Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MED GENERATOR TIL PRAHA ( 4.11.13 )

Nok en gang ble Tsjekkias største tegneseriefestival, Komiksfest, arrangert med en godt synlig, norsk gjest. Årets navn er Sigbjørn Lilleeng.

Av: Trond Sätre

Det er rart å være i et land der ingen vet hvem du er, men jeg er likevel takknemlig over å få komme her, fortalte Sigbjørn sitt tsjekkiske publikum. Sigbjørn hadde tre offisielle “oppdrag” for festivalen, på de samme stedene og dagene som Steffen Kverneland opptrådde i fjor. Lørdag kveld hadde han program på kulturhuset MeetFactory i Praha, sammen med en annen utenlandsk gjest, den tyske serieskaperen Lukas Jüliger.

Rammen rundt opptredenene til de utenlandske gjestene var i år forbedret. Mens de i fjor stadig ble avbrutt fordi intervjueren måtte oversette fortløpende til tsjekkisk, kunne festivalen i år tilby simultanoversettelser gjort av et panel bakerst i storsalen, formidlet til den enkelte gjest via øretelefoner. De som følte at de hadde bruk for en oversettelse fra engelsk til tsjekkisk, altså.


f.v. Sigbjørn Lilleeng, Lukas Jüliger og Kristian Hellesund på scenen

Opptredenen begynte med Jüliger, som en forholdsvis ny stjerne i tysk tegneserieliv. Han har så langt utgitt én egen tegneseriebok, «Vakuum», en oppveksthistorie med mange voksne elementer. Han har ellers tegnet kortere historier og laget illustrasjoner, blant annet for Le Monde Diplomatique. «Vakuum» er foreløpig ikke oversatt til verken tsjekkisk, engelsk eller norsk, men foreligger snart i fransk utgave. Serien er ikke tatt rett fra livet, men har klare selvbiografiske trekk.

Oversettelser av Sigbjørn Lilleengs utgivelser er foreløpig enda mer i det blå (med et spesielt unntak, som vi snart skal komme tilbake til), men hovedsalen på MeetFactory var likevel i ferd med å fylles opp med interesserte, og Sigbjørn la villig ut om hovedarbeidene sine, «Generator» og «Apefjes»

Etter presentasjonene av de to serieskapernes mest kjente serier kom Kristian Hellesund litt nærmere inn på bakgrunnen deres. Lukas har tegnet siden han kunne holde i en penn, det vil si da han var tre år gammel, røpte han. I en skolestil av typen «hva jeg vil bli når jeg blir stor» skrev han at han ville bli serieskaper. Læreren var ikke fornøyd, ettersom det var alt Lukas skrev. Men han holdt da løftet sitt. Og Sigbjørn beundrer stilen hans. «Mine greier har alltid sett ut som tegneserier. Dine ser ut som kunst», fortalte han Lukas på MeetFactory. Kanskje kan Lukas kunstnersensibilitet forklares med at han har anledning til å tegne alene, med den musikken han helst vil ha i bakgrunnen. Sigbjørn tegner på et studio med to andre, hvorav den ene helst vil spille stadionrock i bakgrunnen.


Myldreområdet på MeetFactory

Men Sigbjørn har også egen, kunstnerisk integritet: Jeg vil ikke bli en «tegnerobot», sa han om å jobbe med en forfatter på «Apefjes». Heldigvis var ikke det den rollen han ble avspist med da han jobbet med Tor Erling Naas (Tor Ærlig) på denne serien. Her fikk han rikelig med anledning til å komme med egen idéer og påvirke serien. Men han vil helst fortelle sine egen historier, noe han bare har fått lov til å utfolde seg med i ei bok så langt, den før nevnte «Generator». Ei bok som han lagde for voksne, selv om den endte som ei ungdomsbok. For øvrig har han bidratt med én serie til årets katalog for Komiksfest, en som også har et temmelig voksent tema. Dette er hans første og foreløpig eneste oversettelse til tsjekkisk.


Bokstand i myldreområdet på MeetFactory

Han har også klare tanker om den norske tegneseriescenen, som han synes er kjedelig, særlig stripene: «Det er ikke noe for meg. Fire ruter og en vits, det er ikke tegneserier for meg det er bare – en vits.»

Kristian avsluttet første «norske» innslag på årets Komiksfest med å stille serieskaperne to spørsmål. Først, hvor ser dere dere selv om fem år? Lukas er første og fremst bekymret for om han blir skalla eller ikke. Sigbjørn har vært inne på samme bekymringen, men på det mer profesjonelle plan vil han holde seg til tegneserieromaner, og håper på å få dem oversatt etter hvert. Andre spørsmål: Har dere en spesiell historie som dere absolutt vil få ut? Sigbjørn svarte at ja, det har han, men han vet ikke hva den er ennå. For øvrig har han en ny historie i tankene, som blir hans neste prosjekt. Om det er den «spesielle», gjenstår å se. Men dette er tema for en annen, kommende artikkel om Komiksfest. Lukas svarte: Flere, men jeg har ikke energi til å få dem ned på papir ennå.

Det ble en lang kveld for begge gjestene, ettersom de var på meldt til en tegnekonkurranse seinere på kvelden, fra elleve til nærere ett. Men MeetFactory myldret av liv og tegneserieinteresse helt til de små nattetimer.


Lukas i dyp konsentrasjon under kveldens tegnekonkurranse

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)