Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SPENNENDE VEUM (21.10.07 )

Det er ingen tvil om at spenningen er stor i det tredje Varg Veum-albumet. Gunnar Staalesen leverer et godt thrillermanus, mens Mike Collins følger opp med de beste tegningene så langt i albumserien.

Av: Kristian Hellesund

Med nytt forlag stormer Varg Veum inn i norske tegneseriehyller på ny. Den bergenske privatdetektiven er en solid vinner i bokform, og i tegneserieform har Westwind forlag så langt levert to lesverdige album. Ankepunktet så langt har vært tegningene til Mike Collins. Collins er en meget dyktig tegner, som gjennom arbeid på serier som Batman, Flash og Judge Dredd har vist en solid fortellerstil, spennende sidelay-out og en grundig, sprek, veltegnet strek. Til Varg Veum-albumene har Mike Collins skiftet stil. Her går det i blyantstrek og et skisseaktig preg. Dette har vært kombinert med fotomontasjer og collager. Lay-out og komposisjon har i de første albumene vært utmerket, mens det endelige tegnearbeidet her og der har virket noe uferdig.

Vintermassakren fører Veum og leserne til Bergen i 1983. Narkotika, prostitusjon og håndgemeng er stikkord for et tegneseriealbum basert på en novelle fra Varg Veum-boken Hekseringen. Som vanlig borger Staalesen for spenning og overraskende vendinger i handlingen. I tillegg er forfatteren en mester i å bygge opp interessante og troverdige karakterer, og det ser vi også i Vintermassakren. Den unge pønkeren med rotten Bowie er et godt eksempel på det. Replikkene til Gunnar Staalesen må også nevnes. De driver handlingen videre, og det er vanskelig å la være å snu om til neste side. Bruk av ironi og spydigheter gir humoristiske avbrekk i en dyster undergrunnshverdag, og bruken av bergensdialekt trekker opp.

Mens Dødelig ekko virket som et hvileskjær i forhold til førstealbumet De dødes dal, er Vintermassakren helt klart det beste tegneseriealbumet med Varg Veum så langt. Mike Collins’ tegninger har fremdeles et skisseaktig preg, og albumet hadde tjent på at tegningene hadde fått et mer rentegnet uttrykk slik som i superhelttegneseriene til Collins. Like fullt er det sider i Vintermassakren som fungerer utmerket, og innledningen der Mike Collins boltrer seg i collager er glimrende håndverk.

Herved utropes Vintermassakren til det beste Varg Veum-tegneseriealbumet så langt, og vi ser fremover til album nummer 4 neste høst.

Varg Veum: Vintermassakren (7 fjell – bok 3)
ISBN 978-82-419-0502-5
68 sider
179 kroner
Vigmostad & Bjørke

divider
  1. I disse bøkene er manus av høy klasse, og som Fantomet så sårt trenger…


    jostein hansen    12. January 2008, 05:58    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)