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor man diskuterer en ny festival i Oslo fremfor å ta tak i den allerede eksisterende Raptusfestivalen og tenker på å hva vi kan gjøre der for å få inn det mangfoldet som etterlyses, sier Bye til Serienett.
-Hvorfor kan man ikke samles om å lage en stor og veldig bra festival med litt for alle i stedet for to halvdårlige? legger han til.

Trondheimstegneren er heller ikke enig i Volles kommentar om at så å si hele bransjen har base i Oslo.
-Dette er i beste fall en misforståelse, og i verste fall en bløff. Det stemmer at de store forlagene holder til i hovedstaden, men de alene utgjør vel ikke hele bransjen? Tegnerne er godt spredt over hele landet, og Trondheimstegnerne alene er et godt bilde på det. Vi er veldig mange medlemmer, og flere av oss er tegnere som har kommet seg frem og fått til noe. To av de mest suksessfulle norske serieskaperne innen stripeformatet bor på en øy utenfor Bergen. Deler av den norske tegneseriebransjen bor til og med i Sverige, sier Arne Bye.
-Uansett hvor en tegneseriefestival legges så er det flere som må reise for å komme seg dit. Det virker på meg som problemstillingen i større grad er at de ellers så bortskjemte Oslo-innbyggerne må reise hjemmefra for å delta på en kulturhappening. Jeg er tvunget til å reise til Oslo stadig vekk fordi omtrent alt av kulturarrangementer legges til Oslo. Bergen er jeg i bare en gang i året, når det er Raptus. Jeg synes Bergen er en veldig fin by, og dessuten Norges kulturby nummer 1 – noe jeg som trønder hater å innrømme. Når Raptus-festivalen var først ute, kan vi ikke ta tak i denne og gjøre det som trengs her for at alle skal bli fornøyde? avslutter Arne Bye overfor Serienett.

divider
 1. Slik jeg opplever seriefestivalen Raptus så er den stort sett bestående av bransjefolk og signaturkåte unger fra Bergen som ikke engang vet hvem de spør om signatur (eller tegning) fra. Med bransje er da mindre forlag og tegnere fra utkantstroka tatt med. Kanskje noe snevert, men det er ikke mange utover de hardt jobbende som tar turen over berget. Forsåvidt synd, festivalen hadde fortjent et større publikum enn det bergensområdet kan tilby.

  For forlag er den nok så som så rent økonomisk – jeg har til gode å gå i pluss på en Raptus og det har ikke gitt noen merkbar salgseffekt. Klart, det er mange om et relativt lite bein her.

  Jeg tror ikke en vårfestival i Oslo hadde vært skadelig for Raptus dersom det profesjonelle seriemiljøet fortsatt støtter opp om festivalen. Samarbeid og dialog festivalene i mellom måtte vært et must, dog.


  Jon Løvstad    9. February 2006, 10:17    #
 2. Er helt enig mede Bye. Norge trenger ikke en ny stor festival. Men en kan godt opprettet en mindre alternativ festival, men dersom man inviterer Lise og Frode som “trekkplaster” som Volle skriver, så er vel dette fort en Raptus light?
  Raptus prøver å satse i bredden og vil gjerne tilby alle noe. Det har da virkelig vært spennende folk på Raptus? Will Eisner, Pat Mills, Clowes, Ware, Carlos Trillo osv.

  Kanskje dersom vi prøvde å hjelpe Raptus til å få flere interessante serieskapere i tillegg til de “kommersielle”, så vil den fange interessen til folk som mr. Volle og? Det er klart at fremdeles er på feil side av fjelle, men det koster mindre å påvirke det man har, enn å prøve å få mange nye folk til å lage noe nytt.

  Oppfordrer derfor alle som vil til å sende ideer til programposter, innhold, gjester ol til Raptus. La oss vise de hva vi vil! (Og dersom noen kan bistå med å kontakte serieskapere så si ifra til Raptus. Har forstått det slik at det å få kontakt med serieskaperne de vil invitere ofte er et problem for festivaler som Raptus.)

  Mange serieskapere fikk vel og en email fra Raptus/Grafill før festivalen i fjor der en kunne oppgi hvilke serieskapere en kunne tenke seg. Mener å huske at Raptusledelsen sa at selv om ca 20 svarte, var 3 stemmer det meste noen fikk (og da kunne man oppgi så mange serieskapere en ville!) Smaken er tydeligvis veldig forskjellig, men dersom vi alle kan bidra, vil en kanskje få ønskene sine oppfylt?


  The shadow man    9. February 2006, 15:07    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)