Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

SLAPT GJENSYN MED EVENTYRENES MESTER (15.10.07 )

Av: Arild Wærness

Hall of Fame-bøkene er en riktig flott bokserie fra Egmont. De gir oss gjensyn med både eldre og moderne Disney-klassikere, og det finnes noe for enhver smak. For noen betyr det et bra utvalg av Carl Barks, mens andre kompletterer sin Don Rosa-samling. De som liker Mikke Mus har merkelig nok ikke fått anledning (ennå?) til gjensyn med Musekongen Floyd Gottfredson (etter min mening den eneste Disney-skaperen som kan måle seg med Rex Barks). Men en rimelig bra erstatning finnes i de (foreløbig 2) bøkene med Paul Murry. For meg (55 år!) er Murry selve “Mikke-tegneren”, ettersom jeg var i 6-års-alderen da jeg møtte hans serier for første gang. Gottfredson var en jeg møtte mye senere i livet.

Gottfredson lanserte “Detektiv-Mikke” lenge før disse seriene fra Murry (skrevet av Carl Fallberg) så dagens lys, men den lille tøffe musen med hatten på snei er erketypisk Murry. Egentlig er det ikke bare detektivhistorier Murry/Fallberg laget, det er faktisk oftere vi møter “Farenes Mester” i disse historiene, der Mikke og Langbein mer eller mindre tilfeldig involveres i allskens mysterier. Murrys verden er den skumle siden av Disney-universet; en verden som selv den sløveste leser drømte seg vekk i med skrekkblandet fryd: Nedlagte jernbaner – spøkelsesgruver – sumpmysterier – jungeleventyr – hvalfangere, pirater og sjømonstre, tåkelagte havner og kaiområder og spennende sjøferder ombord i små stykkgodsbåter i rute mellom Afrika og Sør-Amerika. Skurkene i Murry/Fallbergs verden er ikke søndagssnille, dette er ubarberte, rå tølpere som ikke unnser seg for å benytte ufine metoder – taukveiler og pistoler er standard verktøy.

Derfor er det litt trist at utvalget i denne HoF er såpas svakt som det er. I Byron Ericksons forord henvises det faktisk til at en av historiene i boka (Robotmysteriet) er ualminnelig kjedelig og slapp. Så hvorfor ta den med i det hele tatt? En av historiene (Linselusene) har et kapittel sågar tegnet av “ukjent tegner”.

En kjapp kikk i Murrys bibliografi i boken viser at stein-klassikere som JERNBANEMYSTERIET (1960), DEN STORE FRIMERKEJAKTEN (1961) og MYSTERIEFJELLET (1963) – bare for å nevne tre svært gode historier – ikke ble presentert i verken denne eller den første Murry-boken. Mange av de aller beste historiene har aldri vært gjentrykket siden de først kom tidlig på 60-tallet, eller finnes kun i gamle bøker som JEG, LANGBEIN etc. Hvorfor de ikke er brukt er et realt Mikke-mysterium for meg.

Jeg mener at utvalget i denne boken er alt for dårlig og sjelden viser Murrys storhet; Mysterier med stor M. Det er å håpe at neste bok i serien inneholder mer representativt stoff!

Denne flotte bokserien fra Egmont fortjener det aller beste utvalget – Hall of Fame-navnet forplikter!

Hall of Fame #19
Paul Murry Bok 2
ISBN 978-82-429-3143-6
190 sider
349 kroner
Egmont Serieforlaget

divider
  1. Einig i at det er ein god del Murry historiar som høyrer meir heime i ei Hall of Fame bok. Gottfredson er elles allereie representert i Hall of Fame serien tidlegare i år (sjølv om vi abonnentar sjølvsagt får dei tidlegare enn butikkane.) Bra biografi materiale og reproduksjonar av nokre flotte Mikke akvarellar av Gottfredson, men elles var seriane ombrukke til 1,5 stripe pr side. Ikkje den verste løysinga, sidan det gjer at teikningane kjem til si rett, men det er klart at formatet er litt feil for stripeseriar.


    Knut Robert Knutsen    15. October 2007, 19:23    #
  2. Som Knut Robert påpeker gjør anmelderen en grov bommert når han skriver at vi ikke har fått noe gjensyn med Floyd Gottfredson. HOF-boka som kom bare to bøker før denne var nettopp viet Floyd Gottfredson. Som det fremgår av min egen anmeldelse av boka i forrige KVAKK!, er jeg for min egen del langt mer positiv enn det som det gis uttrykk for her, men kan være enig i at en del av de kortere historiene ikke akkurat er blitt stående igjen som klassikere.


    Tommy Kvarsvik    15. October 2007, 22:31    #
  3. Når eg ikkje er abonnent på HoF har eg ingen mulighet til å vite at Floyd G. er ute hjå abonnentane alt – er det ein bommert, Tommy? Hmm..

    Gledar meg til Floyd G sin HoF sjøl om ombrekninga høyres litt skummel ut. Ombrekninga i dei flotte Gladstone-hefta frå åttitalet var ellers ikkje så verst.


    Spacedog    16. October 2007, 00:05    #
  4. Vel, jeg visste jo ikke om du er abonnent, kjøper bøkene i butikkene eller kanskje låner på biblioteket, men siden jo også denne boka du skriver om (Murry 2) foreløpig bare er utgitt for abonnentene, gikk jeg ut fra at du kunne hatt til tilgang til Gottfredson-boka også. I Inducks-databasen (http://coa.inducks.org/publication.php/x/no/HOF) hadde det forøvrig vært mulig å sjekke opp i om det var kommet en Gottfredson-bok eller ei.


    Tommy Kvarsvik    16. October 2007, 01:29    #
  5. Jeg får bøkene tilsendt av Serienetts redaktør for omtale.


    Spacedog    16. October 2007, 08:03    #
  6. Som Serienetts redaktør er det jeg som er ansvarlig for det som publiseres her. Jeg trodde Arild hadde rett i at det ikke var gitt ut en Hall of Fame-bok med Gottfredson. Dessverre tok jeg feil. Jeg sender derfor en takk til dere som kommer med innspill slik at dette kunne rettes opp.

    Serienett mottar anmeldereksemplarer fra de fleste forlagene, og vi fordeler titlene blant våre anmeldere. Vi prøver å anmelde alle utgivelsene vi får anmeldereksemplarer av, men dessverre rekker vi ikke alltid over alt. I tillegg anmelder vi også enkelte andre titler fordi vi ser nyhetsverdi i dem, eller fordi utgivelsen bør anmeldes for å vise bredden i det norske tegneseriemarkedet.

    Akkurat nå er en del interessante titler ute hos våre anmeldere, og Serienetts lesere kan se frem til anmeldelser av ulike titler som for eksempel Kollektivet: Begjær til besvær, Varg Veum 3, Kolbein på landet, Spider-Man: The Other, Ugler, Afrika og Hall of Fame 20 for å nevne noen.


    Kristian Hellesund    16. October 2007, 17:55    #
  7. Det kan også være greit å nevne at Gottfredson-boken ikke er nevnt på Hall of Fame-listen til serie.no:

    http://www.serie.no/default.asp?ID=482&catID=239&subcatID=242&productName=Hall%20of%20Fame

    Det er heller ikke Murry-boken.


    Kristian Hellesund    16. October 2007, 18:02    #
  8. Dermed skulle dette være sånn rimelig godt utdebattert, slik at man kan returnere til å diskutere selve Murry-boken???


    Spacedog    16. October 2007, 19:00    #
  9. De utgaven av HOF som er listet på Serie.no tilsvarer de som er frislept for salgt i bokhandel, 16 utgaver. Abonnentene har hittil mottatt 20 utgaver. Bøkene blir ikke tilgjengelige for bokhandel før etter ca. 6 måneder.
    I Sverige er Hall of Fame forsynt med smussomslag, skulle ønske at også vi kunne hatt dette.


    Øyvind Braaten    18. October 2007, 11:19    #
  10. Moro at Arild gir seg i kast med en slik anmeldelse, og det var fornøyelig å lese hans betraktninger om seriutvalg, klassikere m.m. Men nå er jo disse bøkene på nesten 200 sider, og da kunne jeg tenke meg å vite om det tross alt finnes noen gode historier også blant de dårlige; alt kan ikke være like svakt med så mange sider til rådighet? Husk at Murry nå er presentert med nesten 400 sider i Hall of Fame-serien, og såpass gjennomgående høy kvalitet på produksjonen må det ha vært at noe av det beste materialet må ha funnet veien mellom disse harde permene? Hva med uutgitte serier, finnes disse (jeg har bare den første boken, førebels)? Personlig likte jeg utvalget i den første boken; i tillegg til Mikkes farefulle verden har jeg stor sans for Pluto-seriene.


    jostein hansen    18. October 2007, 13:02    #
  11. Selv ville jeg gjerne sett mer av de Mikke-historiene hvor Mikke og Langbein var agenter i den virkelige verden, tegnet av Murry og Spiegle.


    Øyvind Braaten    18. October 2007, 13:12    #
  12. For meg er Murry-Mikke 2 ting (hovedsaklig): SMALSPORETE JERNBANER og SEILSKUTER. Kall meg gjerne en favorittsøker, men det var ingen av disse elementene i Murry 2. De andre klassiske settingene; SUMP og NEDLAGT GRUVE var til stede, og disse to historiene var derfor de var best etter mitt skjønn.

    Murry 1 har jeg ikke og bør vel krype til Outland og kjøpe den snart. De eneste HoF jeg har sett meg råd til er Don Rosa-bøkene – selv om jeg har (nesten) alle historiene er presentasjonen så forbilledlig at disse bare MÅ jeg ha (ikke bare jeg, forresten, jeg gleder meg til å la min yngste datter få oppdage Dons vidunderlige verden her).

    Ellers må jeg si at gjensynet med Murrys herlige Donald/guttene-historie med kanonsterke såpebobler a la Petter Smart var kostelig, den brakte minnene fram fra 1958 da jeg leste den for første (og til nå siste) gang.


    Spacedog    18. October 2007, 22:01    #
  13. Arild nevnte gamle hardcover bøker med Murrys Mikke-serier. Er det noen som har “track”-listen fra “Vi, Mikke og Langbein” fra 1985, som samler de “beste” av Paul Murrys lange Mikke-fortellinger: hvilke klassikere finnes i denne samlingen? Det er vel en fordel at ikke de samme klassikerne går igjen i den aller første hardcover-boken og de to i HOF?


    jostein hansen    18. October 2007, 22:36    #
  14. Innholdet i “Vi, Mikke og Langbein”: http://coa.inducks.org/issue.php?c=no&c1=KB12


    Tommy Kvarsvik    18. October 2007, 23:34    #
  15. Hva med JEG MIKKE MUS og JEG LANGBEIN? Sistnevnte er en av to slike hvitebøker i min eie. den andre er JEG ONKEL SKRUE. Begge to lest nokså flatt i filler, disse storbøkene hadde notorisk dårlig innbinding. Men de er historiske: for mange var dette første møte med klassiske Disneyhistorier (bortsett fra “til glede for nye lesere”. For oss med røtter til 70-tallet husker vi disse store kakene med glede – de fantes i mange hus og det var alltid kjekt å se småttunger liggende på gulvet med en utbrettet “JEG—-”-bok foran seg.


    Spacedog    20. October 2007, 10:22    #
  16. Av “Jeg” bøkene er det vel bare “Vi, Mikke og Langbein” som er Paul Murry.
    “Mikke Mus”, “Jeg, Mikke Mus”, “Vi, Minni og Mikke Mus”, “Mikke Mus = Moro” “Mikke Mus 365 historier” (Oransje bok) og “Jeg, Langbein” er vel Gottfredson medan “Mikke på nye Eventyr” er italienske teiknarar, hovudsakeleg Cavazzano.
    Mine har holdt i over 25 år. Ein del sprekker i ryggen, men dei er framleis gode.


    Knut Robert Knutsen    20. October 2007, 13:12    #
  17. “Jul hos Donald & Co” fra 1987 hadde også et par klassiske Paul Murry-serier:

    Juletremysteriet og Elghodemysteriet.


    jostein hansen    20. October 2007, 15:12    #
  18. Hva med Floyd Gottfredson-boken, Hall of Fame 17, når kommer anmeldelsen? Spacedog eller andre som har fått den i hus og føler begeistring for å skrive noen ord?
    Hvis ikke tar jeg oppdraget selv, en slik suveren samling bør ikke gå upåaktet hen…


    jostein hansen    8. July 2008, 12:12    #
  19. Undrer om ikke den Murry-klassikeren som Spacedog savner, MYSTERIEFJELLET er utgitt i nyere tid? Når kommer for øvrig anmeldelsen av HOF 20 (og andre utgivelser som skal være ute hos anmeldere, har de fått en gjennomgang?)?


    jostein hansen    11. October 2008, 23:29    #
  20. Hall of Fame nr. 20 er anmeldt her http://www.serienett.no/article/581/sagaen-om-skrues-liv-fortsetter


    Onkel Kvakk    12. October 2008, 00:21    #
  21. MYSTERIEFJELLET kom i ekstraheftet som fulgte Donald Duck & Co 2004 nr. 15.


    Øyvind B    12. October 2008, 12:01    #
  22. De Mikke-klassikerne som Spacedog etterlyser er altså ikke utgitt i Murry-boken fordi de for få år tilbake er kommet i DD&Co eller tilhørende ekstrahefter.
    Men veldig synd at dette ikke kan leses ut av det ellers utmerkede indexet i boken. Usikker på om det er i Norge eller Sverige det svikter…?


    jostein hansen    12. October 2008, 21:23    #
  23. De to andre Spacedog-klassikerne er også opptrykt i nyere tid; Jerbanemysteriet kom i DD&Co i 2004 og Den store frimerkejakten i DD&Co i 1999.
    Men heller ikke disse er oppført i indexet i Murry-boken, som dessverre ikke er pålitelig på noen punkter. Ny rettet utgave vil komme, av respekt for leserne og Murry-fansen…


    jostein hansen    17. October 2008, 19:17    #
  24. Spent på om de virkelig gode Murry-seriene fant veien mellom permene til den tredje (og siste?) Paul Murry-boken i Hall of Fame-serien?

    Det er helt all right å være en favorittsøker. Så hva med SMALSPORETE JERNBANER og SEILSKUTER, Arild…?


    Jostein Hansen    17. January 2013, 11:16    #
  25. Jeg får sjekke ut denne boka. Eller kanskje forlaget sender et anmeldereks.? Kan jo håpe…


    Arild    18. January 2013, 02:39    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)