PRESISERER I TEGNESERIEKÅRING (23.01.07 )
NRK P2 er i gang med å kåre verdens beste tegneserier. Nå har statskanalen presisert hvilke tegneserier som er med i kåringen.
Det ble debatt i tegneseriemiljøet etter at NRK P2 i forrige uke offentliggjorde at Radioselskapet skulle kåre verdens beste tegneserie. I forbindelse med kåringen offentliggjorde nrk.no en liste over 30 titler som en egen jury hadde nominert til denne æren.
På listen var flere serieskapere nominert for “diverse tegneserier” og ikke en bestemt tegneserie. Blant dem som kritiserte dette var mangeårig Raptus-general Arild Wærness.
-For meg virker det utrolig likegyldig til oppgaven å nominere en serieskaper for “diverse serier” – heter ikke kåringen “Verdens beste tegneserie”? var en av kommentarene Wærness kom med.
Det viste seg at NRK hadde offentliggjort en midlertidig liste der det ikke var spesifisert hvilke tegneserier enkelte serieskapere var nominert for.
-Det er ikke så rart Arild reagerer litt, for jeg ble også overrasket over at NRK allerede offentliggjør en liste som bare må kalles en midlertidig liste. Lista er satt sammen av NRK etter at komiteen har satt sammen sine personlige lister, og det har dessverre endt i en del småfeil og lite presise betegnelser, forklarte Øyvind Holen i en kommentar. Holen er en av jurymedlemmene som står bak listen over de 30 nominerte tegneseriene.
Men nå er de vage nominasjonene ordnet opp i, og NRK har offentliggjort en presisert liste. Her kan blant annet man se at Osamu Tezuka er nominert for Buddha, Frank Miller er nominert for Batman: The Dark Knight Returns og Terry and the Pirates har skaffet Milton Caniff en nominasjon.
I dag starter NRK P2 med å offentliggjøre hvem som er nummer 10, og i dagene fremover telles det ned til hva som er verdens beste tegneserie. I følge NRK kan lytterne være med på å påvirke avstemningen. Serienett har per e-post spurt redaksjonen i Radioselskapet om hvordan leserne kan påvirke kåringen og hvor mye en lytterstemme teller i forhold til juryens stemmer. Redaksjonen har så langt ikke svart på vår henvendelse.
Den presiserte listen over de 30 tegneseriene juryen har nominert er:
Neil Gaiman – Sandman
Carl Barks – Donald Duck & Skrue McDuck
Jack Kirby/Stan Lee – Fantastiske Fire
Milton Caniff – Terry and the Pirates
George Herriman – Krazy Kat
Hergé – TinTin
Will Eisner – The Spirit
Benoît Peeters og François Schuiten – Hemmelighetsfulle byer
René Goscinny/ Albert Uderzo – Asterix
Robert Crumb – The complete Crumb comics (Vol 1-8)
Jacques Tardi – Skyttegravskrigen
Katsuhiro Otomo – Akira
Alan Moore & Dave Gibbons – Watchmen
Joe Sacco – Safe Area Gorazde
Chris Ware – Jimmy Corrigan
Marjane Satrapi – Persepolis
Hugo Pratt – Corto Maltese
Gilbert Hernandez – Palomar
Will Eisner – En kontrakt med Gud
Jaime Hernandez – Locas
Walt Kelly – Pogo
Yoshihiro Tatsumi – My Hitler
Kazuo Koike og Goseki Kojima – Lone Wolf and Cub
Frank Miller – Batman: The Dark Knight Returns
Christopher Nielsen – Jazzbasillen
Bill Watterson – Tommy og Tigern
Art Spiegelman – Maus
Winsor McCay – Little Nemo in Slumberland
Charles Schulz – Knøttene
Osamu Tezuka – Buddha
Les mer om kåringen hos Serienett:
http://www.serienett.no/article/390/nrk-p2-med-tegneseriekaring
Les mer om kåringen hos NRK:
http://www.nrk.no/nyheter/kultur/1.1663571
FORTSATT GOD BUTIKK <- Eldre | Nyere -> Å KOMME HJEM
I lyttende øyeblikk utpeker Knut Nærum “Knøttene” til verdens 10. beste tegneserie. Kom tilbake i morgen for oppdateringer!
PS: Noe jeg burde ha gjort før nedtelingen startet: min personlige tips på hva de magiske ti-på-topp ender opp som. Noen bedre forslag?
10. Knøttene
9. Little Nemo
8. Asterix
7. Dark Night Returns
6. The Spirit
5. Corto Maltese
4. Tintin
3. Krazy Kat
2. Donald og Skrue
1. Tommy & Tigern
— Spacedog 24. January 2007, 17:30 #
Nå har ikke jeg hørt programmet på P2, da men jeg håper “Watchmen” og “En kontrakt med Gud” kommer med i de ti beste.
Men så er Watchmen og En Kontrakt med Gud, to av mine absolutte favorittserier (en oppfatning jeg deler med mange andre tror jeg).
— Jonas Larsen 24. January 2007, 18:10 #
Noe overraskende popper Fantastiske Fire inn på 9. plass. Trodde faktisk ikke at den nøye utvalgte juryen (NRK’s egen beskrivelse) ville sette en så erkeklassisk superheltserie inn blant de “Beste 10”.
Terje på Tronsmo holdt en fin begrunnelse for seriens betydning nettopp nå.
Spørsmålet er nå hvilke andre superserier som må vike for FF, tror ikke man har plass til både Watchmen og Batman blant de ti…
Arild sin nye tippede liste, revurdert (tror Asterix ryker ut, Batman består):
10. KNØTTENE
9. FANTASTISKE FIRE
8. Little Nemo
7. Dark Night Returns
6. The Spirit
5. Corto Maltese
4. Tintin
3. Krazy Kat
2. Donald og Skrue
1. Tommy & Tigern
— Spacedog 25. January 2007, 18:00 #
Noe man må huske på her er at man skal velge de beste og VIKTIGSTE seriene. Selv om man kan mene at Tommy & Tigern er en bedre serie en Knøttene, er det ikke tvil om at sistnevnte har vært viktigere i seriehistorien.
De to seriene som er avslørt til nå er, i tillegg til å være gode, svært viktige i seriehistorien med stor påvirkning på henholdsvis avis- og superserienes utvikling.
Mitt forslag til topp 10 liste er nå:
10 Knøttene
9 Fantastiske fire
8 Crumb
7 Little Nemo
6 Donald og Skrue
5 Hemmelighetsfulle byer
4 Lone Wolf & Cub
3 Tintin
2 Spirit
1 Corto Maltese
Dette er kanskje vel så mye et ønske som et tips. Med unntak av Hemmelighetsfulle byer har disse seriene også hatt stor betydning for deler av serieutviklingen.
Særlig tatt i betraktning de siste årenes utvikling vil det overraske meg om ikke det kommer minst en japansk serie med på topp 10 listen. Ut fra kriteriet om viktighet burde det vel vært en serie av Tezuka, men i så måte er vel Buddha egentlig i nyeste laget. Personlig har jeg heller ikke lest denne serien så for egen del blir det helt feil å ta den med på listen. I tillegg til ¨å være en fantastisk serie, har Lone Wolf også påvirket både manga og vestlige serier (bl.a. gjennom Frank Miller), så den blir mitt japanske valg.
Selv om USA er historiens viktigste tegneserieland synes jeg det blir litt drøyt at 8 av 10 serier skal være herfra slik som i Arilds oppdaterte liste.
Vi får følge med og se.
— Jo Fougli 25. January 2007, 21:14 #
Hm.
Fekk ikkje med meg før nett no at dette liksom skulle vere ei liste over dei VIKTIGASTE seriane òg. Innanfor vår vestlege tradisjon, då sjølvsagt?
Då har ein vel i gamle avisserier
1. Little Nemo
2. Krazy Kat
Fortsettelsesserier:
3. (Wash Tubbs og) Captain Easy
4. Caniff (+Sickles) for Terry and the Pirates.
50 talet:
5. EC COMICS av diverse.
6. Uncle Scrooge av Barks.
60 talet:
7. Spider-man (Lee + Ditko)
8. Asterix av Goscinny + Uderzo
80-talet
9. Howard Chaykin med American Flagg.
10. Maus
Sjølvsagt mange andre viktige, Lone Wolf, Moebius, Dark Knight og Watchmen etc.påverka særs mange . Men dette er eit personleg forslag til 10 på topp.
Eg syntes lista var grei nok som “Beste” serier liste (ei “vi-har-peiling-og-dette-likar-vi-liste” , men som liste over “Viktigaste” serier (“desse-seriane-har-hatt-mest-å-seie-for-utviklinga-av-mediets-form-og-innhold-liste) er lista på 30 for mangelfull. Mange som MÅ vere der er ikkje med, medan nokre er med som kanskje har store litterære verdier eller omhandlar viktige tema, men allikevel ikkje er “viktige” serier. Eg ser ikkje noko som gir meg tiltru til at dette verkeleg er ei liste over “viktigaste” serier – og viss det er slik dei ynskjer å framstille det, så synast eg at det er uheldig.
— Knut Robert Knutsen 25. January 2007, 22:25 #
Jeg er uenig med Fougli (men synes det var kjekt med innspill og meninger!) om at dette også skulle gjelde VIKTIGSTE serier. Som Knut sier, hadde det vært tilfelle skulle det vært presisert, og titler som Persepolis etc. ville derfor ikke ha figurert på lista. Så la oss holde oss til “nominatørenes” valg, og sette målene mot å kåre verdens beste serier utfra denne lista (siden NRK ikke spurte OSS!!).
— Spacedog 25. January 2007, 22:56 #
Jeg benytter gjerne anledningen til å plukke mine 10 beste av de 30 som er utvalgte:
10. Walt Kelly – Pogo
9. Caniff – Terry and the Pirates
8. McCay – Little Nemo in Slumberland
7 Moore/Gibbons – Voktere
6 Koike/Kojima – Lone Wolf and Cub
5 Jaime Hernandez – Lorcas
4 Watterson – Tommy og Tigeren
3 Goscinny/Uderzo – Asterix
2 Eisner – Spirit
1 Barks – Donald og Onkel Skrue
Selvsagt er jeg ikke 100% sikker på rangeringen, og det er nok av serier som jeg savner på utgangslisten. Dette er også etter min personlige smak.
Siden artikkelen hos NRK kun sier “Verdens Beste Serier” har jeg ikke sett på viktigheten av serien, og heller ikke trukket ned serier som har hatt meget varierende kvalitet over en lang periode.
Jeg har i motsatt retning trukket opp for de som på tross av begrensninger har klart å skape “udødelige” historier av høy klasse, for eksempel liten plass.
Dette er en av grunnene til at Barks topper min liste, han greide på en konsis måte å formidle spennende og tenkevekkende historier i sitt eget univers, og de beste av disse er i verdenstoppen.
— Frank Flæsland 26. January 2007, 02:37 #
Overskriften i NRKs artikkel sier “Verdens beste tegneserie?”, men første setning i ingressen sier at juryen skal kåre “tidenes aller beste og viktigste tegneserier”. Overskrifter skal jo ofte være korte og blir gjerne skrevet av desken i en redaksjon for å skape interesse. Jeg har derfor antatt at det som står i ingressen er den mest presise beskrivelsen av kriteriene for kåringen. I de to omtalene vi har hørt så langt har det blitt lagt vekt på både serienes kvaliteter og deres betydning, også utenfor mediet.
Nå er det ikke meningen å gjøre dette til en debatt om kriteriene, men det å skulle ha begge disse aspektene med i betraktningen var noe av det som gjorde det vanskeligst for meg å komme opp med en liste. Skulle jeg ha holdt meg kun til et av kriteriene, hadde jeg nok endt opp med to helt andre lister.
Selv om det ikke er nevnt som et kriterie, tyder den foreløpige lista som slapp ut på forhånd på at juryen har vært opptatt av å få med et variert utvalg. Gode og viktige serieskapere som ikke har et soleklart hovedverk (f.eks. Tardi, Crumb og Tezuka) har fått med en serie selv om kanskje ingen enkeltserie i utgangspunktet hadde fått nok stemmer. Jeg vil anta at et sterkt ønske om å ha med en norsk serie er grunnen til at Jazzbasillen har kunnet snike seg inn i et selskap der den etter min mening ikke har noe å gjøre (uansett hvilket kriterie man bruker).
Skulle man bare lagt vekt på hva man likte aller best ville nok manges lister kunne blitt vel ensformige.
I min liste har jeg nok uansett lagt mer vekt på “beste” enn “viktigste”.
— Jo Fougli 26. January 2007, 14:00 #
I 2004 laget tegneseriefestivalen i Amadora en rundspørring til tegneserieelskere fra hele verden. Oppgaven var å plukke ut de 100 beste seriene fra 1900-tallet.
De ti seriene som kom best ut var (ikke sortert her):
Asterix, Krazy Kat, Little Nemo, Peanuts, Maus, Spirit, Batman, Tintin, Corto Maltese og Blueberry
Listen har kanskje en overvekt av europeiske stemmegivere, men er i min mening en god pekepinn på hvilke serier som er anerkjent internasjonalt.
Jeg finner dessverre ikke en mer komplett liste i farten.
— Frank Flæsland 27. January 2007, 03:39 #
Oppdatert tirsdag 30.1.:
(Jeg fikk ikke med meg fredag og mandag-programmene, så vennligst oppdater meg hvis dere kan). Idag holdt Øyvind Holen en fin nominasjonstale for Corto, en serie jeg hadde tippet inn på lista:
10. KNØTTENE
9. FANTASTISKE FIRE
8. ?
7. ?
6. CORTO MALTESE
5. The Spirit
4. Tintin
3. Krazy Kat
2. Donald og Skrue
1. Tommy & Tigern
— Spacedog 30. January 2007, 23:24 #
Oppdatering onsdag 31.1.:
Ikke så langt fra målet denne gang, Terje Thorsen hadde Krazy Kat på 5. plass, jeg hadde den på 3. Vi justerer fortløpende og bytter om katten med Sprit.
Hvem kan hjelpe oss med hvilke som kom på 8- og 7-plass?
10. KNØTTENE
9. FANTASTISKE FIRE
8. ?
7. ?
6. CORTO MALTESE
5. KRAZY KAT
4. Tintin
3. The Spirit
2. Donald og Skrue
1. Tommy & Tigern
— Spacedog 31. January 2007, 18:01 #
Nr. 7 var Little Nemo og nr. 8 var Crumb.
Min reviderte liste blir vel da:
10 Knøttene
9 Fantastiske fire
8 Little Nemo
7 Crumb
6 Corto Maltese
5 Krazy Kat
4 Donald og Skrue
3 Lone Wolf & Cub
2 Tintin
1 Spirit
Ingen stygge feilskjær blant de som er valgt til nå, men jeg synes det begynner å bli litt vel USA-dominert her.
— Jo Fougli 31. January 2007, 18:16 #
Ooops. Jeg skrev feil i forrige innlegg (men riktig i listen).
Det riktige er at Little Nemo var nr. 8 og Crumb nr. 7.
Det var jeg som hadde dem i motsatt rekkefølge i mitt opprinnelige forslag.
— Jo Fougli 31. January 2007, 18:22 #
Har ikkje fått med meg kva nr 5 blir (sendinga er på eit dårleg tidspunkt for meg.) men mistenker at toppen på lista blir stedet der dei slenger inn det “multikulturelle” alibiet med ein av dei japanske seriane, Persepolis (iransk og kvinne)og Krazy Kat (Afro-amerikaner) før dei rundar av med Christopher Nielsen for Det Norske Preget og setter Onkel Skrue på toppen som sentimental favoritt.
Tullar. Trur ikkje det vert så gale. Men eg har inntrykk av at eg har sett denne lista 20 gonger før når ma TCJ kåra dei 100 beste seriane i år 2000. Ingen spennande val synast no eg.
— Knut Robert Knutsen 1. February 2007, 21:15 #
Riktig, det var overraskende mye USA på lista. Harper fikk også denne kommentaren igår uten at jeg fikk med meg svaret hans. Noen som vet hva 4. var i dag? Dårlig tispunkt for meg og.
— Spacedog 2. February 2007, 22:17 #
Idiotisk liste. Masse eldgamle amerikanske avistegneserier som ingen har lest eller leser og masse “korrekte” tegneserier som persepolis, watchmen, safe area gorazde osv.
Rosinski og Van hamme (lagde Thorgal), Lee Falk og Sy barry (Fantomet) Queirolo og Anna Brandoli (Rebecca) eller min favoritt Richard Corben (kongen av fantasy-tegneserier) er ikke med, det er heller ingen “utradisjonelle” superhelt-tegneserier på listen, som f.eks The punisher, eller Conan.
Og hva er poenget med å la noen av tegneseriene på lista være enkeltstående tegneserier mens f.eks Hugo Pratt (som har gitt ut en hel haug med fantastiske bøker) bare får “Corto Maltese” på lista. Kunne de ikke enten bare sagt forfatterens navn eller sagt en enkelt tegneserier som de mener er “verdens beste”?
— Sindre Solberg Opsahl 4. February 2007, 18:59 #
Jeg så akkurat de tre toppene på tekst-TV (har ikke fått hørt noen av sendingene):
3: Barks: Donald Duck og Skrue McDuck
2: Spiegelman: Maus
1: Clowes: Jimmy Corrigan
De to øverste er ikke blant mine favoritter.
— Frank Flæsland 6. February 2007, 20:38 #