Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

EVENTYRLIG FRA BÖHMEN (30.12.13 )

Den tsjekkiske serieskaperen Lucie Lomová var en av gjestene på tegneseriefestivalen Raptus tidligere i år. Her ser vi nærmere på hennes adapsjoner av tsjekkiske eventyr.

Av: Kristian Hellesund

En av Tsjekkias ledende serieskapere er Lucie Lomová. Lomová har en allsidig karriere bak seg, og den startet da hun var illustratør i et tsjekkoslovakisk magasin på åttitallet. Etter å ha utdannet seg innen teatervitenskap og arbeidet som kritiker, begynte hun å arbeide med tegneserier i det tsjekkiske barnetegneseriebladet Čtyřlístek. Čtyřlístek er en institusjon blant tsjekkerne, og tegneserieheftet trykkes den dag i dag. Lomová var best kjent i Čtyřlístek for en tegneserie om de to musene Anča og Pepík.

«Anča a Pepík» gikk i en årrekke i Čtyřlístek og er senere samlet i egne bøker. De siste årene har Lomová konsentrert seg om å lage tegneserier for voksne. Hennes to siste utgivelser er tegneserieromaner, som først er utgitt i fransk språkdrakt på forlaget Éditions de l´An 2/Actes sud. Senere kom den tsjekkiske utgaven, og bøkene er også utgitt i Polen. Hennes nyeste tegneserie, «Sortie des artistes», utgis i Frankrike i mars 2014.


Lucie Lomová (Foto: Petr Novák, Wikipedia)

I «Anna chce skočit» eller «Anna en cavale» (fransk utgave) møter vi hovedpersonen Anna. Hun lever et heller kjedelig liv, men plutselig blir det hele snudd på hodet. Sammen med en venn blir hun forfulgt av en kriminell bande. Jakten fører dem rundt i Tsjekkia, og underveis presenterer Lomová flotte landskap og arkitektur. Annas historie er ytre sett en slags krimfortelling. men den er mer enn det. Dette er også Annas historie om løsrivelse. I «Divoši» eller «Les Sauvages» går turen til Praha og Sør-Amerika. Med utgangspunkt i faktiske hendelser forteller Lucie Lomová historien om en indianer som slår seg ned i Praha på begynnelsen av 1900-tallet. Dette er en fortelling om tilhørighet, som blant annet har noen fantastiske fremstillinger av byrom i Praha.

Lomovás mest utbredte tegneserie internasjonalt er en samling adapsjoner av eventyr fra Böhmen. Boken fra 2008 er oversatt til blant annet tysk, engelsk, spansk og japansk, og Denne anmeldelsen er basert på den tyske utgaven, «Goldene Böhmische Märchen».

I «Goldene Böhmische Märchen» tar Lucie Lomová utgangspunkt i eventyrene til Karel Jaromir Erben. Erben var en tsjekkisk kollega av Asbjørnsen og Moe og brødrene Grimm. Han fikk samlet inn tsjekkisk folklore som sanger, rim, regler og eventyr og fikk utgitt dette materialet i bokform. Lomová har brukt seks av eventyrene i «Goldene Böhmische Märchen», og vi settes inn i en verden med overnaturlige vesener, fantastiske hendelser og kongelige i en sentraleuropeisk setting med adelsmenn, slott og store skoger.

Først ut er «Der Lange, der Breite und der Schartfsichtige», der en prins i beste Askeladden-manér prøver å finne en prinsesse som er fanget av en trollmann. På veien er det tre hjelpere med superkrefter som bistår ham i utfordringen. Ellers møter vi blant annet en tsjekkisk variant av «Bord, dekk deg», en skummel drage og en fæl heks i «Zwillinge» samt Knertens onde tremenning i «Der Nimmersatt».

Som tegneserier har ikke Lucie Lomovás arbeider med «Goldene Böhmische Märchen» noe å skamme seg over sammenlignet med «Tuss og troll» her hjemme. Lomovás eventyrtegneserier er i farger og dessverre nedfotografert til A5-format. De er godt tegnet med karikaturaktige ansikter satt mot realistiske bakgrunner, natur og arkitektur. Lomová er en dreven forteller som vet å drive handlingen videre, og variert sidelay-out gjør at boken blir innbydende.

«Goldene Böhmische Märchen» er en flott introduksjon til tsjekkiske tegneserier og en dyktig serieskaper. Samtidig hadde det vært spennende å se noe av dette materialet i norsk språkdrakt. Med mye av de samme settingene, stemningene og landskapene som i spillefilmen «Tre nøtter til Askepott» og nyversjonen av «Reisen til julestjernen», kunne dette vært et alternativ til nettopp «Tuss og troll» i juleheftebunken.

«Goldene Böhmische Märchen»
Av: Lucie Lomová
ISBN : 978-80-7252-226-2
96 sider
14 Euro
Práh Verlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)