Coveravsløring – Dragens Øye

Serienett gir deg den aller første kikken på omslaget til den nye fantasyserien Dragens Øye av Charlotte Sandmæl.

Tegneserien blir Charlotte Sandmæls første helt egne verk på et etablert forlag, og igjen er det Egmont som skal satse på en norskprodusert fantasyserie. Nylig illustrerte hun tegneseriesekvenser til Victor Sotbergs ungdomsbok «Bare Victor». Hun jobbet også lenge med en fantasyserie på Kickstarter, «Tavarisa», som har kommet ut i hittil tre bind, og kan leses her.  

Charlottes hjemmeside finnes det to illustrasjoner til «Dragens Øye», og ingen av dem røper nevneverdig mye, Undertegnede vet ingen ting om serien på forhånd, annet enn at jeg så vidt har sett disse to illustrasjonene, så som vanlig er dette en mest mulig «blind» analyse av coveret:

Her er det fristende å trekke konklusjoner med en gang. Dette er high fantasy, nesten uten antydninger til subversjoner eller avvik fra sjangernormalen. Vi har å gjøre med drager og alver, og du får det ikke mer sjangertro (for ikke å si sjangertraust) enn det.

Selv titlene på både serien og første bind er for generelle til å si stort om handlingen. Fra illustrasjonen vet vi allerede at drager er involvert, og praktisk talt alle dramatiske eventyr/sjangerfortellinger har vel et element av forræderi i seg.

Et potensielt interessant avvik ser jeg riktignok med det samme. Alvene har ikke spisse, små/mellomstore ører, men heller store kaninører som henger ned. Antydningen kan være at Sandmæl har endret på det typiske designet fordi hun vil skape sin egen rase, eller i alle fall en underart av alver ikke er nødt til å følge alle de vanlige reglene for hvordan alver skal være.

Fargene – mørk rød og lilla – skaper ellers en konkret stemning. Sammen med tittelen «Forrådt» bærer de bud om en dramatisk fortelling for de som tar klassisk fantasy på alvor. De lysende små øynene som omringer dragen og alven nederst på omslagsillustrasjonen, legger en følelse av fare til en ellers handlingsfattig coverillustrasjon,

Enda en liten detalj legger jeg forresten merke til. Alven øverst i midten ser ut til å mangle ett vanlig øye. Kopler man dette til tittelen på serien, gir det anledning til litt spekulasjon og fantasi.   

Strek og farger er finslepne og glatte. Jeg håper dette ikke er representativt for bokas grafiske utseende, for det jeg har sett av «Tavarsia» er langt rundere og mer organisk. Det ville være et alvorlig faresignal for norsk tegneseriebransje om tegnere med en fullkomment god, egen strek begynner å legge seg for tett opp til Malin Falchs.

Konklusjon: «Dragens Øye» ser ut til å bli en arketypisk fantasysaga som godt kan være kompetent nok fortalt og tegnet, men som ikke egger min interesse. Jeg kommer til å gi serien en sjanse, men mest i kraft av å være anmelder.

Sandmæl tror boka kan være klar til lansering i januar eller februar 2021, mens Egmont foreløpig tror at mars er mer sannsynlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *