Tidsskrift for norsk tegneserieliv

Om Serienett

Serienett gir deg siste nytt om norske tegneserie-utgivelser, anmeldelser og andre tegneserierelaterte nyheter. Nettsiden drives og redigeres av Trond Sätre.

Serienett er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.
Norsk Kulturråd
Bergen kommune

Har du tips? Send e-post til trond@serienett.no. Sjekk også ut Serienett på Facebook. En del stoff publiseres kun der, og det er til stadighet gode og interessante menings-utvekslinger om tegneserier på Serienetts Facebook-gruppe.

Søk i Serienett

RSS / Atom

Annonser


Raptus Comics Festival Oslo Comics Expo Deichmanske Serietek

TEGNESERIETOKT I ØSTERLED (15.11.12 )

Av: Arild Wærness
Illustrasjon: Knut Larsson

Som en moderne variant av vikingenes herjinger i østlige land for 1000 år siden, inntok nordiske serieskapere Tsjekkias hovedstad for å sette sitt merke på byens (og landets) største tegneseriefestival; KOMIKSFEST.

Lørdag 27. oktober startet festivalen i det som med litt godvilje kan kalles festivalbygget, Meet Factory i byens utkantområde. Et typisk ungdomskulturbygg, ikke fullt så stuerent som sine norske motparter, stappfullt av unge og litt eldre som var opptatt av visuell kommunikasjon og kultur. Bakgrunnsmusikk og –støy hørte med, områdene var akkurat passe smålurvet, og i halvmørket kunne man finne veg til utstillinger, barer, backstage og hovedsal.

Etter festivaloppstart var det snart tid for det som vi hadde kommet dit for: en presentasjon av nordisk seriekultur. Kuratoren og seriekjenneren Ville Hänninen fra Finland og Kristian Hellesund ga etter beste evne innføringer i hva som særmerker nordisk seriekultur, mens de innbudte gjestene fikk presentere seg og sin kunst. Finske Terhi Ekebom og Steffen Kverneland var gjester i kraft av å være inviterte utstillere, og Knut Larsson fra Sverige hadde illustrert plakaten og festivalbokas omslag. I tillegg ble Karstein Volle og Lene Ask introdusert for festivalpublikummet.

Imponerende hundretalls ungdommer satt andektig lyttende i halvmørket, så fremmøtet og interessen var det ingenting å si på. Interessen for intellektuelle og kunstneriske, voksne serier er absolutt på topp i Tsjekkia, der Disney og annen lettkultur så visst er forbeholdt de aller yngste og således ikke masse/voksenkultur slik som i for eksempel Skandinavia.


Et nordisk innslag på Komiksfest. Her er Ville Hänninen, Karstein Volle, Knut Larsson og Lene Ask samlet etter den nordiske programposten på åpningsdagen av den tsjekkiske tegneseriefestivalen.

Festivalens særtrekk er at den er spredd over et stort område i Praha by, med utstillinger, treff, debatter og presentasjoner hist og her og altså ikke lokalisert til et festivalbygg slik vi er vant med. Det gjør at man må være passe dedikert for å få med seg mindre arrangement som holdes andre steder, men lørdagen var uansett dedikert til åpningen, nordiske comics og en del andre gjester (bl. a. Igort, som har besøkt OCX tidligere) og amerikaneren James O’Barr som presenterte sin CROW-tegneserie, nok en gang for en stappfull sal med flere hundre konsentrerte tilhørere.

Det var verdt å merke seg at selv en såpass seriøs festival skom KOMIKSFEST også ga plass til mer underholdningsinnslag, slik vi pleier å gjøre i Norge, ved at O’Barr, etter et timeslangt intervju, tok på seg å male en kvinnelig festivalgjest på lerret i olje, alt filmet på storskjerm. Og hundrevis av tilskuere fulgte med på noe som varte i halvannen time!


James O’Barr i aksjon under Komiksfest.

Alle innslagene fra scenen ble simultanoversatt til tsjekkisk, ettersom engelsk (som de nordiske serieskaperne benyttet seg av) ikke er et av hovedspråkene i Tsjekkia.

Etter presentasjonen var det tid for å gi seg Praha-natten i vold, der vi fant fram til byens eneste comics-bar, med svære oppslag av kunstneren Karel Saudek (legendarisk tsjekkisk serieillustratør fra 70-tallet). Sammen med ledere for festivaler i Warszawa og Lodz ble skumle planer lagt for fremtiden…

Søndag var det tid for «Meet the Norwegians» – et Serietreff Spesial med bare norske serieskapere. På en lun litterær kafe i en bakgate troppet alle våre venner fra kvelden før + Lene Ask og Karstein Volle. Panelet for Serietreff Spesial var dermed sammensatt av Ask, Volle og Kverneland, ledet av Kristian Hellesund. Salen ble etter hvert fylt av diverse kulturpersonligheter og –byråkrater som viste stor interesse for den norske seriekulturen, og det ser ut som om det skal være muligheter for å gjøre videre fremstøt i denne regionen ved senere høve.

Paneldeltagerne presenterte seg og sin kunst på en lun og direkte måte, ledet av spørsmål og kommentarer fra en opplagt Hellesund. Eksempler fra bøker ble vist på skjerm, og det ble en meget underholdende og informativ seanse. Det var nokså befriende å høre oppriktige synspunkter på norsk populær seriekultur, som for eksempel Frode Øverlis «Pondus» m.m.


Panelet fra Serietreff Spesial: Steffen Kverneland, Lene Ask, Karstein Volle og Kristian Hellesund.

Dette intime treffet i på litteraturkafeen ble mye mer personlig og direkte enn den store, seriøse presentasjonen fra kvelden før, og vi ser absolutt fram til flere treff av samme type og størrelse. I en slik setting får serieskaperne virkelig vist sin personlighet og kunst på en god måte. En uforbeholden suksess for Serietreff Spesial i Praha, noe de fremmøtte tsjekkiske kulturarbeiderne var enig i.


Nordisk samling i Praha. Fra venstre: Steffen Kverneland, Lene Ask, Karstein Volle og Knut Larsson.

divider
  1. Artig å lese og se disse bildene, denne festivalen skulle jeg veldig gjerne besøkt. Fin by med kulturinteresserte innbyggere. Takk for ref:-)


    Bodil Revhaug    20. November 2012, 01:28    #
  Textile Hjelp

<- Eldre | Nyere ->

Siste kommentarer
Trond Sätre (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
håkon strand (ROCKY NETTOPP NÅ – 100!!)
Jostein Hansen (TEGNESERIER SOM SAKPROSA)
IpComics (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Bjoulv (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Thomas Askjellerud (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Jostein Hansen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
Paul Andreas Jonassen (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)
arild (FANTOMET NETTOPP NÅ - DEN TOMME TRONEN)