Slutt for Knold og Tot

Hjemmet i Danmark har gitt seg med Katzenjammer Kids. Det betyr at tegneserien fikk 114 år i ukebladet.

Verdens eldste tegneserie er Katzenjammer Kids. Den ble skapt av Rudolph Dirks i 1897, og i desember har tegneserien 125-årsjubileum. Til Skandinavia kom tegneserien i 1904, da Ekstra Bladet trykket tegneserien i Danmark under navnet «Af Fru Skræps Liv og Levned». I 1908 dukket tegneserien opp i Hjemmet i Danmark, som på denne tiden også ble distribuert i Norge. Da Hjemmet fikk egen, norsk utgave i 1911 var rakkerungene med også der. Hjemmet brukte navnene «Knold og Tot», som er blitt værende på tegneserien. Fra Hjemmet nr. 3/1925 skiftet tegneserien navn til «Knoll og Tott» i Norge.

Denne høsten har Hjemmet i Danmark sluttet å publisere «Knold og Tot». Den siste søndagssiden som var på trykk, kom i september i Hjemmet nr. 38/2022. Serienett får bekreftet dette fra Hjemmets redaksjon. «Knold og Tot vil ikke længere være at finde i Hjemmet. Redaktionen har besluttet, at der skulle ske noget nyt», heter det fra Tina Torp Bondo hos Story House Egmont i Danmark.

Dette betyr at en tradisjon som har vart i 114 år er over for det danske ukebladet. I Norge sluttet Hjemmet med tegneserien i 2017 (siste gang i nr. 45/2017). Det danske juleheftet kommer derimot også i år, og som vanlig er det i samtrykk med Norge. For øvrig valgte Egmont i Danmark å få Henrik Rehr til å tegne en spesiallaget forside i 2008, da man markerte at Hjemmet hadde hatt tegneserien på trykk i 100 år.

De siste årene har det vært resirkulering av gammelt materiale i Hjemmet. Den siste søndagssiden med Knold og Tot var datert 1984 og var utført av Angelo DeCesare. Før dette hadde ukebladet tegneserier av Joe Musial og Mike Senich på trykk. Mens det norske juleheftet har hatt noen søndagssider av Joe Musial på trykk, har vi ikke sett søndagssider av Mike Senich og Angelo DeCesare der.


Øverst: den siste Knold og Tot-serien i danske Hjemmet.

2 tanker om “Slutt for Knold og Tot

  1. Trist. Tenk å være den redaktøren som beslutter å avlive en over hundre år gammel tradisjon for å «gjøre noe nytt»…

    Også veldig synd at Angelo DeCesare’s Knoll og Tott-sider aldri har kommet på trykk i Norge, jeg skulle svært gjerne fått lest «nye» Knoll og Tott-gags i klassisk strek (i motsetning til Hy Eismans versjon, som like godt kunne vært en helt annen serie). Vel er det Knerr som er mesteren, men hvor mange ganger trenger vi egentlig å få repriser av hans striper – og Doc Winners, nå og da – før vi får se noen andre? (Jeg kan dog styre min begeistring for Joe Musial, og Mike Senich sine sider var vel – i alle fall samtlige jeg har fått se – rene blåkopier av tidligere sider signert Winner.)

    1. Et lite utvalg av Angelo DeCesares Knoll og Tott-sider er utgitt på norsk i boken «Knoll og Tott – 100 år i Norge» (2011). Og så er spørsmålet om noen av dem kom på trykk i Hjemmet på 80-tallet den gangen de var nye. Jeg har sett en del Hjemmet-numre fra midten av 90-tallet som trykket nye sider av Hy Eisman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *