Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

VANSKELIG OG FORUNDERLIG (13.06.14 )

Den nye norske tegneserieantologien Smuss gir et svært variert bilde av temaet sex.

Av: Trond Sätre

Det var på en tegneseriefestival på Korsika for to år siden at Lene Ask og Martin Ernstsen fikk ideen til denne bokprosjektet som visstnok straks vekket Cappelen Damms interesse. Resultatet er 19 bidrag fra 20 serieskapere, og antologi som viser et svært stort spekter, både hos norske serieskapere generelt, og når det gjelder norske serieskaperes måte å tolke behandle ett og samme tema.

Men det er klart, sex er jo et stort tema. Noen velger en surrealistisk tilnærming, noen lager små stubber, og noen ønsker å fortelle lenger historier. En gjennomgående tendens er det likevel i Smuss, nemlig oppfatningen av sex som vanskelig. Som Lene Ask uttrykte det i et intervju: «Det er vanskelig fordi det er flaut». Frustrasjon går igjen. Frustrasjon over ikke å få sex, over ikke å få den typen sex du vil ha, frustrasjon over å miste lysten eller at partneren mister lysten, og frustrasjon over prestasjonsangst (eller for å si det med reine ord: «Hvorfor i h…. vil den ikke STÅ??!!»). To av de bedre bidragene tar for seg det sistnevnte; «Sånt som skjer» av Sigbjørn Lilleeng og «Det er jo det som er deilig» av Fredrik Rysjedal. Rysjedals historie overrasker ved å gi situasjonen en slags lykkelig slutt. Som en kuriositet kan det forresten nevnes at Lilleengs historie tidligere er utgitt på tsjekkisk; den sto i Komiksfest Prahas festivalantologi i fjor, da han var gjest der.

Kvaliteten er eller jevnt høy, og selv om historiene uttrykker mye angst og frustrasjon, er tonen gjennomgående positiv. Lene Ask og Ida Larmo forteller begge historier om seksuelt frustrerte kvinner (skjønt det med frustrert er bare antydet i Ask sin historie), og igjen får begge historiene en slags pussig lykkelig slutt. Tor Ærlig har laget en visuelt utsøkt serie om seksualiseringen av det offentlige rom, også den med en håpefull avslutning.

Temaet kjærlighet er ikke så veldig profilert i antologien; den som kommer nærmest er kanskje «Berlin» av Anders Nordmo Kvammen, og den er mer negativ. Så kanskje sex er et litt mindre vanskelig tema enn kjærlighet, tross alt? Esben Titlands «Dyneløfting», som blir fortalt fra synsvinkelen til en handicappet kvinne, tar også for seg forholdsproblemer, skjønt den er litt mer subtil i måten den tar for seg både kjærlighet og sex.

De færreste av bidragene prøver å være spesielt sexy; unntaket er Lars Fiskes visuelt slående «Ecce Homo», der det sexy er et vesentlig poeng med historien. Endelig er noen av bidragene helt på siden både av det surrealistiske og det realistiske; Berliac bidrar med en kort historie om et ytterst merkelig fetisj, mens Flu Hartberg flesker til med en skikkelig burlesk røverhistorie, i den imponerende detaljerte streken som kjennetegner Hartberg.

I det hele tatt viser denne antologien ganske mange norske serieskapere på sitt mest kreative og inspirerte; noen av dem trolig også på sitt mest personlige. Sex er mangfoldig, og det er norske tegneserier også.

Poeng går også til utgiveren Cappelen Damm for den kreative innbindingen på selve boka. La oss bare si at “smussomslag” får en åpenbar dobbeltbetydning.

Smuss blir for øvrig presentert på OCX både i kveld og i morgen.

Smuss – Tegneserier om Sex
Av ymse norske serieskapere
Redaksjon: Lene Ask, Martin Ernstsen og Steffen RM Sørum
ISBN 978-82-02-43277
279 kr.
186 sider
Cappelen Damm

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)