Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VENDEPUNKTET (11.11.07 )

Noen av Peter Parkers verste øyeblikk skildres i bokutgivelsen Spider-Man: The Other. Historien er en god, psykologisk superheltthriller.

Av: Kristian Hellesund

De lange, nærmest endeløse superheltsagaene har alltid sine viktige milepæler. Noen ganger er det skifte av serieskapere, endringer hos hovedpersonene eller enkelthistorier som skiller seg ut. For Fantastic Four og Superman kan man regne John Byrnes overtakelse av seriene som en slik hendelse, for Batman er Frank Millers År 1-historie et viktig veiskille, og Millers arbeid med Daredevil kommer inn i samme kategori.

Felles for de nevnte historiene, er at de er alle er presentert i norsk språkdrakt. Slik er det ikke med alle viktige vendepunkt i superhelthistorielinjene. Superhelttegneserier har ikke hatt den helt store suksessen på det norske markedet, selv om det jevnlig har kommet diverse utgivelser. En rekke lesverdige serier har dog aldri dukket opp på det norske markedet, og noen ganger har hefter og antologier blitt stoppet før man er kommet til enkelte godbiter.

Slik så det nesten ut til å gå med The Other. Dette vendepunktet for Spider-Man ble startet opp i fjorårets tre siste Spider-Man-hefter fra Egmont Serieforlaget, men da Schibsted Forlagene overtok Marvel-lisensen tidligere i år hoppet forlaget frem i kronologien til edderkopphelten. Dermed ble historien liggende på vent helt frem til Spider-Man-boken The Other: Evolve or die kom i salg nå i høst.

The Other er en pen hardcover, som fremstår som en tegneserieroman med Spider-Man. Papir- og trykk-kvalitet er av god standard, og det samme gjelder teksting og oversettelse. Utgangspunktet for The Other er at Spider-Mans alter ego Peter Parker føler seg dårlig både fysisk og psykisk. Da hjelper det ikke at han blir forfulgt av den nye motstanderen Morlun, som har alt annet enn gode tanker om superheltens fremtid. Innholdsmessig angriper de dyktige manusforfatterne J. Michael Straczynski, Peter David og Reginald Hudlin stoffet som en psykologisk thriller. Samtidig fyller de inn med både actionscener, noen doser melodrama og humoristiske elementer.

Da The Other ble gitt ut i USA, var det som en fortsettelseshistorie i tolv deler trykt over tre måneder i fire forskjellige amerikanske Spider-Man-hefter. Det betyr at manus- og tegnearbeidet er delt på flere forskjellige serieskapere. I de amerikanske enkeltheftene er ikke det noe problem, men i en slik samling spriker det litt når for eksempel Mike Deodatos realistiske tegninger skal danne en helhet sammen med Pat Lees mangainspirerte uttrykk. Like fullt må det understrekes at tegnere som Deodato, Lee og Mike Wieringo er dyktige håndverkere.

The Other er en god Spider-Man-samling, som spesielt vil glede fjorårets faste lesere av det norske Spider-Man-bladet. Endelig er hele historien tilgjengelig på norsk. Det gjelder dessverre ikke tittelen. Man burde funnet et annet navn enn “The Other” – og i alle fall fjernet undertittelen og erstattet den med noe norskspråklig. Boken finner likevel fint sin plass blant andre norske superhelttegneseriebøker, og en ekstra bonus er det at den er 100 kroner billigere enn tilsvarende bøker fra Egmonts bokklubb “Alle tiders superhelter”.

Spider-Man: The Other. Evolve or die.
ISBN 978-82-516-3017-7
290 sider
249 kroner
Schibsted Forlagene

Se også Serienetts tidligere anmeldelser av The Other:
Spider-Man nr. 10/2006
Spider-Man nr. 12/2006

divider
  1. Apropos titler, er det noen Marvel-fans der ute som kan fortelle om originalheftene til denne spesielle serien hadde titler til hver av de tolv historiene? Halvparten av disse ser ut til å mangle i de norske utgavene. Som regel er de plassert i innledningen til historiene, men kan muligens forekomme på cover, side 2 eller som avslutning på en fortelling.


    jostein hansen    16. November 2007, 07:32    #
  2. I noen av de amerikanske heftene sto tittelen på en oppsummeringsside i starten av bladet, og ikke i selve tegneserien.

    Forresten er det en feil i artikkelen, historien ble trykt over fire måneder i tre forskjellige hefter.


    Edderkoppen    20. November 2007, 21:51    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)