MIKKE MUS RUNDER 80 (18.11.08 )
Heia Mikke! 80 år gjør deg til Total Big Kahuna blant verdensarvens seriefigurer!
Det er et tegn i tiden at man blir eldre L – det virker som om det var i går at Mikke fylte 70, og jeg ble intervjuet i radio for å si noe fornuftig om karen. Og i samlinga mi av Gladstone-blader som ser nesten uleste ut (!) finner jeg denne utgaven, som feiret 60 år i det godes tjeneste. Om alt går bra skal jeg vel få oppleve Mikkes 100-års jubileum også….
Mikke Mus er en av verdens mest kjente ansikt/figurer overhodet, mer kjent enn sin Disney-bror Donald Duck og karakteren er publisert verden over, i aviser og magsiner. Og på vegger i Afrika
Foto fra Marrakech v/Arild Wærness.
Mikke er et sant produkt av sin samtid; ”de harde trettiåra”; forbudstidens USA. I utgangspunktet en humorfigur på linje med alle de andre tegnefilmfigurene fra Disney og andre studio, men utviklet raskt sin personlighet som leder og anfører. En dirigent, slik som i ”The Band Concert”. Føreren av brannbilen. Sjefen i detektivbyrået. Donald, Langbein og Klaus Knegg falt automatisk på plass som assistenter og moromenn.
Floyd Gottfredson var mannen som formet den komplette Mikke Mus.
Vegen til fulltids utforsker, detektiv og krimknuser var kort, og Mikke ble en ”scrapper”, en figur som var veldig populær i trettiåra. Egenrådig, modig, oppfinnsom, en hardhaus som kunne komme seg ut alle slags kniper. Trosset alle farer og hjalp de desperate og forsvarsløse. Som Supermann, noen år senere, var han en folkelig helt som sto opp for den vanlige mann og kvinne.
Senere tok serieskapere som Carl Fallberg (tekst) og Paul Murry (tegning) over, og Mikke fortsatte som krimknuser og mysterieløser. Gottfredson/Murry-epokene gjenstår som de absolutte høydepunktene i karakterens seriehistorie, aldri senere overgått.
Dagens Mikke er en helt annen historie, en helt annen karakter. På 50-tallet ble figuren stadig mer ufarlig, og forstadsbeboeren med korkhatt, dress og direktetelefon til Politimester Fiks regjerte. Hans største problemer var i grunnen hvis han glemte Minnis bursdag – et langt stykke fra Svarte-Petters pistolmunning…
Litt brutalt sagt har det ikke kommet noen gode historier med Mikke i hovedrollen i løpet av de siste 40 årene. Og den endelige fornedrelsen kom for noen år siden da Disney-imperiet bestemte seg for at de ikke kunne ha en (Ekkel! Uff!) MUS som symbol for underholdningsgiganten, og bestemte at Mikke egentlig er et MENNESKE (tross de rare ørene og snuten). Dermed fikk Mikke, Langbein og alle de andre hvitansiktene i Museby politisk korrekte hudfarge. Hadde de bare konsentrert seg om de nye historiene hadde dette vært helt OK, for disse betyr ingenting i dag. Men historieforfalskningen er gjennomført fullstendig, ved at man har rekolorert ansiktene på eldre produksjoner; filmer og serier.
For oss nostalgikere eksisterer nok Mikke Mus i et gyllent 1930-1950-univers, fylt av skumle havnekneiper, lastebåter, sjøfly, smuglere og gale vitenskapsmenn. Og en haug med bustete og ubarberte voldelige kriminelle. Den Mikke har evig liv!
BAGGE OG MANARA TIL RAPTUS <- Eldre | Nyere -> EN RUTE OM GANGEN
Skal vere einig i at på det jamne så er Mikke Mus historiar av nyare dato ganske tamme, men dei gongane pocketbøkene har nokon Mikke historiar teikna av Cavazzano, så glimtar han til att. Er jo ein del andre gode teiknarar (og forfattarar, men dei er litt vanskelegare å kjenne att på streken) dei siste 30 åra. Uansett er det jo å ta i litt å seie at dei siste 40 åra suger. Det er ikkje meir enn 33 år sidan Gottfredsson slutta.
— knut robert knutsen 18. November 2008, 23:03 #
Gottfredson er den største og hans Mikke Mus viser bare mer og mer muskler etter som tiden går. Men det er lenge siden at det var kun tegneserier fra Amerika som gjaldt. På 1950- og 60-tallet tegnet og skrev Romano Scarpa åndeløst spennende eventyr med den brave detektiven. Skurkene var smartere enn noensinne og Spøkelseskladden var skumlere enn noensinne. De som har lest Hall of Fame 1 og 2 av Scarpa (og det er mange, gjerne lest i filler på bibliotekene), kan neppe tenke seg mer spennende, underholdende og veltegnede Disney-eventyr.
— jostein hansen 18. November 2008, 23:21 #
Skal være enig at Scarpa sine historier bør tas med, husk at dette er en artikkel skrevet av en gamlis som er alt for glad i Gottfredson og tildels Murry. Men Scarpa er flott. Ferioli og Cavazzano – mja, jeg er ikke sikker der. Men skulle vært flott å fått møte sistnevnte – kanskje på Raptus neste år?
— Spacedog 19. November 2008, 00:24 #
Korkhatten og dressen forsvant vel fra Egmont-historiene for over ti år siden, da Egmont prøvde seg på en slags Gottfredson-revival. Så “dagens Mikke” er ikke den ufarlige forstadsborgeren artikkelforfatteren beskriver, men heller en halvhjerta kopi av tredvetallsvarianten.
Og den gamle oppfatningen om at Gottfredson og Murry er de eneste som har laget bra Mikke-historier er i mine øyne helt feil. Scarpa er nevnt over, og generelt sett lagde italienerne veldig gode Mikke-historier samtidig som Fallberg og Murry drev på i USA – spør du meg, er det mer sjel, variasjon og fantasi i den italienske varianten enn i den samtidige amerikanske. Man bør heller ikke glemme de fantastiske søndagssidene til Bill Walsh og Manuel Gonzales. Kvaliteten på disse dalte mot slutten av 50-tallet og de ble etter hvert like lite verdt å lese som en gjennomsnittlig Hårek-stripe, men før den tid var de fulle av artige absurditeter, verdifulle observasjoner om livet og uttrykksfulle tegninger.
— v 19. November 2008, 03:25 #
haha.. kongebilde…
— Håvard S. Johansen 19. November 2008, 10:13 #
Ja, det har forsvevet meg at Mikke har fått en redaksjonell vri det siste tiåret – men har ikke gått i dybden på det, ettersom jeg ikke har likt verken tegninger eller historie. Hopper konsekvent over Mikke anno 2000+.
Men nok en gang – det var mye spenstig fra Italia på 50-tallet og noe senere, beklager uteglemmelsen. Men er vi enig om at Mikke Mus sannsynligvis er et ekte barn av sin tid og ikke kan/bør fornyes? Eller har noen av d’serienettske herrer gode forslag til hvem som kunne greid oppgaven?
Don Rosa har sagt at han finner karen av i dag helt uinteresant og bare egnet til in-jokes i Duckhistorier.
— Spacedog 19. November 2008, 10:30 #
Spørsmålet om kven som kan fornye Mikke blir vel litt prega av eksempelet med då Bobby London fekk ta over Popeye. Skikkeleg spenstige saker i Segars ånd med ein moderne vri, men syndikatet fekk det i vrangstrupen. Skulle gjerne sett nokon som Evan Dorkin prøve seg på Mikke, men Mikke er kastrert og slik vil Disney ha det.
— knut robert knutsen 19. November 2008, 13:29 #
Mikke Mus-bladet kjører nå historier ifra det italienske X-Mickey. Ny og spennende lay-out, men selve plottene er ganske tynne.
— Øyvind B 19. November 2008, 15:24 #
Til dere som liker Gottfredsson:
Ukens Donald har en stripesekvens av den gamle mesteren, trykt på høykant, der Mikke og kompisene bestiger et fjell.
Ellers har det vært noen bra historier med Mikke &co fra Italia, men de “drukner” litt i alt det andre som kommer derfra.
Det mest spennende som har skjedd med Mikke for tiden er faktisk “Krim-mysteriene” i hvert nummer av Donald.
— Frank Flæsland 19. November 2008, 18:47 #
Hæ?
Jeg har ikke fått med meg at Mikke egentlig er et menneske!?, er dere helt sikre på det? (jeg har søkt litt etter det på google nå, men finner ingenting om det!)
Ser jo at fargen i ansiktet er forandret siden starten, men alikevel…?
Noen linker som kan bekrefte dette?? :S
— møh 19. November 2008, 22:07 #
Menneske? Hva mener du?
Det er da ingen hemmelighet at Mikke Mus er en mus, en mus som nå feirer 80 år.
— Øyvind B 19. November 2008, 22:20 #
Mickey Mouse er en mann som bor i Mouseville. Etternavnet Mouse betyr ikke at han er en mus. Will Smith er ikke smed.
Hvilke mus vet du om som kjører bil, bruker hatt og fratt og jobber (av og til) som privatdetektiv?
Alvorlig talt, Disney Corporation ville aldri godtatt å benytte “a damned rodent” som identitetsmaker. For å sitere Mr. Eisner (ikke Will, men sjefen for Disney på åttitallet): “Do we make comic books? Hell, weren’t those damned things killed by the Kefauver Committee in the Fifties?”
— Spacedog 19. November 2008, 23:02 #
Det er ikke bare i Afrika man finner Mikke og co på veggene. Dette motivet fant jeg på en vegg inne på barneavdelingen på et sykehus i Irak, men da jeg tok frem kameraet ble det oppstandelse, og jeg måtte bare skynde meg å få tatt et bilde – derav uskarpheten.
— Trond Stien 20. November 2008, 00:05 #
Kven som passer best til å fornye Mikke? Tja, eg vil hevde at Erickson og Ferioli har gjort ein veldig god jobb så langt. Sjekk ut «Ønskeøya» i DD&Co 34-36/1994—ein av mine favoritt-Mikke-seriar gjennom tidene. Samanlikna med åttitals-Mikke vil eg seie at Egmont har kome veldig langt.
— Olaf Moriarty Solstrand 20. November 2008, 08:35 #