BATMAN ER TILBAKE (17.08.08 )
Batman har suksess i norske kinosaler for tiden. Kan den nye Batman-utgivelsen Batman & sønn ha suksess i bladhyllene? Serienetts anmelder mener at alt ligger til rette for det.
Filmhelten Batman har gode dager på norske kinoer. I begynnelsen av denne uken hadde 268.324 nordmenn sett spillefilmen “The Dark Knight”, og en rekke anmeldere har rost filmen opp i skyene. Det er som tegneserie Batman har sitt utspring, og akkurat nå er utgivelsen Batman & sønn i salg fra Egmont Serieforlaget. Batman & sønn viser den moderne tegneserieutgaven av helten, og som serieskapere finner man her storkanoner som Grant Morrison (manus) og Andy Kubert (tegning).
Det har vært lite Batman å se i norske bladhyller de siste årene. I tillegg til filmspesialen Batman Begins fra 2005 og fjorårets Batman: År 1, hadde Batman-historien “Hush” biseriestatus i tegneserieantologien Gigant i 2003 til 2005. Det er ikke kvaliteten på tegneseriene det står på. Det utgis stadig vekk mye godt materiale av DC Comics i USA. Etter alt å dømme er det labre salgstall som gjør at tegneseriefiguren Batman ikke har jevnlige opptredener på norsk.
Batman & sønn viser Andy Kubert i storslag som serietegner. Det er spesielt splashpage’ene som imponerer, men kreativ sideoppbygning og en flott fortellerdriv fra side til side gjør dette til en tegneserie det er gøy å se nærmere på. Manusmessig er dette litt mer ymse. Joda, vi får dosene med spenning, humor og psykologisme som Grant Morrison er så kjent for, men noe skurrer likevel. Etter et møte med Joker, tar Batman turen til London. Der blir han introdusert for sin så langt ukjente sønn. Sammen tar de turen tilbake til Gotham, der blant annet intriger med Robin venter.
Problemet her er at mesterdetektiven Batman reagerer underlig på sønnen sin. Spørsmålene tårner seg opp: Hvorfor tar Batman farsrollen på strak arm? Hvorfor blir plutselig gutten en del av husholdningen? Hvorfor avslører Batman mange av sine innerste hemmeligheter ved å ta gutten med hjem? Det kan være en slags æreskodeks, men samtidig blottlegger det mye av Batmans hemmelighetskremmeri.
Dette satt til side, sitter vi igjen med en god Batman-historie som forhåpentligvis også gir filmpublikummet en leseopplevelse. Og det er mer å hente fra kilden. Grant Morrison har laget mye spennende med flaggermushelten, og vi ser gjerne mer av dette på norsk. Det er ikke bare X-Men som hevet seg med den britiske manusforfatteren ved roret.
Batman & sønn
100 sider
49,50 kroner
Egmont Serieforlaget
Kommentarer er låst for denne artikkelen.
ENDA MER BLUEBERRY <- Eldre | Nyere -> FANTOMET NETTOPP NÅ
Sannsynligvis var dette et klokt trekk fra forlaget – hvis man først skal satse på DC-helter er Batman et klokt valg. Historien er så som så, det er sikkert, et typisk eksempel på moderne superserier fra DC og Marvel som putrer avgårde side etter side uten egentlig å fortelle noe som helst. Sammenlign med historier fra noen år tilbake – på 15-20 sider kunne man fortelle en fengende historie som man idag må bruke 5 hefter på – selv ikke da blir det noe særlig mer enn pene bilder og pompøs historie.
Mitt personlige valg (hvis JEG var super-red hos Egmont for en dag) ville ha vært å trykke en GLIMRENDE historie som heter Green Arrow Year One, fra i fjor.
— Spacedog 18. August 2008, 11:14 #
Hadde vært artig om de hadde satset på å utgi “The Man Who Laughs” som er en av de beste Batman og Joker histoirene. Er jo også The Killing Joke men det har jo vært på trykk i norge alerede om jeg ikke tar feil.
— Alexander 18. August 2008, 14:34 #
Det har vært laget en rekke gode frittstående historier med Batman (det skulle bare mangle, så mye det har blitt opp gjenom årene), men det som trengs for en fast utgivelse i Norge er nok en sekvens med blader der figuren kan følges over lengre tid.
Grant Morrison holder på med å avslutte en slik sekvens nå, der han har brukt ca to år på å bygge opp et “nytt” perspektiv på figuren.
Det største problemet for et forlag som skal plukke historier om superhelter er nok å unngå de store krysskoblingene som stadig kommer, f.eks. der alle Batman-bladene (pluss sidefigurer) brukes for å fortelle en lang historie.
Et hederlg unntak synes å være den som foregår med Batman akkurat nå, der de andre bladene foregår rundt hovedhistorien til Grant Morrison.
Spacedog: Selv om GA/Year one var en bra historie, ville jeg nok anbefalt forlaget å satse på “flaggskipene” til DC fremfor mer ukjente figurer på det norske markedet, i alle fall så lenge disse ikke blir utgitt i andre hefter.
Hadde JLA hatt gode nok historier, ville jeg anbefalt denne, men det har vært heller dårlig de senere årene.
Jeg har ikke sett på “Trinity” enda, men om historiene der holder mål, kunne kanskje det vært noe å tenke på.
— Frank Flæsland 18. August 2008, 18:51 #
Killing Joke gikk i Inferno for mange herrens år siden og hadde tålt et opptrykk…
— JK 19. August 2008, 20:46 #
“Batman & Sønn” er nøyaktig en slik utgivelse som norske forleggere bør gi ut i samband med en filmpremiere. Den er passe underholdende, har en sammenhengende historie som er helt uavhengig av historien i den aktuelle filmen, og som de fleste kan forstå uten særlig mye bakgrunnskunnskap. Attpåtil greide Egmont å få ut et tjukt hefte til bare halvparten av prisen som Schibsted tok for sin utgivelse i samband med Hulk-filmen tidligere i sommer.
— Lurk 19. August 2008, 20:56 #
The Killing Joke har vært utgitt TRE ganger på norsk, senest i bokserien Alle Tiders Superhelter (Et univers uten grenser: Alan Moores superhelthistorier) fra et par år tilbake. Den er enkel å skaffe via bokhandler og univers.no
Den am. samlingen The Greatest Batman-stories Ever Told (2005) er ellers å anbefale.
Etter min ringe smak laget Steve Englehart, Marshall Rogers og Vin og Sal Amendola de aller beste Batman-seriene, tilbake på 70-tallet. Vel, Neal Adams var heller ikke så verst, og de norske samlingene med Adams´ Batman-serier er meget gode.
En samling med Englehart/Rogers The Dark Knight-versjon er sterkt etterlengtet, og hadde vist at Miller, Moore og Morrison faktisk har noe å lære her.
— jostein hansen 20. August 2008, 12:33 #