Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FRA CHAMPIGNAC TIL PALOMBIA (24.11.08 )

Samlingen av Sprint i bokform har begynt.

Av: Trond Sätre

I likhet med tilsvarende bokserier dedikert til Lucky Luke, og Asterix samler Sprint-serien tre album i en innbundet bok – med nye redaksjonelle kommentarer til hver historie. I motsetning til disse seriene er ikke Sprint-bøkene fullstendig kronologisk ordnet. Men nesten. Den første boka inneholder tre lengre albumhistorier som definerte og utformet mye av Sprints univers. Bok nummer to inneholder en rekke av André Franquins kortere Sprint-historier fra 40-tallet. Videre derfra kommer serien til å inneholde alle album i kronologisk rekkefølge.

Men det er altså førstnevnte bok vi skal ta for oss her, og jeg kan bare anta at utgiverne har valgt å starte med 1950 fordi det var da Franquin begynte å lage lengre Sprint-historier og satte i gang med å introdusere noen av de viktigste bifigurene. I ”Trollmannen I Champignac” kommer Sprint og Kvikk for første gang til den søvnige landsbyen Champignac og møter Grev Paulus, den gale (men elskverdige) vitenskapsmannen som skulle komme til å bli en så viktig støtespiller. I ”Kampen om Arven” møter vi for første gang Kvikks skurkaktige fetter Zantafio og det som har blitt seriens kanskje mest ikoniske figur, det søramerikanske jungeldyret Spiralis. Og endelig i den tredje historien, ”Hvem Stjal Spiralis” finner vi ut hvordan Spiralis ble en del av Sprints faste persongalleri. I tillegg til omtaler inneholder denne boka også gjengivelser av diverse forsider og nøyaktige bibliografiske opplysninger om de første utgivelsene i blad- og albumform.

Som sagt, dette er albumene som definerer mye av Sprints univers. Men historiene har også en verdi i seg selv, og de holder seg godt. I et forord blir det hevdet at Franquin hatet klisjeer. Strengt tatt har det vel aldri vært noen oppsiktsvekkende mangel på klisjeer i Sprint – særlig ikke de etniske – men Sprint på 50-tallet var en overraskende moden serie med en til dels ganske intrikat historiefortelling til såkalt barneserie å være. Franquins tegnestil er også langt på vei utviklet idet vi har kommet til 50-tallet. Han er blitt veldig sikker, selv om det ennå er et stykke igjen til den dynamiske og eksepsjonelt detaljrike stilen vi husker mannen for. Sammen utgjør disse tre albumene i boka 1950-1952 kanskje den viktigste av grunnsteinene i den langvarige og etter hvert så omstendelige Sprint-sagaen.

Sprint 1950-1952
ISBN 978-82-429-3666-0
200 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Prisen er ikke høyere enn man kan forvente for en bokserie av en slik kvalitet; 200 fargesider med hardcover og smussomslag – det gir dessuten en pris på ca. 115,- kroner pr. album om man skal regne på den måten , og det er det ingenting å si på.

    Og i dette tilfellet finnes faktisk historiene tilgjengelig i normale albumutgaver for den som ikke ønsker eller har anledning til å betale såpass mye – i motsetning til de fleste av Serieverkets utgivelser som kun finnes i den ene dyre hardcoverutgaven.


    Einar H.    26. November 2008, 09:50    #
  2. Å si at Sprint-bøkene ikke er fullstendig kronologisk ordna er egentlig misvisende. Riktignok blir de ikke UTGITT kronologisk, men innad i hvert bind er de ordna kronologisk. Man kan dermed sette bøkene i bokhylla i fullstendig kronologisk rekkefølge.

    Jeg håper forresten at forlaget vil velge å gi ut samtlige Sprint-historier, også de som blei lagd etter Franquins tid.


    Odd Eivind    21. December 2008, 20:28    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)