Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

KRUSEDULL FOR ANDRE GANG (14.09.12 )

Nord-Norge har fått seg egen tegneseriefestival! Det må være konklusjonen etter at Krusedull er gjennomført for andre gang. Denne gangen var Eirik Ildahl, Lene Ask, Kristian Hammerstad, Kim Holm og Arne Bye festivalgjester.

Av: Kristian Hellesund
Illustrasjon: Kim Holm

Solen skinte, og Harstad viste seg fra sin beste side da tegneseriefestivalen Krusedull ble arrangert 16.-17. juni. Første gang med Krusedull var i mai 2011, da initiativtakerne Ann-Kristin Opdal Olsen og Cecilie Wormdahl gjennomførte festivalen som en del av produsentstudiet ved Høgskolen i Harstad. Denne gangen stod Olsen på egne ben som festivalleder, og sammen med en stor og positiv gruppe frivillige var logistikken for Krusedull på plass.

Årets Krusedull gikk av stabelen på Grand Nordic Hotel. I tillegg til programposter med serieskapere, ble det arrangert manuskurs ved Eirik Ildahl og tegnekurs i regi av Kim Holm. Festivalen hadde også egne tegneserie- og manuskonkurranser, der skoleelever fra Harstad og omegn deltok.

Først ut av programpostene var en presentasjon av Kristian Hammerstad. Hammerstad debuterte i år som serieskaper med tegneserieboken ”Kryp”, men han har i mange år arbeidet som illustratør med oppdragsgivere i inn- og utland. Under Krusedull benyttet han muligheten til både å presentere utgivelsen og gi smakebiter fra arbeidet som illustratør. Kristian Hammerstad har mange jern i ilden for tiden, og de som venter på en ny tegneserieutgivelse fra ham må dessverre belage seg på lang ventetid. Den kommer neppe før om en fem-seks år!

Eirik Ildahls programpost var av spesiell interesse. Ildahl hadde en gjennomgang av egen karriere, der han fokuserte på Herman Storm, ”Solruns saga” og Pappa & Pestus. Fantomet-interesserte i Nord-Norge fikk blant annet en unik mulighet til å bli kjent med det som skjedde bak kulissene i den svenske lisensproduksjonen på åttitallet. Og visste du forresten at Ildahl ikke likte Fantomet-figuren, selv om han laget manuskript til flere av de mest kjente og beste historiene fra Team Fantomen?

”Hitler, Jesus og farfar” var tegneseriedebuten til Lene Ask. Under programposten på Krusedull snakket Ask blant annet om selvbiografiske tegneserier, egne barnebøker og om hvordan tegneseriene hennes blir til. Hun hadde også smakebiter fra nye prosjekter, der hun ikke arbeider selvbiografisk.

Kim Holm var gjest også på Krusedull i 2011. Han brukte derfor programposten sin først og fremst til å presentere illustrasjonsoppdragene han arbeider med for tiden. Blant annet lager han tegninger på konserter, og han har jevnlige bidrag til Nemi-bladet. Ellers er Holms adapsjon av Lovecrafts ”Pickman’s Model” sannsynligvis i salg når dette leses.

Dessverre var årets Krusedull dårlig besøkt. Kanskje været lokket nordnorske tegneserieinteresserte bort fra Krusedull, eller kanskje det var for mange andre aktiviteter i Harstad akkurat denne helgen? Oppmøtet kan neppe skyldes manglende markedsføring. Harstad var nærmest tapetsert med festivalplakater, og en rekke nordnorske aviser hadde fyldig forhåndsomtale. Festivallederen har uansett planen klar for neste Krusedull. Da skal tegneseriefestivalen arrangeres på høsten!

Teksten er tidligere publisert i Bobla nr. 142 (september 2012).

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)