Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MER OG MINDRE INSPIRERT NONSENS (27.01.08 )

Eirik Andreas Vik og hans Arild begynner etter hvert å finne formen.

Av: Trond Sætre

Arild På Nye Eventyr er det andre soloalbumet med antihelten Arild. Tegner/forfatter Eirik Andreas Vik kommer seg, ikke minst som vitseforfatter. Og det tok ikke så lang tid heller, fra de første lett vaklende forsøkene i Fleip til dette mer gjennomførte albumet.

Albumet består egentlig bare av gags, noen litt lenger enn andre, men har en slags rød tråd:
”På Nye Eventyr” åpner med at Arilds kompis Eirik kjøper et telekort fordi han forelsker seg i dama som er avbildet på det, og avsluttes med at Arild kjemper med Eirik om kortet, før de kommer til en ordning. Kontrastene mellom det trivielle og det dypt absurde går ellers igjen i hele albumet og serien som sådan, og her ligger både styrken og svakheten hos Arild: Serien fungerer bare så lenge absurditeten fungerer.

Noen av ideene er inspirert nonsens, andre er bare nonsens. Men alt i alt vil jeg si at de inspirerte ideene er i flertall her. Historien der Arild ved en ren tilfeldighet blir en av de ”kule kidsa” og får jobb som modell hos Tine meiereier, vil jeg regne blant disse; likeså talentkonkurransen (se bildet) og ensideren der Arild innbiller seg at han er hest og sender søknad til Kongen om å få bli menneske igjen. Gagsene som Vik lager rundt historien om kontantkortdama fungerer ikke like bra. Jeg mener: Teenage Mutant Ninja Trønders?

Tegnestilen til Vik er fortsatt så grovkornet at det noen gang er litt vanskelig å være sikker på hva ting skal forestille, og figurene likner ikke alltid hverandre fra rute til rute. Altså bør nok ikke Vik si seg helt fornøyd; det er rom for mer utvikling her. Men streken er kjapp, dynamisk og virker ganske trygg. Tegningene er fulle av liv, og er ganske festlige i seg selv.

Bare en liten kommentar til averteringen, avslutningsvis: Bakpå albumet står det ”Arild På Nye Eventyr er sannsynligvis en av de minst politisk korrekte utgivelsene i tegneserienorge i 2007”. Men hva er egentlig så lite politisk korrekt med dette, da? ”Politisk korrekt” er et uttrykk som er brukt i så mange sammenhenger at det er tappet for mening. Finn på noe annet å skryte av.

Arild På Nye Eevntyr
ISBN 978-82-99886-04-5
36 sider
50 kr.
Laksevåg forlag

divider
  1. Teenage Mutant Ninja Trønders var jo bare konge… :)


    Jon Løvstad    29. January 2008, 04:35    #
  2. Enig! :-)


    Jonas Larsen    29. January 2008, 13:59    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)