Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EPISK OM DYR (19.09.08 )

Kirjan Waage byr på tre tegneserienoveller i debutalbumet Kjæle. Utgivelsen viser en flink forteller, som fremfor alt viser dyktighet som effektiv og god dialogmaker.

Av: Kristian Hellesund

Det er ulike husdyr som står i sentrum i Kirjan Waages albumdebut Kjæle. Serieskaperen, som tidligere blant annet har vist frem strekene sine i Jippi forlags antologi Forresten, har her fokus på ulike kjæledyr. I tre tegneserienoveller tar han for seg historier der henholdsvis hamster, hest og hund står i sentrum. Samtidig byr Waage på menneskeskildringer, og der viser han solid styrke som forteller.

Det er først og fremst den første tegneserienovellen i albumet, “Hamster”, som skiller seg ut. Unggutten Petter får seg hamster, og kjæledyret byr på forandringer og utfordringer i hverdagen. Kirjan Waage skildrer veldig godt barns glede over kjæledyr sammen med problemstillinger omkring det å ha ansvar overfor en annen skapning. Samtidig får Waage godt frem den barnlige refleksjon omkring lek og konsekvenser. “Hund” er en artig fortelling, der Kirjan Waage velger å holde kortene skjult for leseren lengst mulig. Historien tar hele veien nye og overraskende vrier, og i sum er den en interessant og lesverdig opplevelse.

Kirjan Waage velger å bruke dialekt i replikkene sine. Det er et valg som kler tegneseriene. Både “Hamster” og “Hest” får en ekstra, autentisk dimensjon over seg, og det gir noe helt eget å lese om “Pettor” fra haugalandskanten som har fått seg “hamstor”. I tillegg føles dialogene ekstra troverdige, og de driver historiene videre på en god måte.


Bevisst, god bruk av dialog er en av styrkene ved Kirjan Waages soloalbum Kjæle.

Tegneren Kirjan Waage er ikke like spennende som manusforfatteren. Waage velger en enkel strek med naivistiske trekk. Her og der blir det litt mye talking heads sett forfra, der det hadde vært mer spennende å se skiftende kameravinkler. Like fullt er Kjæle en god tegneserieutgivelse som absolutt gir mersmak.

Kirjan Waage: Kjæle
52 sider
40 kroner
Jippi forlag

divider
 1. Ønsker 1x av Kjæle
  Haugesund Libris
  Haraldsgaten 103
  5528 Haugesund


  Dyveke Hagen    27. November 2008, 14:16    #
 2. Jøss. Har folk byrja å legge inn bestillingar på desse sidene og? Du får be om pengane på forskot, Kristian :-)


  Knut Robert Knutsen    27. November 2008, 14:30    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)