Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FANTOMET NETTOPP NÅ (17.08.08 )

Av: Arild Wærness

Jeg har lenge vært av den overbevisning at gode gamle Fantomet (bladet, ikke figuren) er landets beste action-tegneseriehefte. Conan, Agent X9, diverse Marvel-superhelter m.m. får ha meg unnskyldt – måned etter måned, år for år, er bladet Fantomet det eneste seriøse tilbudet til actionhungrige seriefans som ønsker en fast heftehelt.

Fantologisk har jeg mitt på det tørre; jeg kjøpte F1 i 1964 i Narvesenkiosken i Vangsgata, nummeret med Fantomet som huker seg sammen idet et småfly holder på å slamme inn i ham. At det var en ”dårlig” tegner som sto for hovedhistorien var unnskyldt – bladet over alle blad var endelig kommet til Norge.

Personlig holdt jeg Wilson McCoy som min favoritt-tegner, men det er vel pga at det var ham som var tegneren da jeg ble introdusert til figuren gjennom Vi Menns tegneseriesider.

Nok om det – mitt ønske er å se litt nærmere på det aktuelle heftet som til enhver tid er ute. Jeg synes Fantomet får litt for lite omtale, man tar det nærmest for gitt. Og det bør man ikke gjøre, man trenger ikke detektivhåndbokens eksamen for å ane at salget ikke er slik det burde være. Personlig kjøper jeg heftet hver gang på min lokale Rimi, og holder med det oppe frekevnsen på 3-5 blader som den butikken tar inn. Andre butikker har kuttet ut Fantomet for lengst, blant annet Narvesenkiosken i Bergens tredje største kjøpesenter…

Jeg kommer vel til å prate litt rundt dette senere, men nå får vi komme i gang!

Fantomet 16/08 (ute nå i sin andre uke) er et av de bedre heftene på lenge. Faktisk var det så bra at det var hovedgrunnen til at jeg fikk fingen ut og startet denne omtaleserien – noe jeg har planlagt lenge.

Hovedhistorien (alltid det viktigste i ethvert Fantomet) heter ”Jakten på den svarte nelliken” og er en historie skrevet og tegnet av mesteren Hasse Lindahl. Lindahl er en av de absolutt viktigste kronikørene av Fantomets bedrifter, og har prestert et stort knippe av de aller beste Fantomet-historiene gjennom tidene. Han har også presntert noen ordentlige kalkuner, bl.a. den vederstyggelige ”Cyberspace”-serien fra noen år siden. Men mannen er ikke redd for å prøve noe nytt, som akkurat Cyberspace var et eksempel på. Noe nytt, som altså går ut på å fortelle en litt annerledes historie enn de tradisjonelle, enkle historiene som serien mest er kjent for.

Den svarte nelliken er Lindahls egen skapning, en av heltens mange nemesis som har figurert i noen hefter de siste årene. En mystisk skurk som man aldri har sett fjeset på ettersom han konstant har forkledt seg som alle andre. For å sitere Fantomet selv: ”Den svarte nelliken, mannen med tusen ansikter, nøkkelfigur i underverdenen… symbol for alt som er råttent i Bengal…”

Nå har altså Nelliken innsatt seg selv som fengselsdirektør i Bengals hovedfengsel, beryktede Boomsby, fangene er blitt vakter og vice versa. Dette må vår helt rydde opp i, og historien som følger er en riktig thriller med større dybde og spenning enn vanlig. Fantomet utsettes for den ytterste fare og det er med nød og neppe han klarer seg. Hans innsikt i den kriminelle psyke gjør at han til slutt kan overmanne sin erkefiende. Etter min mening er dette beste måte å utnytte figuren på, han er så tøff og nesten uovervinnelig at han bør virkelig få kjørt seg på en eller annen måte hvis fortellingen skal ha noe snert.

En god hovedhistorie, som føyer seg pent inn i rekken av dagsaktuelle, gode eventyr fra dagens Bengal. Fornyelsen av bladet må nemlig komme via en modernisering, og da nytter det ikke å hvile på de ”historiske” Fantometsagaene, dvs. eventyr med forrige generasjoners Fantomet. Skal man holde helten livsfrisk må eventyrene være lagt til dagens samfunn. Og det har Fantometforfatterne fått rimelig bra til de siste par-tre årene. Ting er på gang…

Resten av bladet er viet en lang og spennende Johnny Hazard-historie fra den seriens beste periode. Heftet anbefales på det varmeste!

Mer Fantomet neste gang!

Fantomet nr. 16/2008
68 sider
35 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
 1. Selv er jeg veldig svak for Jerome K. Bloche som går som biserie i Fantomet. Albumet “En studie i kriminalitet” gikk i Fantomet 11-12/2008.
  http://www.fantomet.org/forum/viewtopic.php?t=1041&sid=d837f920d8a1688a45e718630ff44196


  Øyvind B    18. August 2008, 04:23    #
 2. Takk for tilbakemeldinger! Jeg beklager at denne første spalten kom så seint på trykk at bladet faktisk er fjernet fra hyllene i dag. Forhåpentligvis får Kristian opp en scan av forsiden i dag.
  Har gått med en liten fantomet-spalte i magen i lengre tid, og 16/08 var akkurat så bra at jeg fikk kickstartet tiltaket..
  I denne spalten vil jeg forøvrig, Gonzales, nevne litt omkring bladet, figuren, norske utgivelser og annet plukk hver gang.


  Spacedog    18. August 2008, 10:52    #

Kommentarer er låst for denne artikkelen.

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)