Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

BISERIENES INNTOGSMARSJ (24.02.08 )

Plump er Schibsted Forlags nyeste tilskudd i bladhyllen. Dette er en tegneserieantologi på 100 sider med en rekke serier som går og har gått som biserier i forlagets øvrige humorblader.

Av: Kristian Hellesund

Dilbert leder an som hovedserie i det nye tegneseriebladet Plump. 30 av heftets 100 sider er viet Scott Adams’ tegneserie om det elleville livet på Dilberts kontor. Ikke noe dårlig valg, siden Dilbert tross alt er en morsom serie som mange kan kjenne seg igjen i. I tillegg har mange nordmenn et forhold til serien gjennom avis-, blad- og bokpublisering.

På mange måter er Plump nr. 1 som å få et eget Dilbert-album med en rekke ulike andre tegneserier som fyllmateriale. Her går det i serier som Schibsted Forlag bruker og har brukt som biserier i blader som Larsons Gale Verden, M, Tommy & Tigern og Pondus. Enkelte av seriene har fått prøve seg i egne album her i Norge, men mesteparten av innholdet er amerikanske avisserier av det mer gjennomsnittlige slaget. Duplex, Bo Nanas og Pels & poter vil ikke være blant de første som nevnes når man skal ramse opp de beste tegneseriene de siste 10 årene, men like fullt kan seriene by på noen artige morsomheter her og der.

Mens Dilbert er i farger, er resten av innholdet i Plump nr. 1/2008 i svart/hvitt. En god del av tegneseriene fungerer veldig godt på denne måten, mens serier som Over hekken, Fuzzy, FoxTrot og Perler for svin skriker etter farger.

Planen til Schibsted Forlag er å komme med tre slike Plump-utgivelser i år, og siden vil salgstallene avgjøre om tittelen overlever. Idéen med å presentere ulike humoristiske tegneserier over 100 sider er ikke ny i Norge. Bladkompaniets Stripp og SEMICs Serieparaden er eksempler fra begynnelsen av 1990-tallet, og til og med Smult fra Bladkompaniet hadde noen slike spesialnummer for fem år siden. Innholdet i Plump blir noe ensidig med alle stripeseriene. Joda, det er flott med gode humorserier som Dilbert og Fuzzy, men kanskje man kunne brukt bedre materiale enn noe av fyllstoffet i Plump. Klassikere som Knøttene (gjerne kronologisk fra starten), Krazy Kat, Mafalda og Pogo er herved foreslått. I tillegg kunne man for variasjonens skyld satt inn noen lengre humoristiske tegneserier. Serier som Groo, Plastic Man eller Howard the Duck kunne gjort seg. Eller hva med noen norske tegneserier i et norsk tegneseriehefte? Det var mye bra stoff i nevnte Smult, og hvorfor ikke velge på øverste hylle og presentere mer av for eksempel Jason, Tor Ærlig, Christopher Nielsen og andre serieskapere vi altfor sjeldent har sett i vanlige norske bladhyller?

Vi gir Plump en sjanse og ser frem til neste nummer i juni. Da er det selveste Opus som blir hovedserie. Vi håper tegneserien til Berkeley Breathed i det heftet får følge av andre serier av samme høye kvalitet.

Plump nr. 1/2008
ISBN 978-82-516-3267-6
100 sider
49,50 kroner
Schibsted Forlag

divider
 1. Åh herregud! Noen som er med på å gjette levetid på denne møkka?


  mortenmikael    25. February 2008, 09:26    #
 2. Det jeg lurer på er hvor mange kaffekopper (eller kanskje øl i dette tilfellet) redaksjonen drakk til de kom på tittelen.


  Tomte    25. February 2008, 13:36    #
 3. Jeg synes det er en god tittel. Den gjør at du vet nøyaktig hva du får. Og jeg gjetter at det blir med tre nummer etter å ha lest det første.

  Dæng, så fikk du nevnt øl i denne sammenhengen også, Tomte ;)


  ABye    25. February 2008, 16:37    #
 4. “Bare foot girl sexy” og “young teen pussy”? Wow… Kanskje jeg skal gi dette bladet en sjanse likevel.


  Tomte    26. February 2008, 07:11    #
 5. Tomte henviser til spam som er fjernet fra nettsiden.


  Kristian Hellesund    26. February 2008, 08:33    #
 6. Det skal du ikke være så sikker på...


  mortenmikael    26. February 2008, 18:36    #
 7. Nei nei nei, å navngi et blad med enstavelsesord på fem bokstaver med U som eneste vokal har vist seg å føre en viss vei.

  Spørsmålet er bare hvorfor Schibsted forsøker å selge gode serier under et rølpete image.


  Mats    1. March 2008, 16:08    #
 8. Wtf?

  Det er jo bare de samme ulidelig elendige seriene som har blitt trykt de siste femten år.. det er jo helt grusomt! Finn på noe nytt, det er ingen som gidder å lese det der..


  Martin    12. March 2008, 17:09    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)