Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

MOBBINGENS SENVIRKNINGER (29.03.14 )

Den suksessrike Antoinette har distansert seg fra oppveksten sin. I OCX-gjesten Olivia Viewegs nyeste tegneserieroman får vi se hva som skjer når hun vender tilbake til hjemstedet i Tyskland.

Av: Kristian Hellesund

Den tyske serieskaperen Olivia Vieweg er en av gjestene på årets Oslo Comics Expo. «Antoinette kehrt zurück» er Viewegs nyeste utgivelse. Tegneserieromanen kom ut i Tyskland tidligere denne måneden, og den er et resultat av en tegneseriekonkurranse i regi av forlaget Egmont. Vieweg vant konkurransen, og en bearbeidelse av materialet hun sendte inn har fått sin sluttføring i denne tegneserieboken.

Hovedpersonen er Antoinette. Hun er bosatt i Los Angeles, der hun har en strålende karriere i et reklamebyrå. Livet går veldig bra for henne, og det krones med at hun er samboer med en kjent, amerikansk skuespiller. Men alt er ikke såre vel for Antoinette. Hun har overbevist de fleste av kollegene sine at hun er svensk. Oppveksten hennes i Tyskland ønsker hun ikke å snakke om, for den har laget slike spor at hun har lovet at hun aldri mer skal tilbake på tysk jord. Samtidig kan ikke hjemstedet slippe taket i henne. Hun følger jevnlig med på hva som skjer der gjennom et webkamera.

En underlig hendelse i landsbyen bringer Antoinette tilbake til Tyskland. Der blir hun mottatt som en kjendis av gamle kjente, og alle hun møter er overbegeistret. Det tårner seg opp for henne, og møtene med gamle skolekamerater vekker fæle minner om både den psykisk syke moren og hendelser fra oppveksten. En gang var nemlig Antoinette et mobbeoffer, men nå er tiden inne for henne til å gjøre noe med det.

Olivia Vieweg tegnet lenge i en mangaaktig stil. Til «Antoinette kehrt zurück» har Vieweg valgt en annen stil. Bakgrunner, natur og arkitektur får en litt mer realistisk fremtoning i forhold til den mer enkle, skisseaktige fremstillingen av karakterene i fortellingen. Kombinasjonen gir et levende og uttrykksfullt inntrykk. Fargebruken er begrenset til duse jordfarger, og dette gir historien et preg av historisk avstand.

Fortelleren Olivia Vieweg har laget en interessant historie om det å overleve og fortrenge fæle opplevelser i oppveksten. Hovedtemaet hennes handler om det å bearbeide en traumatisk oppvekst. Samtidig er dette en historie om mobbing på mange plan, der ikke bare mobberne skal fremheves. Vieweg har fokuset på et helt miljø, der også medløperne og gruppepress har sin rettmessige plass. Tegneserieromanen blir derfor en sterk historie som viser dynamikken i en ungdomsgruppe på både godt og vondt. «Antoinette kehrt zurück» egner seg nok best til et ungdomspublikum, men tegneserieromanen har ikke ondt av også å få et voksent publikum. Utgivelsen setter fokus på en viktig tematikk, og det er tydelig at Vieweg har brukt forskning rundt mobbing som basis for plottet. Like fullt går ikke dette på bekostning av verken handling og fremdrift.

Tegneserieromanen har også fått ulikt og spennende materiale som bilag. Vieweg viser frem skisser og bakgrunnsstoff som forteller om veien fra i idé til ferdig produkt. Vedlagt er også et interessant og lesverdig intervju med serieskaperen. I alt er «Antoinette kehrt zurück» en lesverdig fortelling om et viktig tema og en flott introduksjon til serieskaperen Olivia Vieweg.

«Antoinette kehrt zurück»
Av: Olivia Vieweg
ISBN 978-3-7704-5500-3
94 sider
14,99 Euro
Egmont Graphic Novel

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)