Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FLOYD GOTTFREDSON I PENT UTVALG ( 8.08.08 )

I bokserien Hall of Fame presenteres de store Disney-serieskaperne i egne bind. Jostein Hansen ser her nærmere på boken med tegneserier av Floyd Gottfredson.

Av: Jostein Hansen

Hall of Fame-boken ”De store serieskaperne” med Floyd Gottfredsons klassiske Disney-serier har vært sterkt etterlengtet , i hvert fall hos undertegnede. Det er en god stund siden den var i finne ute hos de som abonnerer på serien. Nå er den omsider å få tak i også hos bokhandlerne og spesialforretninger landet rundt. Én grunn til at det har drøyet (dette er bok nr. 17 i serien, men de er ikke nummererte her i Norge, i motsetning til i Sverige) med å presentere Gottfredson i HOF skal være vansker med å tilpasse avisstripeformatet til et slikt bokformat.

SERIENE
Utvalget avisserier favner årene 1930 (året Gottfredson debuterte som Mikke Mus tegner) til 1944. Rekkefølgen historiene presenteres i virker noe tilfeldig, men jeg ser ikke bort i fra at det ligger en plan bak.

Først ut er ”Krigsbarna” fra 1944, en historie sterkt preget av spioner og krigspøkelset, som hjemsøkte Amerika på slutten av andre verdenskrig. Tar jeg ikke helt feil er dette muligens den siste historien hvor Mikke Mus ble tegnet med kortbukser. Stripene er delt i to, og det er plassert to striper på hver side, altså fire i høyden. Det gjør at de er lette å lese. Historien er ikke tidligere utgitt på norsk.

Deretter følger den famøse ”En utdannelse for Torsdag”, men her er det den ombrukkede bladversjonen som er valgt, for øvrig utgitt av Dell Comics i srien Four Color i 1950, og første gang på norsk i 1953. Historien om negergutten Torsdag ble opprinnelig laget i 1940, da Gottfredson (og Mikke Mus) var helt på høyden av storhetstiden og de virkelig klassiske eventyrene utspilte seg. Denne perioden (1930-1942) er også den amerikanske spenningsseriens gullalder.

Denne bokens høydepunkt er imidlertid to lange spenningsserier fra 1936 og 1941. ”De sju spøkelsene” (1936) er en spenningsthriller av beste merke, skrevet av Ted Osborne, i tett samarbeid med Gottfredson. I hovedrollene opptrer både Mikke, Langbein og Donald. (Første gang utgitt på norsk i Jeg Mikke Mus, 1976).

En virkelig klassiker er ”Rivalen” (med manus av Merrill de Maris) fra våren 1941. En moteriktig kledd herre (rotte), Maksimus truer med å stjele Minnis hjerte, og dermed er det store og alvorlige dramaet i gang…(Første gang utgitt i Jeg Langbein, 1977).

Både denne og de andre historiene er utsøkt fargelagt og tekstet, en fryd å se på og lese. Oversettelsene virker også solide. De øvrige tre historiene, ”Musikk” (1930), ”Piknik” (1931) og ”Mysteriet med de stjålne frakkene” (1935) er kortere og av mer humoristisk karakter.

Til slutt: Germund von Wowerns forord kan leses om og om igjen med like stor fornøyelse.

Hall of Fame #17
Floyd Gottfredson
ISBN 978-82-429-3141-2
190 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Jeg gleder meg virkelig til denne boken, FG er en av mine absolutte favorittserieskapere hos Disney. De mest populære Gladstone-heftene var nok de som inneholdt ender, men jeg syntes at MICKEY MOUSE var et av de aller beste produktene til det forlaget. Nybrekkingen av rutene var gjort helt forbilledlig, og vi fikk presentert noe av det aller beste fra Gottfredsons produksjon. Matt papir og duse farger var også et bonus…
    Derfor blir det spennende å se hvordan HOF-seriens redaktører løser spørsmålet med sidebrekking og farger.
    Jeg synes det er synd at de bruker historien fra Jeg, Langbein, for det er MYE av FG som aldri har vært trykket i Norge før. Uansett regner jeg med at det kommer en oppfølger, slik som Murry ble til del.


    ARILD WAERNESS    8. August 2008, 12:38    #
  2. Ein fordel med HOF boka var at ein fekk teikneserierutene i mykje større format enn “JEG—” og “365” bøkene. Skulle ha likt å ha sett ein ny serie med Gottfredson i “365” format, men med 1 søndagsstripe pr side istadenfor 2. Men det vert vel for små profittmarginar på slikt. Ser elles fram til det lovte amerikanske prosjektet, men dei ligger gjerne eit par prisklassar over Europa på desse Disney bøkene.


    knut robert knutsen    8. August 2008, 13:02    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)