Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

GENETIKK OG HYLLEST ( 3.04.08 )

Danske uker: Sandman-skaperen Neil Gaiman har tatt for seg Jack Kirbys karakterer The Eternals sammen med tegneren John Romita jr. I utgivelsen De evige samler det danske forlaget G. Floy Studio miniserien som en fullstendig tegneserieroman.

Av: Kristian Hellesund

Lenge før Jack Kirby var med på forlaget Marvels superheltsatsing på sekstitallet, hadde den amerikanske serieskaperen skapt seg et navn i den amerikanske tegneseriehistorien. Kirbys mange tegneseriefigurer, konsepter, kostymedesign og tegnestil var med på å definere superheltgenren, og han ga også inspirasjon gjennom arbeid med blant annet western- og romantikktegneserier.

Jack Kirby var en ekstremt kreativ person. Det kan vi se den dag i dag, der amerikanske forlag bruker Kirbys karakterer og konsepter gang på gang. Hva ville for eksempel Marvel vært uten Captain America, Fantastic Four og Hulk? Ville ikke DCs superheltunivers vært fattigere uten erkeskurken Darkseid?

Det er mange måter å bruke Kirby-skikkelsene på, og resultatene har vært både mer og mindre vellykket. I De evige tar manusforfatteren Neil Gaiman tak i persongalleriet fra tegneserien The Eternals, som Kirby skapte på slutten av syttitallet. Etter å ha jobbet med blant annet Thor og de norrøne gudene i superheltversjon hos Marvel, gikk Kirby rundt 1970 over til DC for å se nærmere på nye guder i tegneseriekonseptet som i dag kalles Kirby’s Fourth World. Der var det de gode kreftene – ledet av Highfather – som var i stadig kamp mot Darkseid og hans onde medspillere.

Da Eternals ble skapt i 1976, var Jack Kirby tilbake hos Marvel igjen. Nok en gang tok han for seg kampen mellom de gode og de onde. Nå hadde konseptet en annerledes vri. Tydelig inspirert av Erich von Däniken, presenterte Kirby menneskeheten som resultater av genetisk manipulasjon utført av vesener fra det ytre rom. Og ikke nok med det. Vesenene hadde også skapt to andre jordiske raser: Eternals og Deviants – begge med overmenneskelige egenskaper. De gode Eternals er menneskehetens beskyttere, og det er ikke en enkel oppgave når de stadig blir utfordret av de onde Deviants.

Kirbys opprinnelige tegneserie om Eternals var ikke en del av Marvels superheltunivers, men fra åttitallet og utover har figurene hatt egne serier og gjesteopptredener i det ordinære Marveluniverset. Eternals som egen tegneserie har aldri vært på trykk i Norge, men enkeltfigurer har vært å se i norske Marvel-hefter.

Neil Gaiman velger å ta et gammelt grep innen superheltgenren når han tar for seg The Eternals. I De evige (som figurene også het på norsk en gang på åttitallet) har karakterene blitt manipulert til å glemme sin fortid som Eternals. I stedet lever nesten alle av Eternals vanlige menneskeliv rundt omkring i verden i stedet for å være sammen i et slags gudepanteon. Dermed blir denne tegneserieromanen en historie der hovedpersonene jakter på å finne sitt egentlige jeg samtidig som fiendene truer. Deviants ønsker å ta knekken på sine evige erkerivaler, og for sikkerhets skyld finnes det et sovende gudevesen som i våken tilstand kan komme til å ødelegge Jorden.

Gaiman har laget et fengende manuskript. Å oppleve mektige, gudelignende skapninger som mennesker, gjør dem mye mer interessante. Turnuskandidaten Mark Currys personlige dilemma, der han trekkes mellom sitt liv som menneske og en mulig tilværelse som den superraske Makkari, er veldig godt skildret, og unge Sprites tilværelse som både superkjendis og ungdom fremstilles både troverdig og med ironiske stikk til tweener-programmer på blant annet Disney Channel.

Tegningene er også av høy kvalitet. John Romita jr. er en fanfavoritt i USA, og han har også hatt enkelte tegneserier på trykk i Norge, der han er best kjent for X-Men og Spider-Man. Som hos Kirby har Romita jr. en stil som er helt hans egen. I De evige fremheves det ikoniske. Enkeltruter kan virke statiske, men i sammenhengen blir det en dynamikk som gir handlingen god flyt. Romita jr. tegner røft og kompromissløst, og monstrene Deviants får en ekstra snert i hans strek. Helheten er spennende, og det er ekstra gøy å se typisk Kirby-maskineri fremstilt med en Romita-vri.

De evige er en annerledes superhelttegneserie det er verdt å se nærmere på. Teamet Gaiman/Romita kan by på både god underholdning, spenning og overraskelser i handlingsforløpet. Men fremfor alt er dette en lesverdig hyllest til Jack Kirby og hans ikke altfor kjente karakterer i tegneserien Eternals.

Neil Gaiman og John Romita jr: De evige
USA: The Eternals nr. 1-7
ISBN 978-87-91630-36-1
240 sider
248 danske kroner
G. Floy Studio

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)