Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VARIERT BARBAR (25.02.06 )

Conan-heftet fortsetter i farger i 2006. Årets første blad er en leseopplevelse på det jevne.

Av: Kristian Hellesund

Conans norske verden har vært preget av forandringer de siste årene. Frem til 2005 var det norske Conan-heftet på 100 sider i svart/hvitt. Fra 2005 satset Schibsted Forlagene på månedlige utgivelser i farger, der barbarhelten fikk bre seg ut over 52 sider. I år kommer Conan-heftet annenhver måned, men heftet blir tykkere enn i fjor. Det første bladet i år er på 68 sider, mens de kommende heftene skal vise frem 80 sider med Robert E. Howards helt.

I Conan nr. 1/06 møter vi to ulike utgaver av Conan. Mesteparten av heftet er viet tegneserieutgaven det amerikanske forlaget Dark Horse startet opp for et par år siden. En erfaren serieskaper som Kurt Busiek har manusansvaret, mens Cary Nord tar seg av tegningene. Busiek, som helst er kjent for sine superhelttegneserier, har dreisen på Conan. Han har en god følelse for både personligheten til Conan, og dialog og miljø skildres meget godt. Dessverre inneholder dette heftet en av de svakere Conan-historiene til Kurt Busiek. En kamp mot et overnaturlig monster dras ut over altfor mange sider, og når tegningene fra Cary Nord og Nords medhjelpere virker ekstra skisseaktige, bidrar de ikke til en bedre leseopplevelse. Like fullt er dette en helt grei Conan-fortelling, som mest blir en transportetappe til historiene i neste nummer av barbarheltens norske hefte.

Schibsted Forlagene har valgt å bruke det amerikanske forlaget Marvels Conan-serier fra begynnelsen av syttitallet som biserie i bladet. I dette heftet blir en slik historie av manusforfatteren Roy Thomas og tegneren Barry Windsor-Smith høydepunktet. Thomas bruker mye tekst i sine manus, men dette er en av gangene der det fungerer godt med mye fortellerstemme. Windsor-Smith er en fanfavoritt, og også her leverer han varene. Dessverre irriterer gjengivelsen av historiens åpning. Side 2 og 3 er et flott dobbeltsideoppslag i det amerikanske originalheftet. I Conan nr. 1/2006 blir dette gjengitt som en høyreside etterfulgt av en venstreside. Dermed får ikke de norske leserne en riktig opplevelse av historiens begynnelse. Det er synd, men kanskje det veies opp av en nyhet som presenteres på redaksjonell plass i bladet? Senere denne måneden dukker Robert E. Howards kvinnelige barbarhelt, Red Sonja, opp i et eget, norsk tegneseriehefte.

Conan nr.1/2006
68 sider
34,50 kroner
Schibsted Forlagene

(Teksten er tidligere publisert gjennom Laksevåg forlags syndikasjonstjeneste.)

divider
  1. Jeg er svært enig med anmelder. Selv har jeg sluttet å kjøpe originalutgivelsene på engelsk, og gått over til den norske, som ikke bare har originalen oversatt, men også flotte Conan fargeklassikere. Men dette heftet har muligens de aller svakeste Busiek/Nord historiene så langt. Med et så anstrengt seriemarked man har i Norge for tiden burde redaktøren kanskje heller kuttet dette ut og brukt bedre materiale – for å holde på lesernes interesse. Selv orket jeg ikke lese den ferdig, men skumleste det før jeg gikk i gang med Thomas/BWS-serien bakerst.
    Likte også den varme historien bakerst i bladet, med redaktørens personlige møte med Kong John Buscema i 1999.


    Arild    26. February 2006, 22:01    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)