Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SPENNENDE REISESKILDRING (21.10.07 )

I Transylvania: På sporet av Dracula tar Dany og manusforfatter Yves Hermann leserne med til Romania. Sammen har serieskaperne laget et spennende og veltegnet tegneseriealbum.

Av: Kristian Hellesund

Fransk-belgiske tegneserier er for nordmenn mer eller mindre synonymt med Asterix, Lucky Luke, Sprint og Tintin. De mer episke tegneseriene har nå og da fått publisering som biserier i ulike tegneseriehefter, men bortsett fra Blueberry har det de siste femten årene vært svært lite å se av slaget i egne tegneseriealbum.

Det var derfor spennende at det danske tegneserieforlaget Faraos Cigarer nylig lanserte to fransk-belgiske tegneseriealbum i norsk språkdrakt på tegneseriefestivalen Raptus. Hermanns Afrika var for sikkerhets skyld en verdenspremiere, mens Transylvania: På sporet av Dracula av Dany og Yves H. kom ut på originalspråket i fjor. Dany er en kjent herremann i den fransk-belgiske tegneserieverdenen, men det er lite av seriene hans som er utgitt i Norge. En håndfull Bernard Prince-historier ble trykt i Magnum på nittitallet, mens “Historie uten helt” dukket opp som biserie i Fantomet.

I Transylvania: På sporet av Dracula følger vi serieskaperen Dan til Romania. Sammen med konen Marcia skal han drive research til et tegneseriealbum om Dracula, og ekteparet får brynt seg på mystiske hendelser og underlige rumenere. Det hele drives frem av Danys utmerkede tegninger. Han tegner realistisk med en karikaturschwung over personene, og bymiljøer og landskaper kaster seg ut av tegneseriealbumet som dyktig utført tegnehåndverk. I tillegg er Dany er mester på sidelay-out, der det spesielt er de stadige, interessante perspektivskiftene som gir historien noe ekstra.

For norske tegneserierlesere som har savnet episke fransk-belgiske tegneseriealbum er Transylvania: På sporet av Dracula et must. Men også tilhengere av grøsserlitteratur vil kunne glede seg over albumet. Dette er en godt utført spenningsserie som viser at Dany helt fortjent har sin stjernestatus innen BD. Tør vi håpe på flere slike tegneseriealbum?

Transylvania: På sporet av Dracula
ISBN 978-82-92910-01-6
68 sider
130 kroner
Faraos Cigarer

divider
 1. Enig, et fantastisk seriealbum!

  (Jeg har faktisk en signert tegning av vampyren i boken)


  Jonas Larsen    21. October 2007, 18:44    #
 2. Det kommer an på definisjonen av “spennende”. Selv heller jeg til at dette albumet er”spennende”. Dany var visstnok i Romania for noen år siden og drøftet muligheten for Dracula-historier med Yves H. Resultatet ble tre album. Det første albumet, “Vlad” tegnet av Herman, er utitt av Carlsen på dansk i 2006. Det andre albumet, “Bram Stoker” tegnet av Séra, er ikke utgitt på dansk eller norsk. Så har vi tredje albumet, “Transylvania” tegnet av Dany, utgitt både på norsk og dansk i 2007. Det første albumet, Vlad, skal omhandle mytene om Dracula. Det andre albumet, Bram Stoker, omhandler litteraturen om Dracula. Og det tredje albumet skal omhandle geografien i myten om Dracula.
  “Transylvania” er et stort flott album, litt større format enn vanlige album, og med “spennende” tilleggstoff. Når får vi se album nr. 2??? – spennende.


  Øyvind Braaten    22. October 2007, 16:25    #
 3. “Bram Stoker” er det av de to albumene som virker mest fristende på meg nå. Litt på grunn av at jeg har lest så mye om Vlad Tepés at jeg ikke er så interresert i den virkelige Dracula som tidligere. Og litt på grunn av at Bram Stokers roman er fantastisk.


  Jonas Larsen    22. October 2007, 23:11    #
 4. Jeg håper også at dette bare er en begynnelse. Disse to utgivelsene, Afrika og Transylvania, ble utgitt av det danske forlaget Faraos Cigarer fordi Dany og Herman kom til Raptus i år. For at det skal bli mer må publikum først kjøpe disse to utgivelsene. Men Faraos Cigarer fortalte at de nå jobber med en norsk utgave av FROM HELL, et lite opplag skal dessuten bli signert av forfatteren Alan Moore. Boka skal etter planen komme tidlig i 2008.


  Øyvind Braaten    23. October 2007, 13:08    #
 5. Hvor kan en få kjøpt disse utgivelsene?


  Tor K.    23. October 2007, 17:11    #
 6. Titlene til Faraos Cigarer distribueres av Vigmostad & Bjørke her i Norge. De kan dermed bestilles inn fra alle bokhandlere. I tillegg selges de gjennom spesialbutikker for tegneserier som Seriebutikken, Tronsmo, Outland og Avalon. Sjekk linkesamlingen til Serienett for webadresser.


  Kristian Hellesund    23. October 2007, 17:20    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)