Mandag ble den nye festivalen KanonCon kunngjort på Facebook. Eller blir det mer av en messe? Serienett har snakket med leder og initiativtaker Morten F. Thomsen.
Den 10. Februar 2019 skal KanonCon gå av stabelen i Kanonhallen i Oslo sentrum. Tanken er å skape en ny festival med fokus på tegneserier, retro-spill, retro-leker, kort-og brettspill, samt figurer. – Utgangspunktet er et ønske om å skape «Norges største (og beste) tegneserie- og pop-kultur butikk», forteller Thomsen videre – Alt man kan se for seg av kryss-relaterte fandoms!
Morten F. Thomsen er grunnleggeren av Oxicomics, et firma som publiserer tegneserier på mobiltelefoner, i første rekke til iPhone. Han er også kjent for å drive med kjøp og salg av tegneserier. Medarrangør på KanonCon er David Takk, en annen tegneserieentusiast som kjøper og selger mye tegneserier primært gjennom Facebook. Arrangementet blir gjennomført uten sponsorer eller støtte; kostnadsdekning skjer gjennom betaling fra utstillere på markedsplassen.
Erfaring med kjøp og salg var et viktig utgangspunkt for å starte festivalen; På årets Raptusfestival hadde Thomsen en stand der han solgte brukte tegneserier med hovedfokus på superhelter. Han registrerte at de fleste kjøperne var godt voksne menn som hadde vokst opp med tegneserier og fortsatt samlet. På vei hjem fikk han ideen om å arrangere et stort marked på for tegneserier på Østlandet. Etter litt diskusjon med David Takk konkluderte de med at markedet burde inkludere andre samlerområder som ligger nært opp til tegneserier. Veien til å tenke retro-gaming og retro-leker var kort. Figurer, kort- og brettspill er også områder med delvis overlappende entusiaster, mener Thomsen, og ideen om en tegneserie og pop-kulturfestival så dagens lys.
Han ser imidlertid for seg en festival/messe som inneholder mer enn bare gamle ting til godt voksne folk: – Jeg ønsker også å kunne bidra til å rekruttere nye lesere, noe som er helt avgjørende dersom tegneserier skal fortsette å gis ut i Norge, forklarer han. – Vi har derfor fokus også på aktiviteter som kan appellere til barn, som tegneseriekurs og intro-kurs i Magic: The Gathering kortspill. Et slikt arrangement ville ikke være komplett uten å ha representanter fra det norske tegneseriemiljøet, både etablerte og nye. Det vil derfor bli både nye og brukte tegneserier samt salg av originaler fra flere norske tegnere. Nye prosjekter innen alle sjangrer skal få muligheten til å eksponere seg for publikum.
Thomsen har så langt snakket med en håndfull norske serieskapere, og melder at responsen er utvetydig positiv. Flere har allerede sagt at de kommer, og at de vil signere bøker og selge originalsider og tegninger. Han har også vært i dialog med flere forlag som alle synes initiativet er veldig positivt. Detaljer om hvem, hva og hvor er ikke helt klart ennå, men arrangørene håper å få dette på plass i nær framtid.
Scenen på Kanonhallen skal stå til disposisjon for interessante presentasjoner, kurs og foredrag som Thomsen mener kan appellere ganske bredt. Sceneprogrammet på denne første festivalen vil nok i hovedsak dreie seg rundt tegneserier og relaterte emner, men arrangørene jobber fortsatt med programmet, og håper de klarer å få inn noen spennende tema som også treffer de som ikke primært er tegneseriefans.
Hvis arrangementet blir en suksess, er ambisjonen å gjenta dette flere ganger pr år. – Drømmen med KanonCon er å ha 2-4 arrangement i året, men vi må først gjennomføre den første, lære og evaluere hva som kan gjøres bedre før vi planlegger neste, sier Thomsen. De skulle gjerne hatt en hel helg, men både pga. kostnad og tidsramme blir KanonCon på en dag i første omgang – På en søndag, når leien av Kanonhallen er rimeligere enn lørdager.
Når jeg spør om alle brukthandlene som forsvinner (jf. Spøk Og Spenning) kan ha inspirert ham til handling, svarer han:
-Det er ingen tvil om at frafallet av brukthandlere som har godt utvalg av tegneserier har vært en sterk motivasjonsfaktor til å gjennomføre noe slikt. Det er så mange samlere der ute med mye dubletter – og oppkjøpere som kjøper samlinger og finner nye hjem til dem. Det er viktig at frafalne samlere har et sted å få solgt samlingen sin. Dersom det ikke finnes noen butikker, vil vi kunne risikere at verdifull historie blir kastet i stedet for å finne veien til nye samlere som kan verdsette og ta vare på bladene for fremtiden. KanonCon er vårt bidrag for å sikre en fremtid for tegneserier, spill og leker som har vært en sentral del av norsk kulturhistorie – samtidig som vi ønsker å bidra til å skape nye entusiaster – enten de «bare» vil lese eller spille litt – eller blir bitt av samlebasillen.
Øverst: Morten F. Thomsen på stand under Raptus tegneseriefestival. Takk til samme mann for lån av bilder.