Mytologi og dystopi

Den første kikken på Sigbjørn Lilleengs nye tegneserieroman tyder på at vi kan vente oss en sjangerblandet science fiction.

I et marked der mange typiske sjangertegneserier har slitt, og fortsetter å slite, har Lilleeng vært en av de fremste norske eksponentene for en mer folkelig (kommersiell?) historiedrevet science fiction . Norske tegneserier i denne sjangeren er ellers ofte utpreget grafiske, gjerne surrealistiske, i form og uttrykk. Lilleengs uttrykk har vi særlig hatt anledning til å bli kjent med gjennom to tegneseriebøker, dystopien Generator og romeventyret Mellom Planeter.  Gjennomgående trekk i disse seriene er «skittenfuturistiske» miljø der vi finner en kynisk, ung mann i hovedrollen, og underliggende samfunnskritikk. Disse trekkene går også igjen i hans nyeste serie i sjangeren, FNRZ.

FNRZ bok En kommer til høsten men allerede til sommeren ønsket Lilleeng å gi folk en smakebit i form av heftet Periode En/Nummer En. Kanskje ligger den en nostalgisk motivasjon bak, da sjangertegneserier gjerne tradisjonelt forbindes med det periodiske heftet. Publikasjonen, som først ble solgt på stand under OCX (og utsolgt der), er utgitt i begrenset opplag, men kan ennå bestilles fra forlaget.

Kamp om territoriene ser ut til å være vanlige i FNRZ’ verden

Periode En/Nummer En Gjør en grei jobb både med å presentere konseptet og å skape rett atmosfære. Serien har flere rene fantasy-elementer enn de de tidligere nevnte seriene. Den låner fra norrøn mytologi og norsk folketro – det snakkes blant annet om skrømt, volver og Fenris. Bruken av disse elementene er mindre klisjeaktig, og mer spredt, enn det som er vanlig i norsk fiksjon.

Hvem – eller hva – er Nagel? Svaret må vente, antakelig til høsten

Persongalleriet er ellers ganske tradisjonelt i moderne norsk barne-og ungdomslitteratur. I hovedrollen finner vi som sagt en kynisk ung mann, Brage, og videre har vi den modige og moralsk overlegne jenta, Farah, og den naive, men teknisk dyktige fikseren, Nagel. Det er en kompleks og spennende verden som Lilleeng prøver å bygge opp rundt disse tre, og jeg vil gjerne lære mer, men den tekstlige presentasjonen er mindre overbevisende enn den grafiske. Dialogen er rotete, og bidrar til å forvirre like mye som den oppklarer. Konfliktsituasjonen er også uklar. Opplegget er i det hele tatt ikke like lettfattelig som i Lilleengs foregående verker. Muligens skyldes dette at serieskaperen ikke vil røpe for mye allerede nå, men når man skulle gi ut første kapittel for seg, burde det være et kapittel som kunne stå mer stødig på egne bein. Forsøkene på vittig dialog er også nokså ujevne («Foreldrene mine tror at jeg ikke kan koden. Men jeg kan koden!»)

Heftet er i svart-hvitt, men serieskaperen lover farger i den ferdige boka

Fra redaksjonelt hold heter det at det kan bli justeringer og endringer fram til endelig versjon, så dette kan leses som en serie under utvikling.  Uansett så har jeg fortsatt tro på konseptet, og regner med at det ferdige resultatet vil ha nok substans.

 
FNRZ Periode En/Nummer En
Av Sigbjørn Lilleeng
36 sider
70 kr.
Jippi Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *