PÅ VEI (21.10.07 )
Ugler er en tegneserienovelle som skildrer den første kjærligheten på en annerledes måte, men historien i seg selv er ikke troverdig nok.
Marshtin (alias Martin Ernstsen) har laget en rekke tegneserier. Blant annet står han bak flere forskjellige fanzines. Tidligere i år debuterte serieskaperen på Jippi forlag med Nissefugl, og denne tegneserien inntok nylig også tegneserieheftet Ernie fra Egmont Serieforlaget.
Det er et langt stykke fra den surrealistiske handlingen i Nissefugl til hverdagsskildringen i Ugler. Marshtin står bak begge tegneseriene, men i Ugler er det forholdet mellom ungjentene Line og Vicky som er tema. Femteklassingen Line forelsker seg i Vicky. Forelskelsen utvikler seg til et forhold der grenser sprenges, kjønnslivet utforskes og følelseslivet vekkes.
Marshtin har valgt en forenklet tegnestil til Ugler. Bakgrunnene er lite detaljerte. Det er ofte skygger eller mørke flater som preger dem. Dette gir en dyster stemning til historien som forsterkes gjennom måten han tegner ansikter på. Serieskaperen bruker konsekvent kuleøyne uten pupiller á la Annie, slik at det blir vanskelig å få et ekstra innblikk i karakterenes sinnsstemning. Uansett hvor bevisst dette er eller ikke er, gir det en ekstra avstand mellom tegneseriefigurene og leseren.
Det største ankepunktet mot Ugler er troverdigheten til historien. Hovedpersonene skildres som femteklassinger, og mesteparten av handlingen foregår på høsten. Dermed er jentene ni eller ti år gamle. Mens det ikke er usannsynlig at ni- og tiåringer har sterke følelser og drifter, er det lite troverdig at de innleder et hemmelig forhold med seksuelle overtoner. Flere av replikkene virker også lite troverdige for ni- og tiåringer. Et av vendepunktene i tegneserienovellen er når Vicky beskriver de to som lesbiske uten at Line kjenner til ordet. Det er direkte usannsynlig. Et av de vanligste skjellsordene blant barn i småskolealder er homo, og småjenter kan finne på å kalle hverandre for både lesber og bitcher.
Dessuten kunne det vært spennende om Marshtin gikk mer i detalj i Ugler. Her og der dukker det opp punkter som det hadde vært interessant å få vite noe mer om. Kjenner Vickys far til jentens eksperimentering? Er faren alkoholiker, eller er det andre ting som gjør at han lar Vicky være mye alene hjemme? Hvor er moren til Vicky? Hvorfor blir ikke Line konfrontert av moren etter utsagnet om at hun elsker Vicky? Hva mener Lines søsken om Vicky? Hvorfor ble det slutt mellom Vicky og den forrige jentekjæresten? Svarene på disse spørsmålene kunne blitt til en meget interessant tegneserieroman.
Jeg ser på Ugler som et tegneserieeksperiment. Marshtin er definitivt inne på et spennende tema for en tegneserienovelle, og han viser frem interessante historietråder det trengs å nøstes videre i. Hvis Vicky og Line ble plassert i ungdomsskolealder, og serien hadde et mer rentegnet og tilgjengelig preg (gjerne med farger), kunne dette vært en viktig tegneserie for norsk ungdom. Nå blir den mest en parantes sammenlignet med andre norske oppvekstskildringer i tegneserieform som Christopher Nielsens Homo Norvegicus, Lene Asks Hitler, Jesus og farfar og English Conversation av Flu Hartberg.
Ugler
ISSN 0808-3797
40 sider
40 kroner
Jippi forlag
SPENNENDE REISESKILDRING <- Eldre | Nyere -> SPENNENDE VEUM
Hei Kristian. Bra at du ville anmelde serien. Jeg ville bare poengtere to ting. Hvis du hadde lest pressemeldingen bl.a. så hadde du funnet at de er to år eldre, henholdsvis 11 og 12 år. Og om den er usansynlig, ja kanskje, men den er også basert på en sann historie. Det ble i virkeligheten også skrevet i sanden “lesbisk”. Når man er 11 år sier man kanskje ordet, uten helt å vite hva det dreier seg om.
— Marshtin 23. October 2007, 16:26 #
Takk for tilbakemelding, Gonzales. Hvis du leser anmeldelsen min, ser du at jeg synes det er lite troverdig at en jente på 9 eller 10 år innleder et hemmelig forhold med seksuelle overtoner. Det står jeg for. Marshtin understreker i sin kommentar at jentene er 11 og 12 år gamle. I en e-post til meg forteller han i tillegg at historien foregår i 1993. Den gang var femteklassinger 10 eller 11 år gammel om høsten.
Dette er noe annet enn mitt utgangspunkt for anmeldelsen. Jeg mener at Ugler blir mer og mer troverdig som historie jo eldre jentene er. At Marshtin står for gode miljø- og karakterskildringer er jeg enig i, men jeg hadde likt at han hadde gått mer i dybden og fortalt mer om karakterene.
— Kristian Hellesund 30. October 2007, 12:22 #
Takk igjen, Gonzales, for et godt innspill.
Når man skriver tegneserieanmeldelser, er det egentlig en vurdering man kommer med. En slik vurdering foregår etter bestemte kriterier. I tillegg skal en anmeldelse ha gode og valide argumenter for hvorfor og hvordan man kommer frem til en konklusjon.
Ugler fremstår som en realistisk tegneserie med handling fra virkeligheten. I mine øyne er det da et viktig kriterium at historien er troverdig. Jeg føler ikke at forholdet mellom Line og Vicky er troverdig hvis jentene er 9 eller 10 år gamle. Andre kan være uenig i det, men jeg mener jeg har rett i det blant annet fordi jeg omgås barn i denne aldersgruppen hver dag.
Siden Marshtin har presisert at jentene er eldre enn dette, så blir ikke argumentene mine på dette punktet like gode. De faller rett og slett bort, ikke sant?
Om Ugler er best som novelle eller roman blir et hypotetisk spørsmål. Jeg interesserer meg i alle fall for karakterene og vil vite mer om dem. Det synes jeg er et kompliment til Marshtin.
— Kristian Hellesund 1. November 2007, 16:17 #
Bergens Tidende gir Ugler terningkast 2. Les anmeldelsen her:
http://www.bt.no/bergenpuls/article439214.ece
— Bergenser 11. November 2007, 13:40 #