Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

NORSK (FORHÅPENTLIG) FOR UTLENDINGER (19.12.08 )

Bind to av Angst skal ytterligere promotere norske serier i utland. Hvor mye det hjelper, er et åpent spørsmål.

Av: Trond Sätre

På et lite marked som Norge er det i alle kultur- og underholdningsbransjers interesse å markedsføre seg i utlandet. De tre store ”indie”-forlagene i norsk tegneseriebransje – Jippi, No Comprendo og Dongery – samarbeider derfor om et internasjonalt antologihefte kalt Angst, et ord som beleilig nok betyr det samme på norsk og engelsk. For heftet er selvsagt på engelsk, og retter seg i første rekke mot det amerikanske markedet. I alle fall kan det se sånn ut. Volum 2 kommer ut i februar 2009, i følge katalogen Previews.

Selve seriene er det ingen ting å si på – Angst vol. 2 har et rikt utvalgt av norske novelleserier som fungerer godt hver for seg, og bidragsyterne er størrelser som Jason, Christopher Nielsen, Steffen Kverneland, Lars Fiske, Tor Ærlig, Odd Henning Skyllingstad, Rui Tenreiro og Anna Fiske. Med flere. Både veletablerte serieskapere og navn som er på vei opp. Hver serieskaper får dessuten en presentasjon bakerst i boka.

Derimot er jeg litt i tvil om dette er den beste måten å presentere tegneserier på internasjonalt. For det første er flere av de engelske oversettelsene ganske stive og unaturlige. Grammatikalsk korrekte, jo da, men språket er ikke ledig nok. Heftet opplyser ikke om hvem som har oversatt tekstene fra norsk til engelsk, men jeg har mistanke om at det er nordmenn. Å leie inn en oversetter som kan norsk, men har engelsk som morsmål, ville ha vært en god investering.

For det andre er jeg usikker på hvem som er målgruppa for denne utgivelsen. Ettersom begge Angst-heftene står oppført i Previews, betyr at de må ha solgt noe. Men hvor stor kan interessen egentlig være hos amerikanske seriegeeks? I Norge burde det ironisk nok være et visst marked for boka – både blant innfødte og utlendinger – ettersom den tross alt er en utmerket introduksjon til mangfoldet av norske serier. Uansett så har jeg har mistanke om at poenget med Angst ikke er å selge så mange eksemplarer, men å sørge for at eksemplarene kommer til de rette personene, dvs. utenlandske utgiverne. Og kanskje kan de norske utgiverne bruke Angst til å få napp, hvis de har et gjennomtenkt distribusjonssystem for boka. Men ville det ikke være like effektivt (og sannsynligvis mye billigere) for eksempel å sende de oversatte seriene som filer til toneangivende redaktører og forleggere?

Uansett, Angst 2 slippes bare et år etter det første volumet. Kanskje dette betyr at Angst 1 faktisk fungerte som utstillingsvindu for norske serier. Eller kanskje det betyr at utgiverne prøver å holde liv i prosjektet i håp om at det skal gi resultater på lenger sikt.

Angst vol. 2
ISBN 9-788291-187808
132 sider
USD 15
Dongery Forlag/Jippi Comics/No Comprendo Press

divider
 1. Er det denne utgivelsen som er støttet av Norsk Kulturråd med 75.000.-? Og fikk Angst 1 like mye? For hvis den boken var en kanonsuksess et eller annet sted kan jeg skjønne at man bruker en masse gryn på å utgi bok nr. 2.
  Regner med at noen kan opplyse om at pengene er fornuftig brukt (m.a.o. at bøkene ikke bare er delt ut på utenlandske seriefestivaler el.l. påfunn).


  Spacedog    20. December 2008, 02:08    #
 2. Har sjølv sett Angst 1 på Book Depository og Amazon, så eg trur nok ein kan seie at den er i omlaup.


  Knut Robert Knutsen    20. December 2008, 09:06    #
 3. Det stemmer at Angst vol. 2 fikk 75 000 kr. i støtte fra Norsk Kulturåd – et raust bidrag som det må knytte seg noen forventninger til.


  Trond Sätre    20. December 2008, 12:47    #
 4. OK. Regner med at denne støtten IKKE gikk på bekostning av posten “støtte til nye norsk tegneserier” (dette er jo opptrykk, slik som en del andre utgivelser, bl.a. fra No Comprendo i det siste) og skal vel strengt tatt “finansieres” fra en annen kasse enn den som etter mye mas og kav ble opprettet for å støtte NY norsk seriekunst. For hvis noen mener at opptrykk og samlinger er mer verdt enn å gi ut nye ting rives vel hele fundamentet for støtteordningen vekk? Hmmmm.


  Spacedog    20. December 2008, 18:56    #
 5. Strengt tatt burde den vel vært støttet av Eksportrådet…


  JK    22. December 2008, 06:06    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)