Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

FORUNDERLIGE TRISTESSER (18.09.12 )

Jason er den subtile misantropiens mester, og novellesamlingen “Athos i Amerika” bekrefter dette.

Av: Trond Sætre

Jason er for lengst etablert som vår mest internasjonale serieskaper. “Athos i Amerika” ble på forhånd utgitt på fransk og engelsk, og selv om ingen oversetter til norsk er oppgitt (logisk nok), bærer seriene preg av å være forfattet med et annet språk enn norsk som utgangspunkt. Særlig titlene fungerer bedre om du oversetter dem «tilbake» til engelsk.

Samlingen består av seks nye historier med stor variasjon i tema og fortellerteknikker, men med dyrefigurene og den stoiske misantropien som kjennetegn. Boka holder seg strengt til et tradisjonelt, amerikansk stripeformat med fire jamstore ruter på hver side. Interessant nok ser ikke dette ut til å begrense Jasons uttrykksevne. Snarere gjør det ham mer kreativ, særlig i historier med hyppige tids-eller sceneskifter og i en historie som «Tom venter på Månen», der fire separate sidehistorier knyttes sammen.

Det er få sympatiske skikkelser i disse historiene – I «En Katt fra Himmelen» skildrer serieskaperen til og med seg selv om en drittsekk. Ellers er det gale vitenskapsmenn og gangstere som dominerer, men et poeng er at uansett hvor drøy eller bisarr historien er, beholder figurene en nærmest urokkelig ro og verdighet. Sjangerne framstår som et virkemiddel for å uttrykke en spesiell stemning, ikke et mål i seg selv. Når en gangster sier «hvis du ikke gjør nøyaktig som jeg sier vil jeg finne ham og drepe ham» som om det var den mest trivielle sak av verden, og han får svar på samme måten, vet du at du har å gjøre med en Jason-historie.

De fleste av novellene er melankolske og ender ikke godt. Tittelhistorien skiller seg litt ut i så måte; her møter vi musketeren Athos (tidligere sett i Jason-boka «Den Siste Musketer») som i motsetning til den typiske Jason-karakter er både verbal og veltalende. Historien hans er mer positiv og håpefull enn resten, men har mye av den samme lavmælte tristessen som går igjen i resten av boka. Med god grunn blir Jason ofte omtalt som en forteller i Hemingways ånd. «Athos i Amerika» bekrefter dette; Det er en bok full av så mange detaljer og nyanser at du kan ta den fram og lese om og om igjen med stadig nytt utbytte.

Athos i Amerika av Jason
ISBN 978-82-92863-32-9
200 Sider
298 kr
Magikon Forlag

divider
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)