Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

HILDA FRA BERGET (21.03.13 )

Som serieskaper tar OCX-aktuelle Luke Pearson mer enn en klype inspirasjon fra Norden.

Av: Trond Sätre

Av de mange prosjekter som Pearson har jobbet på er Hilda trolig den mest profilerte tegneserien. Den debuterte i et lite hefte fra Nobrow Press i 2010, utgitt under et prosjekt som har til formål å «hjelpe unge, grafiske forfattere med å fortelle historiene sitt i et hendig og økonomisk format». Denne starthjelpen fungerte tydeligvis for Pearson har siden fått utgi to fullformats album av samme serien. Vi skal i denne runden ta for oss de to første utgivelsene.

Pearson er britisk, men allerede før du åpner den første utgivelsen Hildafolk merker du en utpreget nordisk atmosfære over hele opplegget. En ting er at hovedpersonen selv ser ut som Lille Mys bortkomne storesøster, men på coveret er hun omgitt snøkledde fjell, i selskap med noe som likner en fjellrev med gevir. Inntrykket befester seg når du åpner permen, og straks aner at Hilda bor på en plass Der Ingen Skulle Tru At Nokon Kunne Bu. Hun bor sammen med mammaen sin på noe som likner den norske fjellheimen – Ikke langt fra tregrensa, kan det attpåtil se ut som. Ordet «fjord» forekommer også i teksten, så i det hele tatt.

Når vi først møter Hilda sitter hun med nesa begravd i en bok om troll. Med unntak av Hilda og mammaen ser det ikke ut til å bo noen andre mennesker i denne fjellheimen, men tuss og troll og andre skapninger er nabolaget fullt av, selv om de ikke alltid gjør mye vesen ut av seg selv. En artig detalj er tregnomen som får komme og går som han vil fordi, som Hildas mamma sier, «han kommer med ved til oss». Hildafolk er en enkel, men engasjerende historie. Pearson har i minst ett intervju innrømmet inspirasjonen fra Tove Jansson (også Osamu Tezuka og Walt Kelly er nevnt), noe som tydelig framgår av både figurer og miljø, og av den underfundige historien. Likevel føles Hildas univers uferdig både i tekst og bilder.

Hildas første «ordentlige» album, Hilda and the Midnight Giant er derimot et langt skritt framover. Med stort format og flere sider til rådighet er det tydelig at Pearson har lagt ned skikkelig arbeid, både i det visuelle og i historien. Detaljene er flere, farge-og skyggelegging er mer gjennomført og profesjonell, og hovedpersonen selv er mer interessant. Hilda framstår her som ei tøff og handlekraftig jente, noe som også reflekteres i utseende og kroppsspråk. Hildas univers er tilsvarende måte utviklet. Vi får vite hvorfor Hilda og mammaen hennes bor på fjellet, og at det ikke er uproblematisk at de gjør så. De underjordiske vil kaste dem ut, og Hilda begir seg ut på en reise for å prøve å forhandle med de underjordiskes ledere. Også som historieforteller er det ikke tvil om at Pearson slekter mye på Jansson; premisset er enkelt nok til at barn kan forstå dem, men historien har mange undertoner og subtiliteter som bare oppfattes av voksne. Og akkurat som Jansson gir ikke Pearson inntrykk av å lage seriene sine for noen bestemt aldersgruppe.

Jeg hadde også anskaffet det andre fullformats albumet i serien, Hilda and the Bird Parade, men det kan jeg ikke omtale uten å røpe slutten på første album. Så som du forstår er Hildas univers i rivende utvikling, og det er også Luke Pearson som serieskaper. For undertegnede er han er årets mest spennende, nye bekjentskap på seriefronten så langt i år, og en gjest jeg ser fram til å møte på årets OCX.

Hildafolk av Luke Pearson
28 sider
ISBN 9781907704048
€ 6,05
Nobrow Press

Hilda and the Midnight Giant av Luke Pearson
48 sider
ISBN 9781907704253
€ 11,54
Nobrow Press

Bøkene er innkjøpt via http://www.bookdepository.co.uk/

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)