Egmont sender ut «Blueberry» i en ny bokserie. Westerntegneserien er noe av det bedre som er laget innen denne genren.
Frankrike og Belgia har gitt oss mang en god tegneserie. Her til lands er det tegneserieantologien «Tempo» som først og fremst har presentert album fra denne tegneserietradisjonen. «Asterix», «Lucky Luke» og «Tintin» har sine fans, men det har også de mer realistiske tegneseriene. En av de mest kjente er «Blueberry» av Jean-Michel Charlier og Jean Giraud.
Den belgiske manusforfatteren Jean-Michel Charlier lot seg inspirere av historiske hendelser, og sammen med den franske tegneren Jean Giraud skapte han tegneserien «Blueberry» i 1963. Seks år senere kom det første albumet, «Fort Navajo», ut på norsk i bladet «Tempo». Senere kom flere historier i bladet, og etter hvert dukket historiene også opp i albumform. Her til lands startet Egmont i 2006 opp en bokserie med harde permer i 17 bind som samlet alle albumene. Nå er tiden inne for en ny runde med «Blueberry», men denne gangen satser forlaget på softcoverutgivelser – nok en gang under tittelen «Legenden om Blueberry».
Og hvilken glimrende tegneserie dette er! Jean Giraud var en fabelaktig tegner, som mestret flere stilarter. Blant annet er han kjent for sine science fiction-tegneserier, der han brukte pseudonymet Moebius. I «Blueberry» går det i en realistisk stil med flotte slette- og ørkenlandskaper, glimrende gjengivelser av dyr og mennesker samt gode fremstillinger av bygninger og farkoster. Girauds tegninger er utsøkte, der både enkeltruter, sider og lengre sekvenser virker naturlige og godt utført. I første bind av «Legenden om Blueberry» er det nevnte «Fort Navajo» som sammen med albumene «Torden i vest» og «Ensomme ørn» som er trykt.
Handlingen foregår etter den amerikanske borgerkrigen i slutten av 1860-tallet. I ørkenområdene i Arizona og New Mexico møter vi Mike Blueberry, som er løytnant i det amerikanske kavalleriet. Han har en slepphendt holdning til offiserslivet og tar ting på sin egen måte. Men når faren truer, er Blueberry våken og kreativ. Han er idérik og oppfinnsom, og gang på gang redder han dagen gjennom sine krumspring. Blueberry blir involvert i indianerkrigene, og underveis får han flere oppdrag om å prøve å stoppe konflikter mellom apacheindianere og amerikanske soldater og nybyggere. De løser han på sin måte i møte med et spennende og interessant persongalleri.
Charlier og Giraud har laget en lesverdig westernfortelling. Den inneholder action, spenning, melodrama og noen doser humor. Det er lett å la seg rive med av de gode historiene og Girauds flotte tegninger, og det er vanskelig å legge fra seg tegneserien. Første bind av «Legenden om Blueberry» er strengt tatt obligatorisk lesning innen genren. Anbefalt!
Legenden om Blueberry 1: Fort Navajo
Av: Jean-Michel Charlier og Jean Giraud
ISBN 978-82-429-5692-7
152 sider
189,90 kroner
Egmont Serieforlaget
Anmeldelsen er tidligere trykt i Sydvesten 7. september 2017.
Rart med det, enkelte tegneserier setter uutslettelige spor.
Det være seg hele fortellinger, men like ofte seriesekvenser.
I Blueberry har sekvensen på side 79-81 album 2, det voldsomme dramaet i ørkenen før Mike kommer til Tucson, festet seg for alltid. Det er bare SÅ bra tegnet og fortalt.
Det kan virke som Blueberry får sitt Belmondo-fjes allerede på side 86-94 i Torden i vest, tegnet av Jije!
Men hvorfor lot Giraud sin læremester få slippe til på disse ni sidene, det er aldri blitt fortalt?